Vislatvijas konference, kas šodien notiek Rīgā, Dailes teātrī, ir kā starta šāviens Valsts atbalsta programmu atvēršanai. Turpmākajos sešos gados Latvijas valsts no Eiropas Savienības struktūrfondiem saņems līdz šim nepieredzētu atbalsta apjomu, jo īpaši inovāciju, zinātnes un uzņēmējdarbības attīstībai, kā arī pakalpojumu uzlabošanai.
Ar kopējo finansējumu 261,5 miljoni latu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra administrēs 18 valsts atbalsta programmas, un jau tuvākā mēneša laikā tiks izsludināta pieteikšanās pirmajai no tām.

Lielākā daļa programmu ir vērstas uz uzņēmējdarbības attīstības un konkurences veicināšanu, kas sevī ietver gan uz zināšanām balstītu un tehnoloģiju intensīvu uzņēmumu attīstību, gan uzņēmumu un darbaspēka produktivitātes rādītāju uzlabošanu, gan eksportspēju paaugstināšanu, kā arī jaunu uzņēmumu attīstību. Minēšu dažus konkrētus piemērus:

  • Programmā jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde komersantiem būs iespēja saņemt valsts atbalstu līdz pat 700 tūkstošiem latu;
  • Programmā atbalsts mazo komersantu attīstībā īpaši atbalstāmās teritorijās atbalstam paredzēti vairāk nekā 25 miljoni latu, katram uzņēmējam paredzot atbalstu līdz pat 70 tūkstošiem latu. Tie ir vairāk nekā 360 projekti, kuri noteikti būs labs grūdiens daudzu Latvijas novadu attīstībā. Tā ir iespēja ikvienam Latvijas uzņēmējam sākt uzņēmējdarbību īpaši atbalstāmās teritorijās;
  • Vairāk nekā 19 miljoni latu paredzēti programmā nodarbināto apmācībai un konkurētspējas veicināšanai, kurā Jums ir iespēja saņemt finansējumu līdz pat 80% no kopējām projekta izmaksām.

Jau šobrīd varu droši apgalvot, ka šī būs unikāla iespēja Latvijai un mūsu uzņēmējiem, un veiksmīga tās izmantošana būs būtisks ieguvums ne tikai katram uzņēmumam atsevišķi, bet Latvijas tautsaimniecībai kopumā.

LIAA uzdevums ir strādāt atbilstoši uzņēmēju interesēm – mēs esam ieklausījušies uzņēmēju viedoklī gan plānojot un uzlabojot savu darbu:

  • Ievērojami samazināta projektu iesniegšanas birokrātija. Arī atskaites tiks vienkāršotas. Turklāt LIAA klientu apkalpošanas centrā būs iespējams saņemt vēl detalizētāku skaidrojumu par prasībām un pasākumiem, kam iespējams saņemt ES atbalstu;
  • Lai iesniegtu projektu, Jums nebūs jāierodas LIAA birojā. Projektu iesniegumus varēsiet iesūtīt arī pa pastu vai elektroniski, izmantojot elektronisko parakstu;
  • Turklāt vairākās programmās tiks atcelts noteikums, ka ES atbalsts tiek izmaksāts tikai pēc projekta realizēšanas. Īstenojot laikietilpīgus projektus, naudu varēs saņemt jau projekta gaitā, turklāt iespējami būs arī avansa maksājumi;
  • Uzņēmēju atmiņā palikušas rindas, kas iepriekš veidojās pie LIAA durvīm, kad ikviens vēlējās savu projektu iesniegt iespējami ātri. Šajā periodā tiek ieviesti vērtēšanas kritēriji, kas ļaus naudu piešķirt labākajiem, nevis ātrāk iesniegtajiem projektiem.

Lai mēs veiksmīgi izmantotu Eiropas struktūrfondu atbalstu mums ir jāstrādā kopā – valstij ir jāpilnveido valsts atbalsta programmas, lai tās būtu pēc iespējas pieejamākas un interesantākas uzņēmējiem, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai ir jāgādā, lai iedrošinātu un palīdzētu uzņēmējiem pieteikties un veiksmīgi realizēt projektus visās valsts atbalsta programmās, savukārt Jūs, uzņēmējus aicinu būt aktīviem un pat labā nozīmē nekaunīgiem – tā ir jūsu iespēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!