Pagājušajā nedēļā grupa “Prāta vētra” sniedza atbildes uz “Delfi” lasītāju jautājumiem. Daudzi lasītāju jautājumi atkārtojās vai bija ļoti līdzīgi, tāpēc uz daļu jautājumu atbildes netika sniegtas.
Māris:

Kā Jums šogad būs ar Eiropas tirgus iekarošanu? Kādi ir mērķi?

Renārs Kaupers (R): Eiropu sāksim lenkt septembrī, tad jau redzēs kā būs ar to iekarošanu. Ar katru albumu viss tas ‘muzikāli-militārais’ process sāk palikt par tādu jautru rotaļu. Būs – nebūs, mīl – nemīl.. bet skatītāju aizvien vairāk, kaislības pieaug.

Preciizs jautaajums:
Kādas precīzi bija albuma ieraksta izmaksas? Interesē vairāk tieši angliskā versija.

R:Precīzi par 700 latiem lētāk nekā latviešu versija. Jocīgi, bet tā sanāk, kad angļu albums bija gatavs, devāmies uz pāris nedēļām Siguldas studijā un sākām visu no jauna.

Viltīgā:
Kad jūs beidzot pieaugsiet un netēlosiet pumpainus pusaudžus?

R: tikko kļūsim tikpat viltīgi kā Tu, tad tēlosim stilīgus un pieaugušus.

Bitītis Mātovs:
Vai Jums patīk “James”? Saskatu zināmu ietekmi...

R: patīk, patīk

Katrina:
Cik grūti vai viegli ir vienam mūzikas materiālam piešķirt divas valodas? Vai tekstiem abas valodas ar nolūku tiek meklēts analoģisks, vai atšķirīgs teksta saturs? Lai veicas, ļoti priecājos par jauno, manuprāt, patiešām izdevušos albumu!

R: Skaidrs, ka uzreiz divās valodās dziesma rasties nevar. Tātad vienu vai otru variantu ir jāizdomā apzināti, un pieredze rāda, ka tulkojumi īsti ‘nestrādā’. Tātad tiek radīts cits teksts ar pilnīgi citu domu.

Jautājumi:
* Kuras rindas dziesmā "Purpur" sacerēja Ūdris?
* Vai paši saskatāt zināmu šarmu tajā, ka tikai septītajā albumā (Reiganus neskaitām) parādījies pirmais necenzētais vārds "sūds" ?
*Kad Jubalts sāks audzēt matus?

R: *Rūdis-Ūdris ir atbildīgs par piedziedājumu, es par pantiem.
*Ir, ir zināms šarms, bet kas tad tas par necenzētu.. Redz, Reigani jau sasnieguši tādu smalkuma pakāpi, ka dziesmas ‘Pele Saka Pī’ vai ‘Pisuārā’ skan tik nevainīgi.

*Sorry, laikam nekad!

Knagjis:
Vai viegli ir mainīties (domāju muzikāli)?! Vai tas nāk pašiem nemanot – vien gala rezultātā konstatējot ierakstīto materiālu, vai arī apzināti cenšaties palikt tādi vai citādi? Es personīgi domāju, ka no jūsu iepriekšējiem albumiem esat spēcīgi mainījušies un tas ir tikai labi un ne katram pa spēkam. Man patīk jūsu jaunais skanējums.

R: It kā jau vienkārši – nav nekādas īpašas sapulces, kurā nospriež – nu tā, brālīši, laiks mainīties, spēlēs tagad smago metālu. Ieiet studijā, un teoretizēšana beidzas, jo saproti, ka tu taču esi tas pats džeks no Jelgavas – vienkāršs kā pieckapeika un ar lielo mākslu un ‘stilīgo’ pasauli esi uz jūs. Tā mēs čāpojam pa dzīvi, priecājamies, brīnāmies un, protams, arī maināmies. Paldies.

Santa:
Bet kā būs ar klipiem??? Kad ir doma kādu uztaisīt?

R: Jūlijā vajadzētu būt gatavam.

maaris:
vai jūs uzstāsieties arī Cēsīs?:)

R: O, jā, un bez kādiem :)

kalns:
Vai koncerttūre būs tik pat vērienīga un skatuviski pārdomāta, kā pagājušajā reizē?

R: vai varētu par to būt kādas šaubas?

kritins:
Vai Repše, jūsuprāt, ir simpātisks?(lūdzu atbildēt pa vienam)

R: Jā, jā,
jā, jā, jā!

Iveta:
Kad sāks tirgot biļetes?

R: Šoreiz patiešam laicīgi – jūnija sākumā. Un cenas pirmajām biļetēm būs ļooooti labas!

Pierrot Lunnaire:
Kad gaidāms kaut kas jauns no Latvijas labākās grupas "vārdā "Reigani"?

R: Jautājums tieši laikā! gribu jums pastāstīt, par kādu neticamu atgadījumu vakar Lapmežciemā. Ņemot vērā to, ka Rīgā viesojas fotogrāfs Antons Korbeins (reklāmas pauze: neaizmirstiet apmeklēt viņa izstādi Arsenālā līdz jūlija sākumam!) PV izmantoja iespēju un kopā ar Antonu devās uz jūrmalas pusi, lai safotografētu saulainas un vasarīgas bildes. Kad sesija jau tuvojās noslēgumam, no krūmiem pēkšņi izdrāzās pilnīgi pliks mežoņu bars, kas vēlāk izrādījās jūsu jau pieminētā igauņu grupa ‘Reigani’. Viņi pazuda tikpat ātri cik parādījās, bet šī spontānā akcija liek man domāt, ka tie zēni tik viegli nepadosies, un labākās grupas titulu nevienam neatdos tik drīz!!

Linda:
Noklausījos dziesmu Māsa Nakts - mīlīgs valsītis ar skumīgu romantisma "piesitienu", kuru caurvij lielais noslēpuma "tīkls". Vai dziesma nav tapusi mežā vai uz jumta? Vai dziesma "Kristiānijas suņi" ir par Kopenhāgenas Kristiānijas suņiem un par dzīvi Kristiānijā? Vai neesiet tur smēlušies iedvesmu?

R: Vai gan var vēl būt kaut kas interesantāks par noslēpumiem, kuru paliek aizvien mazāk pateicoties dzeltenajai u.c. presei. Dziesma nav tapusi ne mežā un ne uz jumta, bet pilnīgi neromantiskos darba apstākļos Sound division studijām dienas vidū mums visiem spēlējot dažādus taustiņinstrumentus.

Iedomājieties, ka atrodaties Kopenhāgenas centrā un tagad sekojiet dziesmas tekstā ietvertajai norādei “pār tiltu, pa kreisi, gar baznīcu…” Ko jūs tur redzat…?

Hrjak:
Jautājums Kauperam:
Kad atkal būs raidījums "Reiz runcis Renārs"? Pīks (Rihards) un Pīka (Sarmīte) esot gatavi filmēt jauno sezonu, tikai Renārs nez kāpēc čammājoties...

R: Drīz jautāšu spogulim kas tā par seju, tāpēc es ceļos un eju. Murr.

Muzikants:
Apsveicu Jūs ar soli pareizā virzienā - sadarbību ar Ūdrīti. Vai tā ir tikai nejaušība? Varbūt Jūs tiešām esat gatavi sākt sadarboties ar kādiem Latvijas mūziķiem?

R:Nekas nav nejauši, un it īpaši ar Ūdrīša kungu. Arī iepriekšējā albumā mums bija burvīgs duets ar Lindu Leen. Un arī tas nebija nejauši.

Madonna:
Kā var nofilmēties Jūsu "Prāta Vētras" klipā? :)

R 60 – 90 – 60 un pa vienai! Paldies

Kings:
Kā jums pašiem šķiet – kāpēc daudziem mūzikas – mīļiem viennozīmīgi iecienītākais PV albūms ir tieši “Veronika” ? 1) Vai jūs tam piekrītat? 2)Ja jā, tad kāpēc tas tā ir?

R: acīmredzot tika noķerta ‘aiz astes’ tā saucamā mūza. Un netika laista vaļā līdz pat ieraksta beigām, kas starp citu, bija ļoti haotisks, tai pašā laikā nesamocīts un nepārproducēts. “Veronika” ir lieliska, to pierādīja arī pēdējā tūre.

Iveta:
Kad PV varētu uzstāties Jēkabpilī? Varbūt grupa varētu uzstāties Jēkabpilī šovasar – kā nekā jūsu koncerts šeit vispār nav bijis.

R: dārgā, jūs laikam esiet gaišreģe, jo tieši Jēkabpilī augustā notiks viens no pieciem tūres koncertiem. Uz tikšanos

Laura,
Kāpēc singls "Colder" ārvalstīs tiek uzskatīts par "izgāzušos" ??

R: pareizi, pareizi, es arī lasīju ārzemju lielajos medijos, ka ‘colder’galīgi nevilka. Ko nu darīsim?

Tik Tak:
Ja pieņemam, ka katra dziesma ir tāds savdabīgs "dvēseles kliedziens", tad kā var gadīties kliedzienam gan latviska, gan angliska (ja vajag pat krieviska) versija? Komercija?

R: Vai esi dzirdējis ( -usi) par dvēseles dubultkliedzienu?

n-dy:
Kādas grupas jums šķiet dvēselē radniecīgas, varbūt, piemēram, zviedru Eskobar?

R:Ja zviedru, tad drīzāk “Cardigans”. Burvīga grupa! Esmu arī pilnīgā sajūsmā par Deimona Albarna projektiem.

Līva:
Kurās pilsētās būs koncerti (kad notiks koncerttūre)?

R:Tātad ‘Četru Krastu’ tūre:
05.08 Cēsis
06.08 Jelgava
07.08 Kuldīga
13.08 Jēkabpils
19.08 Ventspils
21.08 Rīga

Vecaa:
Paldies par jaunām domām, labām skaņām, skaistiem un patiesiem vārdiem, lielisko dizainu un pāri visam tam - optimismu! Ari pusmūža jaunieši (tādi kā es) ir pelnījuši labu mūziku latviešu valodā! :) Vai angļu val. albumam būs tāda pati dziesmu kārtība un skaits? Kad iznāks starptautiskais albūms? Kurās valstīs?

R:Skaits un sastāvs jā, bet secība? Septembrī, septembrī

Martins:
Čau Prāta Vētra. Vai nav bijusi doma uzstāties Dublinā ?Te ir tūkstošiem latviešu. Piemēram “Jumprava” jau bija ciemos.

R:Laba doma! Pārtveriet Rogu un Miķeli Dublinā ap Jāņiem. Runā, ka šamējie ķeršot inspirāciju Coldplay un U2 koncertos. Tad arī sarunājiet.

simona from Boston:
Vai būs iespēja redzēt grupu "Prāta Vētra" Latvijā arī Jūlijā? Ir jau zināms par koncertiem augustā, bet kā ar vasaras plāniem?

R:Redzēt noteikti varēs – peldbiksēs pie jūras ar kaitu rokās.

Tūdaliņš:
Vai Jūs nebūtu gatavi palīdzēt jaunajiem censoņiem! Piemēram, uz katru no saviem koncertiem kā iesildītājus uzaicināt, teiksim 3 jaunos (grupas vai solistus). Uz nākamo atkal citus 3. Savukārt finālkoncertā varētu kā iesildītāji varētu piedalīties jūsuprāt labākie no viņiem! Tā būtu lieliska iespēja Jums dot lielu ieguldījumu latviešu pop un rokmūzikas attīstībā. Savukārt jaunajiem tas būtu vienkārši necerēti piepildījies sapnis!

R: Tūdaliņ, un tagadiņ var pierakstīt, Prāta Vētras ģenerālštāba adresi – Rīga, Strēlnieku iela 1. ja ir interese sildīt, sasildīt un iesildīt, dodiet ziņu.

Kurmjdūrējs,
ai jums joprojām patīk durt kurmi:):):)

R: kam nepatīk, ai?

CHIKAAGA:
Kad ,Māri, Tu domā precēties???:)

R: Jā, Māri, kad?

Korists:
Vai jums neliekas, ka jūsu pārstāvji "Mikrofona ieraksti" ir blēžu kantoris?

R: Faktus, dodiet faktus!

latgaliete,
jautājums Kauperam:
Vai var kādreiz cerēt arī uz koncertu Stabulniekos? (ja saproti, par ko ir runa)

R: Saprotu! Cerēt var. latgalis

Leanne:
Jūs tiešām uzskatāt ka šis ir jūsu saulainākais albūms? Man klausoties, gandrīz vienmēr ir jāraud…Bet paldies jums puiši, jūs esat izdarījuši ļoti labu darbu!

R: Paldies! Par to sauli – viņa jau turpat ir, pat ja mākoņi priekšā.

Jane:
vai jūs vēl joprojām noliedzat, ka esat “Reigani” ? Viņi taču ne tikai ģērbjas jūsu drēbēs (vismaz zeķēs), bet arī dzied jūsu balsīs.. Un “veronikas” koncertā tas reigans bija aizdomīgi līdzīgs Kasītim :) bet vija labi, pilnai laimei tikai peitrūka arī visu pārējo Reiganu. Bučas jums un Reiganiem.

R: Bučas nodošu, par mūsu drēbju un balsu izmantošanu tiks izteikts stingrais rājiens!

Judīte Minajeva:
Čau,puiši! man šausmīgi patīk jūsu grupa . Internetā lasīju, ka jums ar “The Cranberries” bija vai būs kopā koncerts? Vai arī es kaut ko ne tā sapratu? Ja varat-pastāstiet kaut ko sīkāk! Lūūūūdzu.

R: Bija gan pirms pāris gadiem. 4 koncerti Itālijā, Čehijā un Vācijā. Eh, kas tik nav bijis.. Un Doloresa ir ļoti jauka!

pokiss,
RESPECT!! un vēlos sīkāk dzirdēt par koncertšovu un skatuvi. Vai būs iesildītāji?

R: Vai! to jau labāk rādīt nekā izstāstīt. Rogam ir lieli plāni i par šovu, i par skatuvi. Un būs arī iesildītāji.

CEPUMS,
Baigi labs albūms. Nokačāju no DCC+ , iešu arī pirkt noteikti. Paldies. Ja kas DCC+,TAS IR TOPĀ ,Jūsu attieksme pret to.

R: Pret TO attieksme nav nekāda foršā, bet šinī gadījumā prieks, ka albums patīk, cepumiņ. A tur cepumus ar šokolādes pildījumu var nokačāt??

Tā kā atļāvāmies uz komplimentiem neatbildēt, gribējām pateikt paldies par labiem vārdiem un arī par pipariem. Grāmata būs izlasīta tikai tad, kad pāršķirta būs pēdējā lappuse. Līdz tam - Lai laba diena un prieks rosīties! Jūsu Prāta Vētra

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!