Foto: DELFI

Korupcijas problēmu risināšana ir sabiedrības uzmanības centrā jau vairākus gadu desmitus. Notiek aktīva cīņa pret korupciju, tomēr pozitīvas izmaiņas nenoris tika strauji, cik gribētos. Aktīvas pretdarbības rezultātā korupcija ir mainījusi ne tikai savu seju, bet arī tās plānošana, taktika un realizācija ir kļuvusi sarežģītāka – gan kā tai gatavojas, gan kā to realizē un slēpj. Korupciju mūsdienās vairs nevar konstatēt un apkarot ar elementāriem informācijas tehnoloģijas rīkiem, tāpat kā nav iespējams panākt modernu ātrgaitas auto ar pagājušā gadsimta spēkratu. Tādēļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ir jāiet laikam līdzi un jāpilnveido korupcijas identificēšanas un apkarošanas metodes.

Jau sen ir pagājis tas laiks, kad koruptīva rīcība paliek vienīgi kā aploksnes došana, lai savās interesēs sagaidītu labvēlīgu lēmumu vai attieksmi. Korupcija ir un būs latents jeb slēpts noziegums un tāpēc tās mazināšanai vairāk nepietiek tikai ar efektīvu ārējo kontroli un tiesībsargājošo institūciju darbu, bet ir nepieciešams attīstīt arī KNAB analītisko kapacitāti un jācenšas iegūt gan sabiedrības atbalstu, gan aktīvu iesaistīšanos nevis stāvēšanu malā. Ikviena cilvēka personīgā rīcība vai attieksme var novērst kādu korupcijas gadījumu, jo liela nozīme ir katram "Nē".

Uzskatu, ka ir jāmaina ne tikai cīņas paņēmieni, bet arī jāsniedz skaidri vēstījumi sabiedrībai, jo cīņa ar korupciju vairs nebūs kā cīņa ar vējdzirnavām! Ir pienācis laiks izvērtēt visus pabeigtos un nepabeigtos darbus, lai kopā ar sabiedrības atbalstu mēs paceltu cīņu ar korupciju jaunā un efektīvākā līmenī.

KNAB šobrīd strādā ar skatu uz nākotni – liels darbs tiks veikts normatīvās vides pilnveidošanai (pilnveidojot normatīvo regulējumu gan par rīcību ar mantu un finanšu līdzekļiem, gan attiecībā uz lobēšanu un partiju finanšu uzraudzību), analītiskās kapacitātes attīstīšanai un sabiedrības informēšanai un izglītošanai. Svarīgi ir par dažādām korupcijas izpausmes formām izglītot ne tikai valsts amatpersonas, bet arī vispārizglītojošo skolu skolēnu un augstskolu studentus, jo viņi ir Latvijas nākotne – topošie policisti, skolotāji, ārsti, institūciju vadītāji, deputāti un pat ministri vai prezidenti. Uzskatu, ka ar šādu uzstādījumu un ilgtermiņa aktivitātēm KNAB var panākt nozīmīgus ieguvumus nākotnē, kuri cīņu pret korupciju pacels jaunā līmenī.

Man kā vadītājam ir svarīgi strādāt uz rezultātu orientētām lietām, tāpēc līdztekus cīņai ar korupcijas sekām, pats svarīgākais uzdevums ir likvidēt koruptīvo darbību iespējamību un to cēloņus. Esmu pārliecināts, ka tieši ar konkrētu prioritāšu noteikšanu, sabiedrības iesaisti un iešanu laikam līdzi varam panākt būtiskas pārmaiņas cīņā ar korupciju un KNAB darbības pacelšanu jaunā kvalitātē. KNAB dienaskārtības pirmajā vietā ir ne tikai mazo zivtiņu ķeršana, bet arī ķeršanās klāt lielajām zivīm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!