Foto: Publicitātes foto

Mājokļu labiekārtošanas budžeti jau vairākus gadus aug un nedomā apstāties, liecina informācija "Architectural Digest" tīmekļvietnē. Un kāpēc gan ne, ja dzīves telpas atsvaidzināšana ne tikai sniedz prieku, bet arī palielina mājokļa vērtību? Mūsdienās arvien vairāk cilvēku izmēģina spēkus un remontdarbus veic paši – jā, pat vannasistabās, tualetēs un citas flīzētās telpās. Viens no radošākajiem veidiem, kā izdevīgi uzfrišināt mājokli, ir pārkrāsot flīzes. Taču kā to darīt pareizi?

Sabiedrībā pastāv mīts, ka flīžu krāsošana ir nepareizs veids, kā telpā veikt pārvērtības. Vēl vairāk – tie, kas krāso flīzes esot gluži vienkārši slinki un nesaprot lietu "īsto" dabu, jo vienīgais "īstais" veids, kā iegūt flīzes citā krāsā – ir tās nomainīt. Iespējams, ka pagājušā gadsimta saimnieku rokasgrāmatās tā patiešām tika teikts, taču 21. gadsimts ir izdarījis korekcijas arī šajā jomā. Nepatika pret flīžu krāsošanu mūsdienās vairs nav pamatojama nekādā veidā, pavisam pretēji – flīzes krāsot drīkst, tas nav sarežģīti un to var izdarīt paša spēkiem – ne tikai remontu veikšanas speciālisti, bet arī entuziasti, kas vienas nedēļas nogales laikā vēlas pašu spēkiem pārvērst savu vannasistabu.

Kāpēc flīžu krāsošana ir labāka par flīžu maiņu?

Kā izrādās, flīžu krāsošanai priekšrocību ir vairāk kā trūkumu, turklāt, runa nav tikai par vannasistabas, tualetes, dušas (vai pat virtuves flīžu daļas) toņa maiņu, bet par ļoti svarīgām priekšrocībām, kas ietekmē mūsu pašsajūtu, tēriņus un pat vidi mums apkārt. Protams, ja flīzes vairs nepilda savas funkcijas un ir novecojušas, tās ir jāmaina, bet ja nepieciešama tikai krāsas toņa maiņa, tad flīzes mainīt nav ieteicams. Kāpēc tā un ko varētu saukt par lielākajiem flīžu krāsošanas plusiem?

  • Mazāk atkritumu, labāk videi. Ja vannasistabā vai tualetes telpā flīzes pilda savas funkcijas, tad no vides viedokļa būtu pilnīgs neprāts tās gluži vienkārši plēsto nost no sienām un mest gružos. Nekas nedrīkst tikt izmests ārā, ja tas labi pilda savu darbu! Ja runa ir nepieciešamību atjaunot vai mainīt krāsas toni labierīcību telpā, no vides viedokļa labākais risinājums būtu krāsošana;
Foto: Publicitātes foto
  • Flīžu nomaiņas budžets ir liels. Mainīt flīzes – tas ir darba, laika un naudas ietilpīgs process, turklāt tikai retais no mums spēj to paveikt pats. Jau laikus (runa var būt par vairākiem mēnešiem), ir jāatrod un jārezervē speciālists, kas uzdevumu veiks. Attiecīgi, flīžu maiņas budžetā ir jāierēķina ne tikai pašas flīzes un citi materiāli, bet arī flīžu noņemšanas un ieklāšanas meistara pakalpojumi un legāla būvgružu izvešana. Flīžu krāsošana, turpretim, ir process, ko katrs varam paveikt pats (ja vēlamies), tas nozīmē, ka budžetā liekam tikai flīžu tīrīšanas līdzekli un materiālus (mazgājamo līdzekli, asu nazi, sūkli u.c.) un izvēlēto krāsu;
  • Flīžu maiņa prasa laiku. Viens liels flīžu mainīšanas mīnuss ir arī tas, ka telpas lietošanas ierobežojumi jāpiecieš daudzas dienas vai pat nedēļas! Iztikt bez vannasistabas, tualetes vai dušas telpas vairākas nedēļas? Ir par ko padomāt.

Cik viegli ir nokrāsot flīzes?

Kā apgalvo zinātāji – tas patiešām ir izdarāms. Taču jums nav jānotic uz vārda – to ir iespējams redzēt savām acīm. Latvijā iecienītā "Instagram" profila @mansremonts saimniece Egita to ir paveikusi, turklāt, kā var secināt no procesa apskata, viņa ir pārsteigusi daudzus.

Zīmola "Tikkurila" paspārnē ir radīta pusmatēta krāsa keramikas flīzēm "Luja Ceramic Tiles", kura flīžu krāsošanu padara iespējamu pat tad, ja jūsu vectēvs, krusttēvs vai cits seno laiku eksperts apgalvo, ka tas nekādi nav iespējams, piemēram, ar glancētām flīzēm.

"Jā, ir tādi, kas netic, ir tādi, kas rauc degunu, bet patiesībā rezultāts ir labs, pat ļoti labs. Protams, ir jāseko instrukcijai, ja grib, lai viss izdotos kā nākas, bet citādi – man prieks, ka to izmēģināju, salīdzinoši ātri un lēti esmu tikusi pie jaunas vannasistabas," procesu komentē Egita.

Īsumā par flīžu krāsu "Luja Ceramic Tiles"

"Tikkurila" pusmatētā flīžu krāsa "Luja Ceramic Tiles" ir radīta tā, lai vannasistabas vai citas flīzētas telpas pārmaiņas noritētu pēc iespējas vieglāk un ātrāk. Priekšrocība ir arī tā, ka krāsa ir grunts krāsa un virsmas krāsa vienlaikus – pēc silikona šuvju izņemšanas un pamatīgas flīžu notīrīšanas, krāsas pirmajam slānim (kas uzklāts plānā kārtā) jāļauj nožūt vismaz 16 stundas, un tad var klāt virsū nākamo kārtu. "Tikkurila Academy" vadītājs Arnis Pastars skaidro: "Pirmajai kārtai jābūt plānai, lai pamatslānis neveidotu reljefu. Pēc 16 stundu žūšanas var klāt vēl vienu krāsas kārtu, un, ja nepieciešams, arī trešo kārtu, līdz iegūts vēlamais tonis."

Eksperts piebilst, ka virsma ir gatava lietošanai jau pēc divām dienām, tomēr savu galējo cietību krāsa iegūst pēc viena mēneša: "Pirmajā mēnesī izturieties saudzīgi pret savu jauno vannasistabu, ļaujiet krāsai nostiprināties. Ja nepieciešama tīrīšana, neizmantojiet abrazīvu sūkli, bet maigu drāniņu. Ja krāsu uzklāsiet saskaņā ar instrukciju un pirmajā mēnesī ievērosiet saudzējošo režīmu, sienas izskatīsies kā jaunas krietnu laiku," piemetina Pastars.

"Tikkurila Academy" vadītājs arī atgādina, ka krāsas izvēles un krāsošanas procesā ir pieejams atbalsta tālrunis – "Krāsu līnija". Zvanot uz tālruņa numuru 82888 ir iespējams darba laikā sazināties ar krāsu ekspertu, turklāt tas ir pilnīgi bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!