Foto: Publicitātes foto

Tiešsaistes azartspēles Eiropas Savienībā ir viena no ātrāk augošajām pakalpojumu jomām, katrā dalībvalstī – arī Latvijā to uzraudzība ir nedaudz atšķirīga. Ja izmaiņas likumdošanā tiek plānotas, būtu vērtīgi izpētīt un pārņemt tieši kaimiņvalsts Igaunijas pieredzi, kur spēkā esošie nosacījumi sekmīgi darbojas un sasniegts starptautiskiem standartiem atbilstošs līmenis.

Jāatzīmē, ka Triobet ir viens no vadošajiem spēļu un izklaides portāliem Baltijas valstīs, licenzēts Eiropas Savienībā - Maltā. Mūsu darbību uzrauga Maltas Azartspēļu un izložu komisija (LGA). Šī publiskā varas instance ir atbildīga par visa veida spēļu uzraudzību, kas bāzētas Maltā. Tā stingri uzrauga arī Triobet, lai mēs kā šīs nozares uzņēmums atbilstu visām Eiropas Savienības prasībām. LGA uzraudzība garantē godīgu spēli mūsu kazino un citos produktos - viss ir godīgi un droši. Savukārt, ja runa ir par licencēšanu papildus arī Latvijā, tad atbalstām šādu ideju, ja valsts to atbilstoši realizē un tiek ieviesta jauna nodokļu politika šajā sakarā ar vienādiem nosacījumiem visiem tirgus dalībniekiem.

  

Igaunijā veiksmīgi panākts  starptautiskiem standartiem atbilstošs līmenis

Lai arī pamata darbības licence Triobet ir Maltā, jau 2010. gada maijā iegūta licence arī darbam Igaunijā. Salīdzinoši nesen Igaunijā izmantojām savu darba pieredzi, kas gūta, strādājot atbilstoši stingrajām prasībām, Maltā, un palīdzējām pilnveidot likumdošanu un tās izpildes tehnisko pusi, lai radītu starptautiskiem standartiem atbilstošu līmeni. Ja Latvijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija vēlas labu sistēmu, tad mūsu skatījumā veiksmīgākais ceļš ir tikties ar kolēģiem Igaunijā un pārņemt kaimiņvalsts likumdošanu viens pret viens. Tā jau pašā sākumā izslēdzot vietējos pielāgojumus, tiktu pilnībā novērstas kādas konkrētas kompānijas - vienalga vai tiešsaistes azartspēļu vai fizisko spēļu zāļu - intereses.

Igaunijas Azartspēļu likums (kurā iekļauti arī attālinātu azartspēļu noteikumi) ir konkurētspējīgs starptautiskā līmenī, lielākoties pateicoties savam samērīgajam nodokļa likmes lielumam (pašlaik 5%). Augstākas nodokļu likmes (15%-20% kā Dānijā, Francijā un citur) nebūtu piemērotas daudz mazākā vietējā vidējā apgrozījuma dēļ, kas ir saistāms ar daudz zemāku vidējo algu Igaunijas iedzīvotājiem, salīdzinot ar attīstītajām Eiropas valstīm (vidēji 20 000 eiro gada ienākumi Igaunijā pret 60 000 eiro gada ienākumiem Dānijā). Iegūt vēl vienu atsevišķu darbības licenci Latvijā Triobet būtu izdevīgi tikai pie līdzīgas nodokļu sistēmas kā pašreiz Igaunijā, jo citādi nebūtu iespēja konkurēt ar citiem tiešsaistes spēļu operatoriem, kuri negatavojas iegūt licenci Latvijā. Jāatzīmē, ka Triobet atsevišķa licence darbam Igaunijā ir kopš 2010. gada, tādēļ ir iespēja salīdzināt nodokļu ietekmi uz kopējo tirgu. 

Vienlaikus Triobet atbalsta arī spēlētāju pienācīgu aizsardzības metožu ieviešanu, kas palīdzētu izvairīties no azartspēļu atkarības vai citām ar azartspēlēm saistītām problēmām. Igaunijā ir ieviests  "Personu saraksts, kurām ir ierobežota azartspēļu spēlēšana", ko uztur Igaunijas Republikas nodokļu un muitas pārvalde. Tajā cilvēki, kam radušās kāda veida problēmas saistībā ar azartspēļu spēlēšanu, var reģistrēt sevi uz noteiktu vai nenoteiktu laiku, lai liegtu piekļuvi spēlēt jebkurā no licencētajiem azartspēļu operatoriem Igaunijā. Azartspēļu operatoriem gan tiešsaistē, gan fiziskajās spēļu zālēs ir obligāta prasība pārbaudīt spēlēt gribētājus, vai tie nav iekļauti šajā sarakstā. Pārbaude notiek katru reizi, kad spēlētāji mēģina ieiet savā kontā tiešsaistē vai spēļu zālē. Līdzīga metode likumīgi darbojas arī, piemēram, Dānijā.

Jārada motivācija operatoriem saņemt licenci Latvijā

Ne mazāk būtiski nodrošināt, lai tehniskās struktūras atbilstu un darbotos atbilstoši reālās komercdarbības iespējām. Piemēram, Igaunijas Azartspēļu likuma tehnisko struktūru noteikumi ļauj operatoru serveriem atrasties ārpus valsts jurisdikcijas (ar iespēju tiem piekļūt pēc pieprasījuma), un regulators seko to aktivitātei caur tā saucamajiem spoguļserveriem (mirror servers). Ja nebūtu šādi nosacījumi, tad tikpat kā neviens no starptautiskajiem operatoriem necenstos iegūt vietējo licenci. Serveru pārvietošana vai to dublēšana no to pašreizējās vietas mītnes zemē nebūtu ekonomiski pamatota. Tas attiecināms arī spēļu piedāvājumam, kas balstīts uz tīkla platformu izmantošanu, piemēram, pokerā, kur nav iespējama serveru pārvietošana.

Atzinīgi novērtējams vēl viens svarīgs kritērijs, kam Igaunija ir pievērsusi uzmanību, lai izveidotu starptautiskiem standartiem atbilstošu tiešsaistes azartspēļu likumu, ir tas, ka vietējiem spēlētājiem kaimiņvalstī pokera tīklā atļauts spēlēt pret spēlētājiem no ārvalstīm. Bez šādas iespējas pokera tīklā nebūtu pietiekami liels spēlētāju skaits un pietiekami liels naudas daudzums spēlē, lai nodrošinātu pilnvērtīgu spēli, lai jebkurā laikā spēlētāji varētu atrast sev piemērotāko spēles veidu sev vēlamajā līmenī.

Viens no svarīgākajiem aspektiem biznesam likumdošanā ir licencēto operatoru aizsardzība regulētā tirgū, piemēram, ja operators izlemj iegūt vietējo licenci, valstij jāapņemas nodrošināt, ka nelicencētie operatori nevarēs brīvi piedāvāt savas spēles vietējiem iedzīvotājiem. Šajā sakarā Igaunija ir bloķējusi nelicencēto operatoru mājas lapas un maksājumu metodes, līdz ar to Triobet var šeit sekmīgi strādāt. Tāpat šāda sistēma ir arī Dānijā. Attiecīgo mājas lapu bloķēšanas gadījumā no internetu piedāvājošo kompāniju (ISP - internet service provider) puses, interneta pakalpojuma sniedzējiem valstī konstanti ir jāatjauno domēnu saraksts ar nelicencētajiem azartspēļu operatoriem, kuriem interneta sniedzēji bloķē pieeju.

Taču šis tomēr nav 100% efektīvs līdzeklis. Tāpēc, ja azartspēles konkrētajā valstī ir atbilstoši regulētas, būtu vēlams arī maksājumu aizliegums nelicencēto operatoru izmantošanai. Tas kalpotu kā papildus mērs, un apvienojumā ar pieejas bloķēšanu nelicencētajiem operatoriem šāds kontroles veids pierādījis sevi kā pietiekamu vairākumā gadījumu jau iepriekš arī citās valstīs.

Manā skatījumā ir svarīgi Latvijā noregulēt arī reklāmas likumu tā, lai tas kādā mērā operatoriem, kas ir ieguvuši licenci, dotu iespēju izmantot zināmas reklāmas iespējas iepazīstināšanai ar savu zīmolu, un licencētais operators varētu sniegt informāciju par sevi potenciālajiem klientiem. Tas arī būtu uzskatāms pierādījums, kas licencētu operatoru atšķirtu no nelicencēta - pēdējam nebūtu jāatļauj regulētajā tirgū veikt nekādu reklāmu!

Triobet atbalsta azartspēļu atbildīgu spēlēšanu un arī savā mājas lapā aicina nepārkāpt robežu, kad tās pārstāj būt par izklaidi. Triobet pakalpojumus var izmantot tikai 18 gadus sasniegušie - Triobet nepieļauj jaunāku reģistrēšanos, regulāri veic dažādas citas drošības procedūras. Visi Triobet klienti neatkarīgi no valsts piederības var saviem kontiem uzlikt dažādus limitus gan iemaksu apjomam, gan tēriņiem konkrētā produktā un laika posmā (vai tikai laika posmā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!