Foto: ReTV

Šogad lielākais meža ugunsgrēks dzēsts aizsargājamo ainavu apvidū "Ziemeļgauja" Valkas novadā. Liesmas postījušas pieaugušu mežu vairāk nekā 14 hektāru platībā. Ugunsgrēks mežā izcēlās aizvadītajās valsts svētku brīvdienās – vien pāris dienas pēc tam, kad visā valstī izsludzināja meža ugunsnedrošo laikaposmu. Valsts meža dienestā (VMD) vērtē, ka nelaimes iemesls visdrīzāk ir neapdomīga cilvēku rīcība, jo šajā teritorijā mežus aizvien biežāk izbraukā dažādi mehanizētie transportlīdzekļi.

Par mežam nodarīto uguns postu aizsargājamajā ainavu apvidū "Ziemeļgauja" netālu no Cepurītes ezera pilnībā varēs spriest rudenī, kad augu veģetācijas periods tuvosies beigām un iezīmēsies, kuras sugas pēc lietus tomēr ir atguvušās. Taču pašlaik šeit skatam paveras izdegusi zeme un melni koku stumbri. "Priede jau ir tāds dzīvīgs koks, kas panes uguns apdraudējumu, iespējams, lielākai daļai koku te nekas nebūs. Bet šeit ir aizsargājamas teritorijas, šeit ir gan medņu riesta vietas, gan medņu riesta buferzona. Te ir kāpu mežs, priežu, ar dažādām augu sugām bagāts. tagad ir tā, ka šeit viss ir nodedzis," saka a/s "Latvijas valsts meži" Austrumvidzemes reģiona ugunsdzēsības speciālists Mārtiņš Kudiņš.

Mežs šajā teritorijā ir izdedzis vairāk nekā 14,4 hektāru platībā. Valsts meža dienests šeit uguns dzēšanas darbus veica septiņas stundas, savukārt pēc tam vēl "Latvijas valsts meži" vairākas diennaktis teritoriju uzraudzīja, lai nerastos jauni uguns perēkļi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!