Saistībā ar nesen klajā nākušo pētījumu “Ceļā uz pilsonisku sabiedrību 2000” vērojama dažu tā datu neprecīza un tendencioza popularizēšana. Atsaucoties uz Jurija Aleksejeva rakstu portālā “Delfi” pirmdien, gribētos precizēt, ka pētījums nav veikts trīs gadus, tas ir 1997. – 1998. gadā veiktā pētījuma turpinājums Latvijas iedzīvotāju uzskatu izmaiņu novērtēšanai. Savukārt 20.aprīļa diskusijā tiek popularizēts viedoklis, ka 90 % nepilsoņu netic Latvijas valstij un tās pārvaldes institūcijām.

Taču, kā to liecina pētījuma “Ceļā uz pilsonisku sabiedrību 2000” dati, tad patiess šis skaitlis ir attiecībā uz aptaujāto viedokli par to, ka Latvijā netiek ievēroti likumi, turklāt runa nav tikai par nepilsoņiem, apbrīnojami līdzīgu viedokli pauž arī Latvijas pilsoņi. Kas attiecas uz valsts pārvaldes institūcijām, tad tikai 11 % pilsoņu un 10 % cittautiešu pauž uzticību Latvijas politiskajām partijām. Latvijas iedzīvotāju uzticība Saeimas darbam ir vienāda gan pilsoņu, gan nepilsoņu vidū – 20 % no aptaujātajiem uzticas LR Saeimai, savukārt LR Ministru kabineta darbam uzticas 22 % nepilsoņu un 24 % pilsoņu. Jāatzīmē, ka arī pilsoņu un nepilsoņu viedoklis par integrācijas programmas nepieciešamību ir līdzīgs – to atbalsta 71 % pilsoņu un 67 % nepilsoņu. Jautāti par vēlamo Latvijas sabiedrības modeli, 44 % pilsoņu un 56 % nepilsoņu atbalsta sabiedrību, kas atvērta kultūru daudzveidībai, nevis vienkopienas vai divkopienu sabiedrību. Ļoti liels skaits nepilsoņu –80 % - ir ieinteresēti, lai viņu bērni apgūtu latviešu valodu latviešu bērnudārzos, un 74 % nepilsoņu atbalsta bilingvālās izglītības metodes skolās, sākot jau no 1. klases.

Ažiotāža tika sacelta ap pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, kur pie sociāldemokrātu un PCTVL uzvaras Rīgas domē tika vainoti “valstij nelojālie jaunpilsoņi”. Ja paanalizējam skaitļus, tad redzam, ka Rīgā balstiesīgi pavisam bija 355 983 pilsoņi, no kuriem tikai 13 535 bija naturalizācijas kārtībā par pilsoņiem kļuvušie iedzīvotāji. Vai 3,8 % vēlētāju, ja arī viņi visi piedalījušies vēlēšanās un balsojuši par kreiso bloku, var nodrošināt PCTVL un LSDSP pārliecinošu uzvaru?

Taču pie diskusijas par šo jautājumu mēs varētu atgriezties pēc mēneša, kad būs apkopoti Latvijas jauno pilsoņu aptaujas dati, kuru pašlaik veic Baltijas sociālo zinātņu institūts pēc Naturalizācijas pārvaldes iniciatīvas. Es aicinu ikvienu iepazīties ar pētījuma “Ceļā uz pilsonisku sabiedrību 2000” rezultātiem. To jūs varat izdarīt Naturalizācijas pārvaldes Informācijas centrā, Smilšu ielā 1/3, 7. stāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!