Foto: Martins Plume

Jau pēc 500 dienām Latvija uzņemsies vienu no nozīmīgākajiem pienākumiem tās vēsturē - vadīt Eiropas Savienības Padomes darbu prezidējošās valsts statusā. Latvijas prezidentūra 2015.gada pirmajā pusgadā nozīmēs lielu atbildību gan starptautiski, gan pašu mājās, taču vienlaikus cilvēkiem Latvijā un valstij kopumā pavērs līdz šim nebijušas iespējas.

Prezidējošās valsts galvenais uzdevums ir būt godīgam sarunu starpniekam starp 28 ES dalībvalstīm un vadīt ES Padomes darbu. Prezidentūras laikā Latvijai būs jāvada vairāk nekā 1500 sanāksmes Briselē, kurā piedalās visu ES dalībvalstu un ES institūciju pārstāvji, lemjot par ES būtiskiem jautājumiem. Tāpat prezidentūrai jāpārstāv ES viedoklis starptautiskās organizācijās.

Prezidējošās valsts statuss nodrošina plašu atpazīstamību, ļaujot iepazīstināt ar valsts ekonomisko attīstību, parādīt kultūru un izcelt tās sasniegumus. Šo prezidentūras sniegto iespēju saskata arī lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju. Jautāti, kas primāri jāsasniedz Latvijas prezidentūras laikā, 62,1% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzsvēra nepieciešamību izcelt Latvijā ražotas preces un Latvijas uzņēmēju sniegtos pakalpojumus. 45,7% aptaujāto norādīja, ka ir svarīgi parādīt Latvijas tūrisma iespējas, bet 36% - parādīt Latvijas kultūras unikalitāti. Esmu pārliecināta, ka prezidentūra kalpos par nozīmīgu faktoru mūsu valsts konkurētspējas veicināšanai. Latvijas prezidentūras sagatavošanas posms un pati prezidentūra atgādinās ikvienam Latvijas iedzīvotājam, ka mums ir ar ko lepoties un ka mēs spējam  savas zināšanas un pieredzi dot citiem.  

Lai prezidentūra norisinātos sekmīgi mums jāvar domāt par izaugsmi, attīstību un cilvēku labklājību ne tikai Latvijas kontekstā, bet gan visu Eiropas Savienības dalībvalstu izpratnē. Mums kā valstij jābūt gatavai uzņemties atbildību par Eiropas Savienības nākotni. Nenoliedzami mums ir jāiegulda liels darbs, lai prezidentūras pusgadu Latvija aizvadītu profesionāli - Latvijai ir jābūt visaugstākajā līmenī sagatavotiem darbiniekiem prezidentūras sarežģīto pienākumu veikšanai. Taču 500 dienas līdz prezidentūrai ir zīmīgs atskaites punkts ne tikai valsts pārvaldē strādājošajiem. Vienlaikus jāgatavojas arī, piemēram, privātā sektora darbiniekiem, kuri nodrošinās pakalpojumus vairāk nekā 200 sanāksmēm, kas notiks Latvijā, un nevalstiskajam sektoram, kas aktīvi iesaistīsies vairāku  pasākumu rīkošanā un nodrošināšanā.

Prezidentūra būs iespēja parādīt prezidentūras sanāksmju dalībniekiem gan Rīgu, gan arī Latvijas reģionus. Savlaicīgi jādomā par to, kā uzrunāt sanāksmju dalībniekus, lai viņi, ja to atļauj viņu iespējas, uzturas Latvijā ilgāk, atgriežas pie mums un mudina viesoties Latvijā arī savus draugus un paziņas.

Viens no pirmajiem iespaidiem, kas vizuāli attēlos mūsu prezidentūru, būs tās logo. Logo veidošana kļuvusi par prezidējošo valstu tradīciju un ir kas vairāk nekā tikai grafiska zīme. Tas atspoguļo gan prezidējošo valsti, gan tās skatījumu uz Eiropas nākotni. Tāpēc aicinu katru Latvijas iedzīvotāju līdz 8.septembrim iesaistīties sabiedriskajā balsošanā par prezidentūras logo Latvijas prezidentūras Eiropas sekretariāta mājas lapā www.es2015.lv/balso.

Nozīmīgi sagatavošanās priekšdarbi tiek veikti arī Latvijas Nacionālā bibliotēkā, kas būs centrālā pasākumu norises vieta Latvijā.  Prezidentūra ļaus bibliotēkai parādīt sevi starptautiskā vidē, kā arī apliecināt savu gatavību būt par intelektuālās atmiņas un zināšanu krātuvi, jaunas pieredzes un kultūras mijiedarbības vietu.

Iesaistīšanās, izaugsme un ilgtspēja ir principi, kurus gribam redzēt un uzvērt kā vērtības gan prezidentūras sagatavošanas, gan īstenošanas laikā Latvijā un Eiropas Savienībā kopumā. Tāpat ļoti svarīgi, gatavojoties prezidentūrai, ievērot labas pārvaldības un atvērtības nosacījumus. Vēl šajā gadā Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts aicinās ikvienu iesaistīties publiskajās diskusijās par Latvijas prezidentūras programmu un prioritātēm, kas top sadarbībā ar ministrijām, dažāda līmeņa un nozaru ekspertiem, sociāliem partneriem.

Līdz Latvijas pirmās prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sākumam 2015.gada 1.janvārī paveicams vēl daudz darba, taču esmu pārliecināta, ka visiem kopā tas izdosies!    

Papildu informācija par Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē www.es2015.lv

Infografika par Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē http://www.es2015.lv/lv/kas-ir-prezidentura/14-kas-ir-prezidentura/98-latvijas-prezidentura-eiropas-savienibas-padome

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!