Ja uzņēmumam neveicas, obligāciju emisija un pēc tam refinansēšana caur nākamajām emisijām ir riskanta, jo rada sava veida finanšu piramīdu. Taču, ja klājas labi, obligāciju emisija ir lieliska iespēja gan augt, gan padarīt sevi redzamāku, raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāsta uzņēmumu "Grenardi Group" un "Storent Holding" pārstāvji.

Raidījuma vadītāji abu uzņēmumu pārstāvjiem vaicāja, vai nepastāv risks, ka uzņēmumi, kas emitē obligācijas, bet nespēj gana strauji izaugt, iekļūst tādā kā finanšu piramīdā. Proti, situācijā, kur visu laiku ir nepieciešams emitēt obligācijas, lai atdotu iepriekšējos parādus, un attiecīgi nekādas būtiskas izaugsmes nav.

"Jautājums ļoti loģisks, un tam ir pamats, no investoru puses ir jāskatās uzņēmuma finanses un saistību apetīte," skaidro Onkele, norādot, ka lielas summas vienā gadā atdot ir diezgan grūti daudziem uzņēmumiem. Savukārt tādam uzņēmumam kā "Storent" obligāciju regulāra emisija ir viens no konstantiem finansēšanas veidiem, jo uzņēmums regulāri papildina savu tehnikas klāstu, iepērk jaunas vienības. Finanšu direktore skaidro, ka tas ir normāls finansēšanas process.

"Galvenais ir skatīties ilgtermiņā," piekodina Onkele.

Savukārt Rudzītis piebilst, ka uzņēmumi mēdz daļu obligāciju saistību atlīdzināt ar savu peļņu, kamēr daļu refinansē, tādējādi atkal saņemot naudu izaugsmei. Viņš stāsta, ka pirms pāris gadiem pēc pirmā obligāciju laidiena uzņēmums kļuva par līderi rotaslietu sektorā Latvijā, bet pēc otrā laidiena – līderi Baltijā.

Vairāk par Latvijas uzņēmējdarbības vidi, vērtspapīriem un nākotni klausies raidījumā!

Jaunajā sezona investori turpinās izpētīt ieguldījumu iespējas, tiksies ekpertiem un amatieriem, runās ar biržā strādājošo uzņēmumu un investīciju platformu pārstāvjiem un turpinās stāstīt par to, cik viegli vai grūti ir rūpēties par savu "Nākotnes kapitālu".

Raidījuma jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!