Foto: Publicitātes foto

Arī šogad sinoptiķi mūsu platuma grādos sola siltu un saulainu vasaru. Jāatceras, ka, ne tikai atpūšoties pludmalē, bet arī pavadot laiku svaigā gaisā, īpaši jādomā par viena no vissvarīgākā maņu orgāna mūsu acu aizsardzību. Bieži vien cilvēkiem, kas nēsā optiskās brilles, rodas problēmas, jo nereti jāizvēlas starp saulesbrillēm vai optiskajām brillēm, bet tam tā nebūtu jābūt, jo ir lielisks risinājums – optiskās saulesbrilles.

Uz jautājumiem par optiskajām saulesbrillēm, kā arī citu briļļu veidiem un to izmantošanu ikdienā atbild Jeļena Stūriška, "Vision Express" galvenā optometriste.

Vai cilvēki ir informēti par to, kas vispār ir optiskās saulesbrilles? Cik pieprasītas kopumā ir optiskās saulesbrilles?

Pirms kādiem trīs gadiem optiskās saulesbrilles Latvijas klientu vidū nebija ļoti izplatītas, jo gluži vienkārši cilvēkiem bija pārāk maz informācija par šo iespēju, bet mēs ļoti cenšamies informēt savus klientus par šādu iespēju, tāpēc priecājamies redzēt, ka ļoti strauji aug optisko saulesbriļļu pārdošana.

Līdz ar to šobrīd šie klienti, kam nepieciešama redzes korekcija, visbiežāk izvēlas iegādāties optiskās brilles ar "hamaleona tipa" lēcām vai, jau iepriekš minētās, optiskās saulesbrilles, jo plašā ietvaru izvēle ļauj piemeklēt sev vēlamo briļļu ietvaru, kas rezultātā izskatīsies pēc saulesbrillēm.

Vai var nomainīt lēcas jau iegādātām saulesbrillēm? Piemēram, ja cilvēks iegādājas saulesbrilles, bet viņam ir jākoriģē redzi.

Jā, pavisam noteikti ir iespēja izvēlēties vai nu kādu no briļļu ietvariem vai kādas no saulesbrillēm un ielikt tajās tonētās briļļu lēcas pēc klienta receptes. Tātad rezultātā tās izskatīsies kā saulesbrilles, kas pildīs divi vienā funkciju - saulesbrilles un optiskās brilles reizē.

Foto: Publicitātes foto

Kādi ir kvalitātes rādītāji, kuriem būtu jāseko, iegādājoties optiskās saulesbrilles?

Līdzīgi kā, izvēloties parastas saulesbrilles bez optikas tas, vai brilles spēs pasargāt no UV starojuma. Vienkārši tumši tonētas brilles bez UV aizsardzības acīm var tikai kaitēt. Ja nav pārliecības par to, vai brilles acis pienācīgi aizsargā, to var noskaidrot optikas veikalos. Visos Vision Express veikalos ir testerīši, kur droši jebkurš var pārbaudīt savas saulesbrilles, lai būtu drošs, ka tās pasargās no UV starojuma.

Papildu kvalitāti un komfortu nodrošina dzidrināts lēcu pārklājums, kas samazina no brillēm atstarotās gaismas daudzumu. Tāpat papildu funkcija ir iestrādāts polarizācijas efekts, tas noņem atspīdumu no horizontālām virsmām (atrodoties pie atklātiem ūdeņiem vai vadot auto).

Vai optiskās saulesbrilles ir tik pat funkcionālas redzes uzlabošanā kā parastās redzi koriģējošas brilles?

Optiskās saulesbrilles var nodrošināt tik pat labu optisko kvalitāti kā "parastās" redzi koriģējošās brilles. Viss atkarīgs no izvēlētā saulesbriļļu modeļa, nepieciešamajiem stiprumiem un atbilstoši optisko lēcu materiāliem un pārklājumiem. Ja visus šo faktorus ņem vērā, apvienojot tos, rezultāts būs lielisks.

Ja skatās vecuma kategorijās, kuri ir tie, kas biežāk izvēlas optiskās saulesbrilles? Vai ir atšķirība sieviešu un vīriešu izvēlē attiecībā uz optiskajām saulesbrillēm?

Vecāka gada gājuma cilvēki mazāk izvēlas optiskās saulesbrilles, bet vairāk izvēlas fotohromās brilles jeb tā saucamās "hamaleona" brilles, kur briļļu lēcas tonējas tumšas ārtelpās, bet iekštelpās atkal paliek gaišas.

Optiskās saulesbrilles vairumā gadījumu izvēlas gados jaunāki cilvēki. Īpaši tie, kuri bieži vada auto vai ilgstošāk saulainā laikā atrodas ārā, kā arī tie, kam brilles ir arī modes un stila aksesuārs. Vīrieši vairumā gadījumu izvēlas optiskās saulesbrilles ar polarizētajām lēcām, savukārt sievietes lielāku uzmanību velta tieši tonējuma krāsai, jo, pērkot optiskās saulesbrilles ir plašas iespējas kā tonēt lēcas.

Kas ir fotohromās brilles? Kam tādas izvēlēties vislabāk?

Fotohromās brilles sarunu valodā mēdz saukt par "hameleoniem" - tās maina lēcu krāsu atkarībā no UV starojuma daudzuma. Ir arī tādas, kas reaģē uz gaismas intensitāti – spožumu. Proti, atrodoties telpās, šo briļļu lēcas ir gaišas (caurspīdīgas), bet izejot saulesgaismā, lēcas kļūst tumšas. Turklāt, attīstoties tehnoloģijām šobrīd fotohromās lēcas ir pieejamas ne tikai brūnā vai pelēkā tonī, bet arī zaļā, zilā un pat violetā, savukārt optisko saulesbriļļu toņu gamma varētu teikt ir neierobežota un iespējas ir ļoti daudz.

Fotohromās brilles iesaku izvēlēties ikvienam, sākot no bērnības līdz pat sirmam vecumam. Pārsvarā tās izvēlas, jo ne vienmēr ir ērti ikdienā nēsāt līdzi divas brilles: redzi koriģējošās brilles un optiskās saulesbrilles. Ļoti bieži šādas brilles izvēlas autovadītāji, kā arī cilvēki, kuriem daudz laika sanāk pavadīt gan iekštelpās, gan ārā.

Vai optiskajām saulesbrillēm nepieciešama īpaša kopšana?

Kopšana ir tāda pati kā jebkurām citām brillēm, proti, ir jābūt tīrai briļļu lupatiņai un briļļu tīrīšanas līdzeklim, kā arī briļļu futrālim, kur tās uzglabāt.

Sākot ar kādām summām, jārēķinās, lai iegādātos saulesbrilles ar visiem nepieciešamajiem aizsargpārklājumiem?

Cenu kategorijas ir ļoti dažādas. Saulesbrilles ar UV filtru var iegādāties, sākot jau no 19 eiro, tāpat arī polarizētās saulesbrilles iespējams iegādāties no 19 eiro.

Ar kādām summām jārēķinās, iegādājoties optiskās saulesbrilles?

Cenu kategorijas ir ļoti dažādas. Piemēram, Vision Express optikas veikalā optiskās saulesbrilles var iegādāties sākot no 90 eiro.

Gadījumā, ja vēlies bezmaksas konsultāciju par sev piemērotāko risinājumu vai pieteikties redzes pārbaudei, droši dodies uz sev ērtāko Vision Express optikas veikalu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!