Foto: Publicitātes foto
Tuvojas pavasaris un vasara – atvaļinājumu laiks, kurā viena daļa no mums plāno doties ceļojumos, bet otra – dīdās nepacietībā, lai ķertos klāt labiekārtošanas darbiem savā saimniecībā. Šoreiz raksts domāts tiem, kuru saimniecībā ir jauna (vai ne tik jauna) ēka ar koka fasādi, kuru šogad vajadzētu (vai gribētos!) nokrāsot. Esam pārliecināti – šo darbiņu var izdarīt ne tikai profesionālis, bet arī katrs pats, ja vien izvēlas tam piemērotus līdzekļus un seko pareizai instrukcijai. Ar ko sākt, ja nepieciešams krāsot koka māju, šķūnīti, pašu uzcelto sirsniņmājiņu vai citu koka būvi, lai tā izskatītos skaisti un kalpotu ilgi? Par to vairāk turpinājumā!

Sagatavošanas darbi – lēnāk brauksi, tālāk tiksi

Lai krāsošana nestu kāroto prieku un koka fasāde būtu skaista vēl daudzus gadus, ir jāveic visai pamatīgi sagatavošanas darbi. Pirmkārt – fasāde ir jānotīra. Pirms krāsošanas koka virsmas ir kārtīgi jānotīra no netīrumiem, putekļiem, ja nepieciešams – arī vecās krāsas. Virsmas tīrīšana jāveic ar smilšpapīru vai īpašiem tīrīšanai paredzētiem līdzekļiem un pamatīgi jāizpēta – ja virsmā ir bojājumi, ir īstais laiks tos novērst. Par bojājumiem šajā gadījumā uzskatīsim plaisas vai deformāciju, pelējuma vai puves skartas vietas. "Ja bojājums fasādes dēlī ir liels, jāapsver visa dēļa maiņa. Šāds bojājums var ietekmēt visas fasādes izskatu un veselību, arī kvalitatīvs krāsojuma slānis nebūs iespējams – vai mēs to vēlamies? Protams, ka nē," komentē "Vivacolor" eksperts Arnis Pastars.

Eksperts turpina: "Piemēram, "Vivacolor Villa Protekt" ir koksnes impregnēšanas līdzeklis, kas dziļi iesūcas koka virsmā un aizkavē mitruma uzsūkšanos, attiecīgi – šis līdzeklis novērš pelējuma veidošanos – no tā jūsu fasāde būs pasargāta." Gruntēšana ir viens no būtiskākajiem sagatavošanas darbiem uzreiz pēc virsmas tīrīšanas. Koka virsmas gruntēšana ir svarīga, lai uzlabotu krāsas pieķeršanos un nodrošinātu aizsardzību pret mitrumu un citu ārējo apstākļu ietekmi. Jāizvēlas tāda grunts, kas ir piemērota āra apstākļiem un fasādes koka veidam.

Krāsas izvēle – nekļūdīties palīdzēs lietotne "Color Master"

Krāsas toņa izvēle ir ļoti atbildīgs pasākums, jo tonis ietekmēs būves kopējo izskatu. Taču kā saprast, kā mūsu izvēlētais tonis izskatīsies tik lielā laukumā? Pareizi izvēlēts tonis liks būvei veiksmīgi integrēties kopējā ainavā, bet nepareizi izvēlēts - radīs diskomforta sajūtu. Padomu sniedz Arnis Pastars: "Šajā jomā eksperimentēt nav nepieciešams. Ar tik kvalitatīvām krāsām kā Vivacolor uz šo fasādi Jums nāksies skatīties vēl ļoti ilgi, tāpēc tonis ir jāizvēlas gudri. Vislabāk, ja toni pirms visas fasādes krāsošanas notestē uz maza laukuma."

Ja runājam par krāsas veidu, tad ūdens bāzes krāsas ir videi draudzīgākas un vieglāk uzklājamas, tāpēc mūsdienās vēlams izmantot tieši tās. Vivacolor klāstā šim mērķim ir paredzēta ūdens bāzes krāsa "Villa Akva" – matēta krāsa koka virsmām ārdarbos. Šī krāsa ir izcili piemērota koka fasādēm, jo nodrošina toņa noturību un veido netīrumus un ūdeni atgrūdošu virsmu. Pateicoties šīm īpašībām krāsa kalpo līdz pat 15 gadiem.

Krāsošanas process – izvēlies pareizo dienu

Atceries, ka liela daļa no krāsošanas veiksmes ir pareizi izvēlēta diena – tai jābūt mēreni siltai un saulainai. Augsts mitrums, pārāk zema (zem nulles) vai augsta (svelmaina saule) temperatūra var negatīvi ietekmēt krāsas žūšanu un līdz ar to arī gala rezultātu. Jau laikus iegādājies fasādes krāsošanai piemērotus rīkus – krāsošanas rullīšus, otas vai smidzinātājus.

Aizsardzība un uzturēšana – rūpējies par savu būvi un tā rūpēsies par tevi

Kad darbiņš padarīts, vari uzsist sev uz pleca – lepnumu par paveikto izjūt ikviens, kas izdarījis tik labu darbu savai koka būvei. Tomēr atceries – rūpes par būvi palīdzēs tai izskatīties un kalpot labi daudz ilgāku laiku, tāpēc ik pa laikam pārliecinies, vai kaut kur nav radies kāds bojājums vai plaisa.

Vai kāds patiešām to var paveikt pats?

Jā, tas ir iespējams. Tev nav jānotic mums uz vārda, jo šāds projekts tika realizēts mājās "Peciņas", kurās saimnieko pilsētnieki, kas ilgojas pēc laukiem. Kā redzams video un foto, māju saimnieki ir sekojuši šiem pašiem soļiem – sagatavojuši virsmu, impregnējuši fasādes koksni ar aizsargājošu līdzekli un krāsojuši to saulainā dienā. Rezultāts ir skaisti nokrāsots šķūnītis un labierīcību mājiņa.

Šķūnīša un sirsniņmājas pārvērtības soli pa solim redzamas šeit:

Ja arī tu vēlies kādas no savām brīvajām dienām veltīt koka fasādes atjaunošanai, pieglabā šo rakstu – varbūt noderēs! Un zini, ja krāsošanas projektā rodas jautājumi, uz kuriem nezini atbildes, darba laikā vari sazināties ar "Krāsu līniju" pa tālruni 82888. Atbildi saņemsi uzreiz un pilnīgi bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!