LR iekšlietu ministram
Ē. Jēkabsona k-gam

Atbildot uz Jūsu 29.08.2005. gada Atklāto vēstuli par līdzšinējo sadarbību, arī Latvijas Policistu biedrībai ar nožēlu nākas konstatēt, ka mums joprojām nav bijis iespējams rast lietišķu un konstruktīvu dialogu ne ar Iekšlietu ministrijas, ne ar Valsts policijas vadību jautājumos, kuri skar iekšlietu struktūrās strādājošo sociāli ekonomiskās problēmas un to risināšanas iespējas.

No masu medijiem saņemtā informācija par Jūsu atklāto vēstuli Latvijas Policistu biedrībai, kuru ar patiesu pārsteigumu taustāmā (faksa) veidā ieraudzījām gandrīz desmit stundas vēlāk, tiešām liecina par to, ka starp ministrijas un policijas vadību un LPB, kas pārstāv policijas darbinieku tiesības un intereses, šajā laika posmā nav izveidojusies pat normāla savstarpējās informācijas aprite, jo, kā izrādās, ministrs ar saviem padotajiem atrod laiku sarunāties tikai ar sava padomnieka vai masu mediju starpniecību, iespējams tādējādi slīpējot savu politiskā varoņa tēlu pirms nākošajām Saeimas vēlēšanām.

Latvijas Policistu biedrība vēlas atgādināt, ka jau kopš pirmajām tikšanās reizēm ar iekšlietu sistēmas galvenajām amatpersonām (2004. gada rudens) un kopš biedrības izveidošanas pirmssākumiem (2005. gada pavasaris), LPB aktīvisti dažādās sarunās – esam aicinājuši ministrijas un policijas vadību uz atklātu, konstruktīvu un lietišķu dialogu par situāciju iekšlietu sistēmā, taču līdz šim dzirdīgas ausis mums nav izdevies atrast. Mēs vairākkārt esam izteikuši savu gatavību piedalīties sistēmas sakārtošanā, situācijas analīzē un savu priekšlikumu izstrādē, strādāt kopīgās darba grupās, taču līdzšinējā sadarbība liecina, ka tieši atklātu un abpusēji ieinteresētu sadarbību nevēlas ne ministrs, ne Valsts policijas vadība, jo – jau pusgadu ilgajā LPB darbības laikā šādu uzaicinājumu nav bijis. Jā, patiesi bijuši vien daži normatīvo aktu saskaņošanas uzaicinājumi, - tikai tad, kad izmaiņas veikt praktiski vairs nav iespējams...

Joprojām Valsts policijā un citās iekšlietu struktūrās strādājošajiem par viņu likumā paredzētajām sociālajām garantijām (bērna piedzimšanas pabalstiem, atvaļinājuma pabalstiem, virsstundām utt.) ir jācīnās dažādās tiesu instancēs, nevis mierīgi problēmas risinot savas iestādes vadības amatpersonu līmenī. Un - joprojām policijā strādājošie ar savām zemajām, darba specifikai un atbildībai neatbilstošajām darba algām un apstākļiem, uz sava un savu ģimenes locekļu labklājības rēķina bez jebkāda termiņa un bez procentiem kreditē Latvijas valsti.

Vēl vairāk – tagad Jūs kā iekšlietu ministrs no LPB prasāt detalizētus priekšlikumus situācijas uzlabošanai, informāciju par algu fonda izlietojumu valsts policijas struktūrvienībās utt., skaidri zinot, ka šāda veida informācija LPB rīcībā nav un nekad nav bijusi pieejama acīmredzami dažiem itin izdevīgas milzu slepenības dēļ.

LPB nekad un nevienu policijas priekšnieku nav šķirojusi pēc principa – patīk, nepatīk... Mūsu mērķis nav par jebkādu cenu nomainīt policijas vadību vai konkrētus priekšniekus. Tas ir bezjēdzīgi, nevajadzīgi un nepamatoti. Mēs uzskatām, ka katra policijas vadoša līmeņa darbinieks un viņa darbība ir jāizvērtē pēc noteiktiem kritērijiem - viņa godaprāta, personiskās intereses par saviem pienākumiem, padotajiem un darbības rezultātiem. LPB iestājas par to, lai tiktu radīta vienota darba samaksas sistēma visā iekšlietu sistēmā strādājošajiem atkarībā no darba atbildības, amata pakāpes, nostrādātā laika utt. Ir jābūt skaidrai policijā strādājošo darba apmaksas sistēmai, proporcijām starp dažādām kategorijām un to pamatojumam.

Vēlamies arī paskaidrot, ka LPB nav izvēlējusies nevienu politisko spēku par savu stratēģisko partneri un vienādi attiecas pret visām politiskajām partijām. Taču jāatzīst, ka uz mūsu aicinājumu pievērst uzmanību gadiem ilgi nobriedušajai krīzei valsts iekšlietu sistēmā un rast iespējas šīs problēmas risināt, atsaucās tikai dažas politiskās partijas, ar kurām arī tika organizētas pārrunas. Ar nožēlu jāatzīst, ka šo politisko partiju vidū, neskatoties uz Jūsu kā iekšlietu ministra definēto pēdējā laika prioritāti, nebija Latvijas Pirmā partija, uz ko likām patiesi lielas cerības...

LPB joprojām ir atvērta, atklāta un sadarboties vēloša sabiedriska organizācija, kuras vienīgais un patiesais darbības mērķis ir Valsts policijā un citās iekšlietu struktūrās strādājošo sociāli ekonomisko apstākļu uzlabošana – atbilstošs atalgojums, sociālās garantijas, droši un labi darba apstākļi utt., tamdēļ arī mēs aicinām iekšlietu ministrijas un Valsts policijas amatpersonas kļūt atsaucīgākām un aicināt LPB pārstāvjus iesaistīties reālā diskusijā par iespējamajiem krīzes situācijas risināšanas variantiem pie kopīga sarunu galda, nevis ar masu mediju vai atklāto vēstuļu starpniecību. Mēs joprojām esam pārliecināti, ka tikai uz abpusējas ieinteresētības un atklātības pamata iespējams mainīt pašreizējo situāciju un likvidēt tās sekas, kuras negatīvi ietekmē Valsts policijas darbību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!