Foto: Publicitātes foto

Izvēlies stabilu darbu ar valstī visplašākajām sociālajām garantijām, kurā novērtē profesionālās zināšanas karjeras veidošanā un atliks laiks sev un ģimenei!

Saliedētas komandas darbs valsts aizsardzībā – šādi var raksturot profesionālo dienestu bruņotajos spēkos, kuros ikviens atradīs savu vietu kādā no trijām profesijām, 35 nodarbinātības jomām, piemēram, kājnieki, jūras un gaisa operācijas, kaujas inženieri, artilērija, sakari un informācijas sistēmas, apgāde un citās jomās, un jau vairāk nekā 175 militārajām specialitātēm, kurās apmācība būs bez maksas.

Profesionālo dienestu var uzsākt gan ar pamatizglītību, gan arī ar augstāku izglītību un apgūt tikai un vienīgi bruņotajos spēkos pieejamās, ļoti specifiskas militārās specialitātes, piemēram, ložmetējnieks, granātnieks utt., līdz ar to kandidātiem nav nepieciešama iepriekšēja darba pieredze, jo karavīriem militārās zināšanas ir būtiskākas pār civilajām.

Pirms tam 50 dienu pamatapmācības kursā būs jāapgūst kareivja profesijas teorētiskās zināšanas un praktisko iemaņu pamati, lai spētu piedalīties kaujas uzdevumu izpildē. Katram topošajam karavīram obligātais militārās pamatapmācības kurss notiek aptuveni desmit reizes gadā, un tiem var pieteikties jebkurā laikā.

Kā pielietot savas profesionālās zināšanas un prasmes?

Profesionālo dienestu var uzsākt arī ar civilajā dzīvē apgūtu specialitāti, bruņoto spēku kursos papildus iegūstot tikai nepieciešamās militārās pamatzināšanas un prasmes, lai spētu iekļauties apakšvienību ikdienas dienestā un kolektīvajā apmācībā. Šādus karavīrus bruņotajos spēkos sauc par speciālistiem, jo viņu karjerā civilās profesionālās zināšanas ir pārākas pār militārajām. Speciālisti arī ir karavīri: viņi nēsā formastērpu; piedalās mācībās; viņiem ir karavīriem līdzvērtīgas sociālās garantijas.

Kareivju un instruktoru speciālistu amatos pēc 35 dienu pamatapmācības kursiem pieņem kandidātu, kurš civilajās izglītības iestādēs jau ir ieguvis profesionālo vidējo vai pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību sakaru un informācijas sistēmu, kā arī informācijas tehnoloģiju jomās, elektronikā, elektrotehnikā, datorsistēmās un būvniecībā, profesionālo vidējo, pirmā vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību mehānikas, elektronikas vai elektrotehnikas jomās, kā arī dienestam mūziķu amatos, pirmā līmeņa profesionālā augstāko izglītību dienestam ārstu palīgu amatos un profesionālo bakalaura grādu veselības aprūpē dienestam medicīnas māsu amatos.

Savukārt virsnieku speciālistu amatos pēc 73 dienu pamatapmācības kursiem pieņem kandidātu, kurš civilajās izglītības iestādēs jau ir ieguvis profesionālo maģistra grādu un kvalifikāciju jurista specialitātē, akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību tiesību zinātnē, ja kandidē uz juriskonsulta, operatīvās darbības vai izmeklēšanas speciālista amatu, profesionālo maģistra grādu un kvalifikāciju psihologa specialitātē, ārsta grādu un kvalifikāciju ārsta specialitātē vai ārsta grādu, akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību informācijas tehnoloģiju, datortehnikas, elektronikas, telekomunikācijas, telemātikas, kiberdrošības, datorvadības vai datorzinātnes specialitātē un farmācijā.

Kareivju un instruktoru speciālistu pamatapmācības kurss notiek divas reizes gadā (janvārī vai februārī un septembrī), bet virsnieku speciālistu – vienreiz gadā (septembrī), un tiem ir jāpiesakās laikus: vismaz divi mēneši iepriekš (līdz 12. jūlijam).

Kādi ir ieguvumi, kļūstot par karavīru?

Svarīgākais, ko karavīrs iegūst, uzsākot dienestu vienībā, ir stabilitāte, tas ir, konkurētspējīgu un motivējošu atlīdzību sākot no 1400 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas, kuru veido mēnešalga un amata kvalifikācijas kategorijas koeficients sākot no 1,10, kompensācija par dzīvojamās telpas īri un komunālajiem maksājumiem 250 eiro mēnesī, kā arī uzturdevas kompensācija 14 eiro dienā.

Karavīrs saņem atlīdzību jau no pirmās dienesta dienas, tostarp militārās pamatapmācības laikā. Jāņem vērā, ka pamatapmācības laikā atlīdzība būs nedaudz zemāka, jo kursants apmācības dienās tiek nodrošināts ar ēdienu, kā arī viņam netiek piemērots amata kvalifikācijas kategorijas koeficients.

Savukārt instruktoriem un virsniekiem speciālistiem, uzsākot dienestu vienībā pēc sekmīgas speciālistu pamatapmācības kursa apgūšanas un noteiktās dienesta pakāpes piešķiršanas, atkarībā no apakšvienības un ieņemamā amata piemēro augstāku amata kvalifikācijas kategorijas koeficientu, palielinot ne tikai mēnešalgas likmi, bet arī kopējās atlīdzības apmēru, piemēram, ārstiem līdz ar to kopējā atlīdzība sākas no 1950 eiro, ārsta palīgiem – no 1800 eiro, medicīnas māsām – no 1750 eiro, farmaceitiem – no 1650 eiro, psihologiem – no 1600 eiro, juristiem – no 1600 eiro, aviācijas tehniķiem – no 1450 eiro, avioniķiem – no 1450 eiro, elektronikas tehniķiem – no 1450 eiro, sakaru un informācijas sistēmu (SIS) tehniķiem – no 1550 eiro, SIS tīklu administratoriem – no 1450 eiro, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju ekspertiem – no 1600 eiro, bet radio sistēmu tehniķiem – no 1500 eiro.

Stabili un regulāri ienākumi nodrošinās labklājību tev un ģimenei, realizējot pat sapni par savu dzīvesvietu, jo karavīri var saņemt valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai. Neatsverams atbalsts ģimenei – karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādēs.

Vai varu dienēt tuvāk mājām?

Bruņoto spēku vienības, kurās dien profesionālā dienesta karavīri, ir izvietotas militārajās bāzēs. Zināmākās ir Rīgā, Ādažos un Liepājā, bet tās ir arī citviet Latvijā.

Uzsākot profesionālo dienestu, bruņotie spēki piedāvā iespēju izvēlēties dienestu ne tikai pēc karavīru interesēm, bet arī tuvāk mājām: Mehanizētajā kājnieku brigādē Ādažos, Jūras spēkos Liepājā un Rīgā, Gaisa spēkos Lielvārdē un Štāba bataljonā Rīgā, kā arī Zemessardzes profesionālā dienesta vienībās Lūznavā un Daugavpilī ("Meža Mackevičos"), kā arī Valmierā, Stāmerienā un "Meža Strautiņos" Alūksnes novadā. Ņemot vērā karavīra profesionālās zināšanas un prasmes, viņam var tikt piedāvāts dienests arī citās apakšvienībās.

Kā noritēs dienests vienībā?

Lai arī profesionālais dienests ir karavīra pilna laika pamatdarbs valsts aizsardzībā, kas nereti apmācības kursu vai militāro mācību dēļ neiekļaujas standarta darba laikā, pārsvarā dienesta dienas ilgums tomēr nav ilgāks par astoņām stundām – atliks laiks sev un ģimenei arī pildot profesionālo dienestu, lai, piemēram, no dienesta brīvajā laikā mācītos vai studētu, iegūstot tālākajai militārajai karjerai nepieciešamo civilo izglītību.

Kā kļūt par karavīru?

Profesionālajā dienestā kareivju, kareivju speciālistu un virsnieku speciālistu amatos pieņem kandidātu vecumā no 18 līdz 40 gadiem, izņemot ārstus, kurus pieņem līdz 43 gadiem. Savukārt instruktoru speciālistu amatos pieņem kandidātu līdz 45 gadiem.

Profesionālajam dienestam var pieteikties jebkurā laikā, pat neizejot no mājām, jo pieteikuma anketu var aizpildīt un iesniegt tiešsaistē. Anketa līdz ar plašāku informāciju par prasībām kandidātam un atlasi pieejama vienotajā rekrutēšanas platformā "klustikaravirs.lv", kurā 24/7 režīmā var uzdot jautājumus virtuālajam rekrutierim. Droši jautā – arī viņš Tev palīdzēs kļūt par karavīru! Jautājumu gadījumā zvani arī uz bezmaksas informatīvo tālruni 1840 vai raksti uz e-pastu rekrutesana@mil.lv.

Esi viens no mums – kļūsti karavīrs!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!