Foto: Publicitātes foto

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Ekonomikas ministrija jau 18. gadu pēc kārtas rīko konkursu "Eksporta un inovācijas balva 2023", kura mērķis ir novērtēt un izcelt uzņēmumus, kas sniedz ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, eksportējot preces un pakalpojumus, ieguldot inovācijās, kā arī radot augstas pievienotās vērtības produktus. Pēc LIAA aplēsēm, konkursā atspoguļosies ekonomikā notiekošo pārmaiņu ietekme, ko piedzīvojam pēdējos gados. Konkursa patrons ir Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kas pasniegs balvu nominācijā "Eksporta čempions".

"Esam mērķtiecīgi strādājuši, lai sniegtu atbalstu uzņēmumiem, kuri attīsta pasaules līmenī konkurētspējīgus produktus un pakalpojumus. Pieņemot globālos izaicinājumus, Latvijas uzņēmumi ir spējuši pārorientēties un apgūt arvien jaunus tirgus. Ar konkursu vēlamies izcelt šos veiksmes stāstus un kliedēt mītus, ka Latvijā neko neražojam," stāsta Iveta Strupkāja, LIAA direktora pienākumu izpildītāja.

Foto: Publicitātes foto
Uzņēmuma "Brasa Defence Systems" telpas


Līdzīgi kā pērn, lai īpaši novērtētu uzņēmumus, kas cēluši valsts labklājību, gūstot panākumus perspektīvās nozarēs ar augstu pievienoto vērtību, uzvarētāji tiks izraudzīti žūrijas komisijai savu lēmumu balstot Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajos datos. Šogad kopā tiks apbalvoti 19 uzņēmumi piecās kategorijās ar vairākām apakšgrupām.

Kategorijās "Eksporta jaunpienācējs", "Inovācijas čempions" un "Eksporta čempions" uzņēmumi piedalījās vērtēšanas otrajā kārtā, kuras gaitā žūrija apmeklēja uzņēmumus un uzklausīja viņu prezentācijas, lai padziļināti iepazītos ar to darbību. Tāpat žūrija iepazinās ar uzņēmumu attīstības plāniem, ieguldījumiem cilvēkkapitālā, ilgtspējīgas izaugsmes nodrošināšanā, pētniecībā un sadarbībā ar zinātniski pētnieciskajām iestādēm, ieguldījumiem mārketinga aktivitātēs produkta virzīšanai ārvalstu tirgos un citos komersantam svarīgos aspektos.

Kategorijā "Eksporta pieauguma līderis" uzvarētājs būs uzņēmums, kas darbojas un attīstās kādā no prioritārajām nozarēm – biomedicīnā, medicīnas tehnoloģijās, farmācijā, fotonikā, viedo materiālu jomā, tehnoloģiju un inženiersistēmu, viedās enerģētikas un mobilitātes, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, kā arī zināšanu ietilpīgas bioekonomikas jomā kokapstrādes vai pārtikas nozarē.

Kategorijā "Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts", līdzīgi kā iepriekšējos gados, uzvarētājs tiks izvēlēts atklātā konkursā. Uz balvu šajā kategorijā varēja pretendēt komersants, biedrība, nodibinājums, plānošanas reģions vai pašvaldības iestāde, kas pēdējo divu gadu laikā ir ieviesusi tirgū tādu jaunu tūrisma produktu, kas ir ilgtspējīgs, inovatīvs, kvalitatīvs un ar augstu pievienoto vērtību, nodrošinot tūristu piesaistes iespēju, un ir piemērots ārvalstu tūristu vajadzībām. Vairāk lasiet šeit.

Konkursa uzvarētāji saņems Ekonomikas ministrijas diplomu un Latvijas Republikas finansētu balvu – 2000 eiro darījuma braucienam divām personām, tai skaitā līdzdalībai komersantu delegāciju sastāvā valsts augstāko amatpersonu vizītēs ārvalstīs, līdzdalībai LIAA organizētajās tirdzniecības misijās un individuālo darījuma braucienu, apmaksai. Tāpat uzvarētājiem tiks dotas tiesības izmantot attiecīgās konkursa kategorijas zīmi uz visiem saviem produktiem vai produktu līnijām, kā arī uz mārketinga materiāliem.

Uzvarētāju apbalvošanas ceremonija norisināsies 2023. gada 14. decembrī pl. 18.30. Tiešraide no pasākuma būs vērojama LIAA "Facebook" kanālā, kā arī "Delfi.lv".

Ar plašāku informāciju var iepazīties mājaslapā www.eibalva.lv.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!