71% pacientu Latvijā bieži vai nepārtraukti cieš sāpes un 77% gadījumu ārsts ne vienmēr var nozīmēt viņiem atbilstošu pretsāpju terapiju. Šādus rezultātus atklāj 2005.gada rudenī ārstu un pacientu vidū veiktā aptauja par sāpju terapijas pieejamību un efektivitāti ģimenes ārstu un pacientu vidū.
Šī aptauja notika Eiropas sāpju nedēļas ietvaros, kuras ārsti onkologi no Latvijas Pretvēža apvienības, Latvijas Paliatīvās aprūpes asociācijas un Latvijas Onkologu biedrības uzstājās pret eitanāzijas legalizāciju. Ārsti uzskata, ka valsts līmenī sakārtojot pretsāpju terapijas pielietošanu, kā arī mērķtiecīgi attīstot paliatīvos aprūpi, var palīdzēt cilvēkam arī humāni aiziet. Pacientu anketas aizpildīja cilvēki, kuri ir smagi slimi un nāca pie ārsta konsultēties gan par sāpju mazināšanu, gan citām problēmām. To var teikt, ka anketas aizpildījuši cilvēki, kuri zina, kas ir ilgstošas un neciešamas sāpes. Kopumā anketas piekrita aizpildīt gandrīz simts pacienti un tikpat daudz ģimenes ārsti no visas Latvijas.

Kā pacienti un ārsti raksturo situāciju?

Vairums aptaujāto pacientu sāpes cieš bieži (51%), bet piektā daļa sāpes jūt nepārtraukti. Visbiežāk aptaujātie min sāpes mugurā un vēdera dobumā, krūtīs, galvā, sirds apvidū, kājās un labajā paribē. 87% gadījumu sāpes ir saistītas ar kādu nopietnu saslimšanu, dominējošais iemesls (54%) ir vēzis.

Ārsti vairāk kā pacienti uzskata, ka sāpes remdējoši medikamenti ir pieejami pietiekami (79% ārstu un 54% pacientu). Ārstu anketas liecina, ka stipru sāpju gadījumā pacientiem tiek nozīmēti atbilstoši medikamenti – fentanils, tramadols un morfīns, tomēr 60% visu pacientu atzīst, ka medikamenti, ko viņi lieto, sāpes nespēj remdēt. Satraucošs ir fakts, ka 19% pacientu pretsāpju medikamentus nelieto vispār! Populārākais sāpju remdētājs pacientu vidū ir tramadols, ko lieto trešā daļa aptaujāto, kā arī analgīns, nospa un fentanils.

Šie dati palīdz saprast, kāpēc Latvijā ir aktuāls jautājums par eitanāziju: ilgstošas, regulāras sāpes pazemina cilvēku dzīves kvalitāti, tās netiek remdētas ar atbilstošiem medikamentiem. Pacienti zina par efektīvajiem, bet nevar atļauties, ārstiem tos neļauj izrakstīt kvotas? Jautāti par risinājumiem, vairākums ārstu (87%) un pacientu (78%) uzskata, ka sāpju problēmas risinātu uzlabota pieeja un pietiekošs finansējums pretsāpju medikamentiem.

Oktobrī ārsti no Latvijas Pretvēža apvienības, Latvijas Paliatīvās aprūpes asociācijas un Latvijas onkologu asociācijas izteica skaidru nostāju – ārsti uzskata, ka ir jāsakārto veselības aprūpe, paliatīvā aprūpe un jārada pilnvērtīgas iespējas efektīvas pretsāpju terapijas pielietošanai. Eitanāzijas legalizēšana šādā situācijā būtu tikai plāksteris, kas piesedz asiņojošu brūci, ko nepieciešams aizšūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!