Foto: Publicitātes foto

Vai plānojat vasaras atvaļinājumu? Igaunijas Iekšējo ūdeņu festivāls, kas ir daļa no 2024. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas Tartu programmas, ir lielisks galamērķis mūsu kaimiņiem no Latvijas. Šis unikālais festivāls notiek no 29. jūnija līdz 10. jūlijam, maršrutā, kas vijas cauri 18 mazajām ostām gandrīz 500 kilometru garumā, pa Igaunijas lielākajām iekšzemes ūdenstilpēm – Peipusa ezeru, Emajegi upi un Vertsjerves ezeru. Katra osta piedāvā savu spilgto kultūras programmu, padarot šo festivālu par kaut ko vēl nebijušu.

Pievienojieties laivu konvojam

Festivālā tiek gaidīti gan sauszemes, gan ūdens ceļotāji. Laivošanas entuziasti no Latvijas var pievienoties vēsturisko kuģu un citu ūdens transportlīdzekļu konvojam, izbraucot visu maršrutu vai pievienojoties jebkurā ostā. Neatkarīgi no tā, vai Jums ir moderna vai tradicionāla laiva, aicinām piedalīties šajā jūras piedzīvojumā. Ņemiet vērā, ka drošības apsvērumu dēļ laivu iegrime nedrīkst pārsniegt 1,2 metrus. Reģistrējieties bez maksas Iekšzemes ūdeņu festivāla tīmekļa vietnē.

Konvoju vada vēsturiski kuģi, tostarp tradicionālais kuģis "Lodi" Peipusa ezerā un "Kale" Vertsjerves ezerā. Šie majestātiskie kuģi, kurus vada pieredzējuši jūrnieki, sniedz ieskatu Igaunijas bagātajā jūrniecības mantojumā. Dalībnieki var brīvi plānot savu ceļojumu, neatkarīgi no tā, vai viņi vēlas veikt visu attālumu, pievienoties konkrētā ostā, vai arī nokāpt no kuģa agrāk.

Svinības ostu pēc ostas

Katrā maršrutā esošā osta piedāvā unikālu festivāla pieredzi, iepazīstinot ar vietējo kultūru un sabiedrību. Jūs priecēs vietējās tautas deju grupas, lauku ansambļi un labākie igauņu mūziķi. Lūk, daži spilgtākie notikumi:

Līsa Lemsalu ("Liis Lemsalu TRIO") Vasknarvā (29. jūnijs)

Igauņu popa sensācija Līsa Lemsalu ir pazīstama ar saviem hitiem, kas iekļuvuši topu virsotnēs. Pēc 2011. Gadā gūtās uzvaras "Estonian Idol" viņas popularitāte strauji pieauga, un viņas vārdu tagad zina katrās mājās. Viņas koncertos savijas enerģija, šarms un valdzinoša mūzika.

Stefans (Stefan) Mustvē (30. jūnijs)

Stefans ir pazīstams ar savu spēcīgo vokālu un dinamisko klātbūtni uz skatuves. Viņš pārstāvēja Igauniju 2022. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā. Multikulturālā izcelsme un pārliecinošie priekšnesumi padara viņu par izcilu mākslinieku.

"Ott Lepland Quartet" Varnjā (1. jūlijs)

"Estonian Idol" uzvarētājs un Eirovīzijas dziesmu konkursa pārstāvis Ote Leplands (Ott Lepland) ir popmūzikas ikona. Viņa spēcīgā balss un sirsnīgās dziesmas ir iekarojušas fanu mīlestību gan vietējā, gan starptautiskā mērogā.

"Shanon" Mehikormā (2. jūlijs)

Populāra roka-popa grupa, Igaunijas vasaras ballīšu zvaigzne. Grupas mūzika ar hitu albumiem un neskaitāmiem apbalvojumiem ir vasaras un prieka svinības.

"Alika Milova Band" Repinā (3. jūlijs)

Uzlecošā zvaigzne un 2023. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa fināliste Alika Milova ir pazīstama ar savu izcilo vokālo meistarību un aizraujošo uzstāšanos. Viņas ceļš no "Estonian Idol" līdz starptautiskai atpazīstamībai ir viņas talanta apliecinājums.

"Väliharf" Pīrisārē (4. jūlijs)

Duets, kas izpilda dziesmas jūras tematikā ar autentisku igauņu noskaņu. Viņu koncerti ir ceļojums Igaunijas jūrniecības tradīcijās caur harmoniskiem vokāliem un tradicionālajiem instrumentiem.

"Singer Vinger" Lūnjā (5. jūlijs)

Iecienīta pankroka grupa ar bagātu igauņu mūzikas vēsturi. Viņu ironiskās un satīriskās dziesmas ir atstājušas paliekošu iespaidu, padarot viņus par iecienītu Igaunijas mūzikas vides sastāvdaļu.

Mari Jirjensa (Mari Jürjens) Oiu (7. jūlijs)

Iecienīta savu sirsnīgo un jauko priekšnesumu dēļ. Mari Jirjensas mūzika ir vienkāršības un emociju apvienojums, bieži vien viņas ģitāras pavadījumā.

"Dagö" Ulgē (7. jūlijs)

Ikoniska folkroka grupa ar ievērojamu ietekmi uz igauņu mūziku. Viņu pārdomātie dziesmu teksti un neaizmirstamās melodijas ir ieņēmušas īpašu vietu igauņu sirdīs.

Kadri Voranda duetā ar Mihkelu Melgandu (Kadri Voorand Duo with Mihkel Mälgand) Veldemanē (8. jūlijs)

Džeza un folka apvienojums, ko izpilda viena no Eiropas autentiskākajām dzīvās mūzikas izpildītājām. Kadri Vorandas unikālais stils un improvizācijas prasmes padara viņas priekšnesumus ievērības cienīgus.

"Gangar" Linaski (10. jūlijs)

Norvēģu folka grupa, kas piedāvā svaigu skatījumu uz ziemeļvalstu tautas mūziku. Viņu enerģiskie priekšnesumi un dziļā saikne ar tautas tradīcijām padara viņu uzstāšanos par festivāla centrālo notikumu.

Foto: Publicitātes foto

Sajūtu svētki

Festivāls ir kulinārijas baudījums, jo katrā ostā tiek piedāvāti vietējie zivju izstrādājumi un tradicionālie ēdieni. "Pop-up" kafejnīcas un vietējo iedzīvotāju pārtikas stendi gādā par to, lai Jūs nobaudītu labāko, ko var sniegt Igaunija. Ēdienu kultūra ir neatņemama festivāla sastāvdaļa – no svaigi nozvejotām zivīm līdz laika pārbaudi izturējušiem ēdieniem.

Kopības gars un radošās darbnīcas

Iekšējo ūdeņu festivāls liecina par vietējo kopienu garu. Vietās kā Valma kopā sanāk visi ciema iedzīvotāji, lai organizētu šo festivālu, radot mājīgu un viesmīlīgu atmosfēru. Dažādas ostas piedāvā arī izglītojošas darbnīcas, un festivāls sniedz iespēju apgūt jaunas prasmes un iepazīt vietējās tradīcijas. Mehikormā festivāla dalībnieki var apgūt radošās aušanas mākslu un tradicionālās pannas maizes cepšanas noslēpumus. Lūnjā ekskursijās gida pavadībā var iepazīties ar vietējo vēsturi un kultūru. Tikmēr radošajās darbnīcas Valmā, Pikasillā un Limnologijā galvenā uzmanība tiek pievērsta zvejas paņēmieniem un zivju ēdienu gatavošanai, uzsverot šo prasmju nozīmi vietējās kopienās. Suislepas osta piedāvā meistarklases ar akvareļu krāsām, dodot iespēju apmeklētājiem iemūžināt Igaunijas iekšējo ūdeņu gleznaino skaistumu.

Ideāli piemērots ģimenēm

Festivāls piedāvā aktivitātes visām vecuma grupām, tostarp bērnu zonas un interaktīvas darbnīcas, tāpēc tas ir ideāli piemērots ģimenes brīvdienām. Iegremdējiet sevi bagātīgajā kultūrā, priecājieties par dzīvās mūzikas priekšnesumiem un baudiet vietējās virtuves ēdienus satriecošas Igaunijas iekšējo ūdeņu ainavas ielokā.

Festivāla ģimenēm draudzīgo atmosfēru vairo katrā ostā ierīkotās bērnu zonas, kur mazie apmeklētāji var baudīt spēles, rokdarbus un izklaidi, kas pielāgota viņu interesēm. Vecāki var atpūsties un baudīt priekšnesumus, zinot, ka viņu bērni ir iesaistīti drošās un jautrās aktivitātēs.

Kultūras un dabas brīnumzeme

Iekšējo ūdeņu festivāls ir vairāk, nekā pasākumu sērija, tas ir ceļojums Igaunijas dabas skaistumā un kultūras mantojumā. Katra maršruta pieturvieta piedāvā unikālu ieskatu vietējā dzīvesveidā, sākot no Peipusa ezera mierpilnajām ainavām, līdz pat Emajegi upes un Vertsjerves ezera piekrastu aktīvajām kopienām.

Pasākuma apmeklētāji iepazīs Igaunijas iekšējo ūdeņu daudzveidīgās ekosistēmas un bagātīgo bioloģisko daudzveidību. Putnu vērotāji var novērot dažādas putnu sugas, bet dabas entuziasti var iepazīt šiem reģioniem raksturīgo floru un faunu. Festivāla apņemšanās veicināt ilgtspēju un vides izpratni atspoguļojas tā centienos veicināt videi draudzīgas prakses un izglītot apmeklētājus par šo dabas bagātību saglabāšanas nozīmi.

Neaizmirstamas atmiņas

Neatkarīgi no tā, vai esat mūzikas cienītājs, gardēdis, laivošanas entuziasts vai vienkārši meklējat unikālu vasaras piedzīvojumu, Iekšējo ūdeņu festivāls piedāvā aktivitātes, kas piemērotas ikvienam. Tā ir iespēja būt tuvāk dabai, atklāt jaunus māksliniekus un izbaudīt Igaunijas ostu ciematu iedzīvotāju viesmīlību.

Sirsnīgs sveiciens mūsu Latvijas draugiem

Igaunijai un Latvijai ir kopīgs bagāts kultūras mantojums un cieša saikne. Latviešiem Igaunijas Iekšzemes ūdeņu festivāls ir lieliska iespēja iepazīt Igaunijas dabas skaistumu un aizraujošo kultūru. Baudiet sirsnīgo Igaunijas viesmīlību, aplūkojiet gleznainās ainavas un radiet paliekošas atmiņas kopā ar ģimeni un draugiem.

Festivāls ir viegli sasniedzams no Latvijas, tāpēc tas ir ērts un aizraujošs ceļojums. Neatkarīgi no tā, vai braucat vai kuģojat, brauciens būs tikpat patīkams kā galamērķis. Igauņi labprāt uzņem savus kaimiņus latviešus un dalās ar viņiem šajā unikālajā kultūras pieredzē.

Ceļojumu padomi latviešiem

Šeit būs daži ceļojuma padomi latviešiem, kas plāno apmeklēt festivālu:

  1. Brauciena maršruti: Apsveriet iespēju uz festivāla sākumpunktiem doties ar automašīnu vai autobusu. Ceļi no Latvijas uz Igauniju ir labā stāvoklī un pa tiem braucot paveras ainaviski skati.

  2. Naktsmītnes: Rezervējiet naktsmītnes jau iepriekš, jo īpaši mazākos ciematos, kur naktsmītņu iespējas var būt ierobežotas. Apsveriet iespēju nakšņot vietējos viesu namos vai īrēt brīvdienu māju.

  3. Valoda: Lai gan igauņu valoda ir pamatvaloda, daudzi vietējie iedzīvotāji runā angļu valodā, un daži saprot pat latviešu valodu. Nevilcinieties komunicēt ar vietējiem iedzīvotājiem un iemācīties dažas pamata frāzes igauņu valodā.

  4. Skaidra nauda: Gādājiet, lai Jums līdzi būtu skaidra nauda, jo daži pārdevēji var nepieņemt maksājumu kartes. Un gadījumā, ja nezināt – Igaunijas valūta ir euro.

  5. Festivāla programma: Plānojot festivāla apmeklējumu, aplūkojiet festivāla programmu tiešsaistē. Izlemiet, kuras ostas un pasākumus vēlaties apmeklēt, lai no šī brauciena gūtu vislabāko pieredzi.

Atzīmējiet kalendāros 29. jūniju –10. jūliju, un pievienojieties mums Iekšzemes ūdeņu festivālā. Rādās, ka tā būs neaizmirstama vasaras pieredze Igaunijas gleznainajos ostu ciematos. Tiekamies tur!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!