Foto: Publicitātes foto
Vai zinājāt, ka Atlantijas okeāns pie Portugāles krastiem sērfotājus lutina ar pasaulē lielākajiem viļņiem? To uz savas ādas izjust jaunā ceļojumu raidījuma "Uz sapni ar mazo" pirmajā epizodē dodas Ieva un Oskars Florenci-Vīksnes kopā ar dēlu Leonardu.

Viņu sapnis par Portugāli aizsākās jau 2014. gadā, kad Ieva un Oskars kā aktieru kursa studenti jaunības trakumā devās apceļot Eiropu. Tolaik tas neizdevās, bet sirdī aizķērās cerība, ka viņi kādreiz atgriezīsies šajā valstī, lai okeāna krastā apgūtu sērfošanu un mestos viļņos. To viņiem izdevās īstenot nu jau trijatā, paverot pasaules un ekstrēmā sporta apvāršņus arī mazākajam ģimenes loceklim.

Ceļot ar mazuli gan ir citādāk, nekā ierasts, tāpēc noder, ja zini pāris noderīgas lietas. Piemēram, lidostā "Rīga" ģimenēm ar bērniem nav jāstāv garajā drošības kontroles rindā – ir speciāli tam atvēlēts drošības postenis, kur ātri var iziet pārbaudi, lai bērni neceltu traci par dīkstāvi. Ja līdz lidojumam jāgaida ilgāks laiks, "Luminor Black" kartes īpašniekiem par papildu maksu pieejama "Priority Pass" biedra karte, kas dod iespēju kartes īpašniekam un ceļabiedriem atvilkt elpu, iedzert kafiju, ieturēt maltīti, apmeklēt dušas un pat spa vairāk nekā 1300 lidostu atpūtas zonās visā pasaulē.

Florenci-Vīksnes no lidostas dodas uz sērfotāju meku Ericeiru, kur latviešu sērfotājs Jānis Ķipurs izveidojis sērfošanas nometni "Freedom Routes". Profesionāļa pavadībā Ieva un Oskars apgūst sērfošanas teoriju un pamatprincipus, kā noturēties uz dēļa. Tas nepieciešams, lai ūdenī justos drošāk un zinātu, ko darīt okeāna viļņos. Viss sakrīt tik veiksmīgi, ka vecāki var mācīties, bet mazais Leonards bauda diendusu – perfekta plānošana!

Sērfošana, lai gan no malas nezinātājiem izskatās visai vienkāršs sporta veids, ir samērā prasīgs – vajadzīgas iemaņas un milzu enerģija un degsme, lai noturētos uz dēļa. To, cik veiksmīgi abiem vecākiem izdodas ne tikai mesties viļņos, bet sadalīt uzmanību, lai dēls, krastā gaidot, redzētu mammu un tēti sērfojot, varat redzēt epizodē. Bez plānošanas un komandas darba neiztikt! Un vai mazajam Leonardam arī izdosies noķert kādu vilni un noturēties uz lielā sērfa dēļa?

Bez uzkāpšanas uz dēļa, ģimene apgūst arī izaicinošo sērferu ikdienu. Dullie viļņu ķērāji mostas vēl nakts tumsā, kamēr nav uzaususi saule, lai satiktos okeāna krastā un iepeldētu viļņos līdz ar saullēktu. Esot Portugālē, vēl viens obligātais pieturpunkts trijotnei ir arī Nazarē pilsēta. Tās piekrastē var vērot un noķert pasaulē lielākos viļņus. Turp dodas cilvēki no visas pasaules, lai vismaz vienreiz dzīvē izsērfotu tik milzīgos ūdens brīnumus.

Seko līdzi Florencu-Vīksnu ģimenes ceļojumam pa pasauli raidījumā "Uz sapni ar mazo" katru otro otrdienu pulksten 11.00 "Delfi" un noķer piedzīvojuma garšu!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!