Foto: Shutterstock

Katrs no mums alkst pēc drauga, kas vienmēr būs blakus. Daudzi cilvēki par savu kompanjonu izvēlas tieši suni, jo ne velti tieši viņš tiek uzskatīts par cilvēka labāko draugu. Taču, gluži tāpat kā ne ar visiem cilvēkiem mums izveidojas īpašs kontakts, arī ne visas suņu šķirnes ir piemērotas tieši mums. Kuras četrkājaino draugu šķirnes ir piemērotas ģimenēm ar bērniem, kuras senoriem, bet kuras vislabāk jutīsies blakus aktīvam saimniekam, lasi šajā rakstu izlasē.

Esi nolēmis iegādāties suni, bet neesi pārliecināts, kādas šķirnes mīluli izvēlēties? Domājams, ka neesi tāds vienīgais. Daudzi cilvēki zina, ka vēlas uzņemties rūpes par dzīvnieku, taču ar to vien nepietiek. Pirms izvēlies suni, noteikti kārtīgi iepazīsties ar šķirnes aprakstu, lai saprastu, vai spēsi nodrošināt viņam visu nepieciešamo – pietiekoši biežas pastaigas, aktivitātes līmeni vai gluži otrādi mierīgu gulšņāšanu pie silta kamīna.

Cilvēks vēlas, lai viņa mājas mīlulis spētu pielāgoties saimnieka dzīves stilam un raksturam. Ne velti saka "Kāds saimnieks tāds suns". Taču bieži viens četrkājainais draugs ne tikai pēc rakstura vai uzvedības, bet arī pēc izskata līdzinās saimniekam. Dažkārt līdzība ir tik liela, ka tas šķiet pat gluži komiski.

Taču, izskata vai rakstura līdzība nav vienīgās lietas, kurām vajadzētu pievērst uzmanību, tāpēc, pirms pieņem galīgo lēmumu par suņa iegādi vai adoptāciju, noteikti dodies ar dzīvnieku iepazīties klātienē. Tas palīdzēs tev pārliecināties, ka šī būs pareizā izvēle. Tāpat iepazīšanās laikā vari atklāt kādas suņa rakstura vai izskata iezīmes, kuras iepriekš nepamanīji ne foto, ne dzīvnieka aprakstā.

Septiņas ieteicamākās suņu šķirnes ģimenēm ar bērniem

Bērni nereti vecākiem prasa pēc sunīša. Mājdzīvnieka ienākšana ģimenē ir lielisks stimuls, kā bērnos audzināt atbildību, jā, un arī jautru pastaigu būs gana vairāk. Taču suņa šķirne gan ir jāizvēlas pareizi un atbildīgi. Nebūt ne visas šķirnes būs draudzīgas bērniem, jo ir daži dzīvnieki, kuri pēc dabas ir agresīvi, tātad, bīstami. Tādēļ, ja tava ģimene lēmusi par labu suņa iegādei, šim jautājumam velti īpašu uzmanību.

Septiņus labus draugus jeb suņu šķirnes, kas būs pielāgoti dzīvei ģimenēs ar bērniem, apkopojis portāls "Animal".

Pirmo vietu nemainīgi ieņem retrīveri. Tas var būt gan labradors-retrīvers vai zeltainais retrīvers. Tie ir labi apmācāmi, ļoti gudri, pacietīgi.

Turpretim otro vietu ieņem pūdeļi. Viņi ir rotaļīgi, jautri, draudzīgi un apķērīgi, gudri. Tāpat viņus ir viegli apmācīt, un pūdeļi pacietīgi klausa komandām. Tiesa, pūdeļiem ir nepieciešamas biežas pastaigas svaigā gaisā un aktīvas spēles.

Lasīt vairāk

Piemērotākās suņu šķirnes aktīvajiem, slinkajiem, nogurušajiem un stresainajiem

Foto: Shutterstock

Ja tev trūkst motivācijas, lai dotos āra pastaigās, ja gribi sev kādu kompanjonu ikvakara skrējienam vai vēlies, lai tavs bērns izaug kopā ar četrkājaino draugu, tad ieskaties šajā suņu šķirņu piedāvājumā. Atbilstošas šķirnes suņuku var piemeklēt dažādām gaumēm un cilvēku dzīves ritmam.

Portāls "Pets.webmd.com" piedāvā dažādas suņu šķirnes vairākām gaumēm.

Ja tev patīk aktīvs dzīvesveids un brīvā laika pavadīšana dabā, tad arī četrkājainajam draugam jābūt tādam, kas arī spēs izbaudīt skraidīšanu pa plašumiem un dažādas aktivitātes. Ikvienam sunim patīk spēlēties un pavadīt laiku kopā ar savu saimnieku, taču, ja tev īpaši patīk garas pastaigas, ieteicams vidēja auguma suns.

Piemēram, Labradoras retrīveri, rotveileri, dalmācieši, vācu aitu suņi un seteri būs piemēroti šādam dzīvesveidam. Tā kā fiziskā slodze šiem suņiem nepieciešama jebkurā gadījumā, kopīgās spēlēs pavadītais laiks patiks gan saimniekam, gan sunim. Tāpat šādam dzīvesveidam būs piemēroti arī, piemēram, veimārieši un borderkolliji.

Lasīt vairāk

Piecas suņu šķirnes, kas piemērotas senioriem. Iesaka kinologs

Foto: Shutterstock

Cilvēkam mūža nogalē bieži rodas vēlme pēc četrkājainā drauga, jo bērni ir izauguši un līdz ausīm iekšā katrs pats savā dzīvē. Kādas šķirnes suni vislabāk izvēlēties, jautājām kinologam Leonam Markelovam.

"Man negribētos nevienam uzspiest, ka jāņem tieši tādas vai citādas šķirnes suns. Varu tikai ieteikt suņus, kas labi pielāgojas saimnieka dzīvesveidam un aktivitātes līmenim. Seniori ir ļoti dažādi, tādēļ arī suns katram var patikt pilnīgi citāds," skaidro kinologs.

"Pilnīgi iespējams, ka kāds seniors izvēlēsies kaukāzieti un tieši tas viņam šķitīs vislabākais suns, kāds vien var būt. Ja Kaukāza aitu suns netiek piesiets ķēdē, kas ļoti sabojā ikviena suņa raksturu, un tiek pareizi audzināts – kāpēc ne?!"

Leons Markelovs skaidro, ka suņa izvēle ir atkarīga no cilvēka dzīvesveida, aktivitātes līmeņa, veselības stāvokļa un daudziem citiem faktoriem.

Kinologs senioriem iesaka izvēlēties kucīti, jo tās pašas par sevi ir mierīgākas, nosvērtākas un arī jūtīgākas, varētu pat teikt, cilvēciskākas. "Ar kucīti senioram noteikti būs vieglāk. Un, ja nav plānots gādāt kucēnus, vislabāk mīluli sterilizēt. Arī tas padara suni rāmāku."

"Tikai nevajag pirkt sunīti savai sirmajai māmuļai vai tētiņam, pirms tam nepakonsultējoties ar cilvēku. Diemžēl gadās, ka bērni uzdāvina suni, bet vecais cilvēks mājdzīvnieku nemaz nav gribējis, jo labāk izvēlas paslinkot pa māju. Vēl trakāk, ja vecītis vai večiņa nemaz nespēj par dzīvnieku pienācīgi parūpēties. Jāatceras – suns tas ir kompanjons vismaz uz 15 gadiem. Par viņu jārūpējas, jāaudzina, jāved ārā," aizdomāties aicina kinologs.

"Tajā pašā laikā jāatzīmē, ka ir zinātniski pierādīts – suns ievērojami pagarina cilvēka mūžu. Vismaz par pieciem vai desmit gadiem. Sirdsdarbība un asinsrite ir labāka, jo suns liek kustēties. Ikviens cilvēks pēc būtības ir slinks, labprātāk vakarā iekārtojas pie televizora, nevis iziet pastaigāties svaigā gaisā. Suns to piespiež darīt vismaz trīs reizes dienā.

Manam draugam bija trīs infarkti, taču tad sieva viņam uzdāvināja suni. Tagad jūtas labi, problēmas ar sirdi vairs nav atkārtojušās. Domāju, ja viņam nebūtu tas suns, cilvēks, iespējams, jau būtu zem zemes."

Leons Markelovs iesaka, pirms iegādāties kādas šķirnes suni, ievākt par to pēc iespējas vairāk informācijas. Uzzināt, cik aktīvs ir suns, kāda kopšana tam nepieciešama, vai tas, piemēram, nerej pārāk skaļi un daudz.

Lasīt vairāk

Pilsētas dzīvoklim piemērotas suņu šķirnes. Iesaka kinoloģe

Daudzi pilsētnieki vēlētos suni, taču iegādāties vilcinās, jo nejūtas droši, vai četrkājainais draugs labi jutīsies, dienas lielāko daļu pavadot dzīvoklī. Pa dienu vairākumam no mums jābūt darbā, tātad kopīga pastaiga ar ķepaini sanāk vien agri no rīta un – tāda garāka un aktīvāka – vakarā. Kāda lasītāja portālam "MansDraugs.lv" lūdza ieteikt vidēji aktīvas šķirnes suni dzīvei divistabu dzīvoklī, kas ik dienu pacietīgi sagaidītu saimnieci no darba, lai vakarā dotos kopīgā skrējienā vai garā, aktīvā pastaigā. Lūdzām padomu kinoloģei Vladislavai Akimovai.

"Vispār sunim mājās nevajag īpaši daudz vietas. Svarīgākais ir nodrošināt pastaigas pa āru un slodzi gan ķermenim, gan smadzenēm, proti, dažādus vingrinājumus un spēles! Tad mājās suns atpūšas," stāsta Vladislava Akimova.

"Kā šādai situācijai piemērotākie no mazajām suņu šķirnēm man uzreiz nāk prātā miniatūrais jeb cvergšnaucers, šeltijs un kavaliera kinga Čārlza spaniels. No lielajām šķirnēm tas varētu būt Austrālijas aitu suns. Tie ir suņi, kuriem nav nepieciešama pārmērīgi liela fiziskā slodze, taču viņi arī nepieder pavisam mierīgajiem.

Noteikti neskatītos uz medību suņiem (piemēram, bīgls) un kamanu suņiem (piemēram, Sibīrijas haskijs), jo tiem vajadzīga liela fiziskā slodze, ko tipiskam pilsētniekam, kurš dienas lielāko daļu pavada birojā, būs grūti nodrošināt."

Jautāta, vai visu ieteikto šķirņu pārstāvji labi justos pat vienistabas dzīvoklī, ja jau mājokļa platība sunim nav tik svarīga, kinoloģe atbild, ka pašu ērtības labad tādā situācijā tomēr ieteicams izvēlēties kādu no minētajiem mazo šķirņu pārstāvjiem. Austrālijas aitu sunim tomēr vajadzētu vismaz divistabu dzīvokli.

Lasīt vairāk

Labākās suņu šķirnes cilvēkiem, kuri dzīvo laukos. Iesaka speciāliste

Foto: Shutterstock

Kāds sunītis būs piemērots dzīvei laukos? Kad runa ir par mazo jeb dekoratīvo šķirņu sunīšiem, šķiet, nemaz nerodas šaubas par to, vai dzīve mājoklī pilsētā būs viņiem neatbilstoša. Taču lauku teritorijās ir citādi. Tur pat augumā lieli suņi var justies labi, jo tiek pie plašumiem, kuros izskraidīties, vienlaikus gūstot saimnieka uzmanību. Kuras šķirnes ir piemērotas lauku dzīvei?

Lasītāja Linda pie "MansDraugs" vērsās ar jautājumu par suņiem, kuri būtu piemēroti dzīvei laukos. Tāpēc, reaģējot uz Lindas lūgumu, gan ieskatījāmies jau esošās suņu saimnieku diskusijās par to, kuru šķirņu mīluļi ir piemēroti lauku dzīvei un mājas, kā arī teritorijas sargāšanai, gan vērsāmies Latvijas Kinoloģiskajā federācijā (LKF).

Federācijas prezidente Vija Klučniece uzreiz paskaidro, ka ir ļoti, ļoti daudz suņu šķirņu, no kurām izvēlēties sev piemērotāko četrkājaino draugu. Taču ir gana daudz faktoru, kas jāņem vērā sunīša izvēlē, piemēram, suņa lielums, raksturs, fizioloģija un spalvas biezums, un vēl citi faktori. Taču speciāliste Klučniece uzreiz min, ka nav vēlams izvēlēties medību šķirnes suni. "Ja viņš paspruks no mājām, viņš var iet patstāvīgi medīt," viņa raksturo. Protams, ja līdzās lauku mājām ir mežs, suns ar aso ožu ātri vien saodīs kādu savvaļas zvēriņu, kuram aizrautīgi dzīt pēdas, taču tas var vien sagādāt liekas problēmas saimniekam.

Tāpat suņu šķirnes izvēlē liela nozīme ir spalvas biezumam, skaidro Klučniece: "Sunim ar biezāku spalvu var būt grūti atbrīvoties no blusām, ja tādas rodas." Tiesa, par attiecīgās vai jau noskatītās suņu šķirnes īpašībām un raksturojumu katrs saimnieks var iepazīties jau laikus, izpētot šķirnes aprakstu vai vēršoties LKF. Tajā ir pieejama daudzu suņu šķirņu audzētāju kontaktinformācija, kuri, gluži kā federācijas pārstāvji, var palīdzēt izlemt par labu vienam vai otram sunim, kā arī dalīties ar pieredzes stāstiem par suņu audzināšanu.

Lasīt vairāk

Septiņas mierīgas suņu šķirnes – mājās sēdētāji, kam nevajag daudz enerģisku aktivitāšu

Foto: Shutterstock

Tiem, kuriem suns ir nepieciešams kā uzticams palīgs kāda uzdevuma veikšanai, teiksim, īpašuma apsargāšanai vai lopu ganīšanai, visprātīgāk būtu izvēlēties kādu no darba suņu šķirnēm. Tie ir suņi, kuri bez darba vienkārši nevar dzīvot – viņiem ir iekšēja nepieciešamība kaut ko darīt, būt noderīgiem. Ja teju visa diena jāpavada mājās uz dīvāna, šāds suns teju vai jūk prātā. Ja vēlies vienkārši draugu, kurš būtu mierīgs kompanjons ikdienas gaitās, uz darba suņiem skatīties nevajag. Piemērotas suņu šķirnes iesaka portāls "Vetstreet.com".

Portāla komanda apkopojusi septiņas šķirnes, kas pārlieku neskums, ja saimnieks nevarēs nodrošināt ļoti daudz fizisko aktivitāšu, teiksim, paklausības, veiklības vai adžiliti treniņus.

Šos suņus arī nebūtu pareizi saukt par gausiem vai slinkiem. Arī viņiem ir nepieciešamas fiziskās aktivitātes, taču prasības šajā ziņā ir daudz pieticīgākas nekā darba suņiem. Vai vari iedomāties, ka franču buldogs ar tik pat lielu aizrautību veiktu vācu aitu suņa darbu policijā? Tas vienkārši nav domāts viņam.

Lielu daļu no šiem suņiem mēdz dēvēt par klēpjsunīšiem. Visi ir salīdzinoši neliela auguma.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!