Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Īrijas varas iestādes arvien biežāk atsaka vīzas Krievijas diplomātiem, lai apgrūtinātu Maskavai iespēju izmantot savu vēstniecību Dublinā kā bāzi spiegošanas aktivitātēm.

Savukārt 2024. gada februārī tapa zināms, ka Īrijas valdība nevēlas atļaut Krievijai nomainīt valstī šobrīd strādājošos diplomātus ar jauniem. Īrijas valdība uzskata, ka rotācija varētu tikt izmantota jaunu spiegu darba uzsākšanai. Krievijas vēstniecībā Dublinā uz pusi samazinājies darbinieku skaits, ir palikuši seši diplomāti un astoņi administratīvie darbinieki. Starp aizbraukušajiem ir arī divi Krievijas militārie atašeji; šādi virsnieki parasti cieši sadarbojas ar Krievijas izlūkdienestiem vai atrodas tiešā to pakļautībā. Īrijas drošības dienesti uzskata, ka plašais krievu komplekss Dublinas dienvidos tiek izmantots dažādām spiegošanas darbībām, tostarp sakaru pārtveršanai. Pirms lielā iebrukuma Ukrainā Krievijai Dublinā bija viena no lielākajām diplomātiskajām pārstāvniecībām, neskatoties uz to, ka tai bija salīdzinoši maz oficiālu darījumu ar Īrijas valdību un tur ir maza krievu diaspora.

Marš, mājās!

Vēstniecības darbinieku skaita samazināšana Īrijā iekļaujas kopējā tendencē, proti, arī citas Eiropas valstu galvaspilsētas būtiski samazina Krievijas "diplomātu" skaitu savā zemē. ES drošības dienesti kopš 2022. gada rūpīgāk pieskata Krievijas diplomātiskās pārstāvniecības. Tas liek krieviem meklēt citas metodes, piemēram, citu valstu pilsoņu izmantošanu savā labā. 2023. gadā Apvienotajā Karalistē tika arestēti pieci Bulgārijas pilsoņi, kuri tiek apsūdzēti spiegošanā Krievijas labā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!