Foto: Publicitātes foto

Statistika par Latvijas iedzīvotāju kopējo veselības stāvokli ir satraucoša. Katram otrajam mūsu valsts iedzīvotājam vecumā no 16 gadiem ir vai nu hroniska saslimšana vai ilgstošas veselības problēmas. Lielai daļai no viņiem ik dienas ir nepieciešami medikamenti. Tas nozīmē, ka katrs traucējums starptautiskajās zāļu piegādes ķēdēs var kļūt par nopietnu iekšēju krīzi, ja nebūsim laikus sagatavojušies un izveidojuši rezerves plānu. Tas attiecas gan uz valsts stratēģiskajām zāļu rezervēm, gan kopējo apgādes sistēmu un medikamentu pieejamību, kur svarīgi, lai politisku uzsaukumu un steigā virzītu reformu dēļ nozare nepazaudētu savu konkurētspēju un spētu nodrošināt pacientu ārstēšanu un medikamentu pieejamību iespējami augstākā kvalitātē.

Pandēmijas mācībstunda

Nebaidos apgalvot, ka pandēmija bija smags periods mums visiem, taču dažiem tas izvērtās īpaši skarbs. Daļēji tas bija tādēļ, ka valsts rīcība bija haotiska. Globālo pandēmiju sākotnēji visi uztvēra kā Ķīnas problēmu, kas līdz Latvijai jau nu noteikti neatnāks. Taču tā atnāca un mūs pārsteidza nesagatavotus. Kaut vai viens piemērs. Covid-19 vakcīnas Latvijā tika iepirktas par vēlu, pēcāk izrādījās, ka tās nav kur glabāt, tāpat nebija skaidrs, kā tās nogādāt un kā uzglabāt vakcinācijas punktos. Tam visam pa vidu bija arī starptautiskās apgādes problēmas un piegāžu pārrāvumi, un galu galā – vakcīnu beigās bija iepirkts krietni par daudz, jo kopējā Eiropas Savienības iepirkumā nekādas izmaiņas veikt nevaram un joprojām esam spiesti no valsts budžeta maksāt miljonus par preci, kas tādos apjomos nav vajadzīga. Lokāli risinājumi un iepriekšēja sagatavotība ļauj no šādām situācijām izvairīties, taču tam nepieciešama rūpīga plānošana un starpinstitūciju sadarbība.

Kopš pandēmijas sākuma visu ikdienas smagumu uz saviem pleciem iznesa privātais sektors, sākot ar mediķiem un farmaceitiem, beidzot ar laboratorijām, zāļu apgādes uzņēmumiem un vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem. Covid-19 uzskatāmi pierādīja, ka Latvijas nesagatavotība krīzei izmaksāja dārgāk pilnīgi visiem

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!