Foto: F64
Vēl svaigā atmiņā brīnišķīgie skolēnu dziesmu un deju svētki ar visiem skaistajiem koncertiem un pārējām saistītajām norisēm. Latviešu tautas jaunā paaudze nodemonstrēja savu mīlestību uz dziesmu un deju, lepnumu par piederību savai tautai. Netaupīja sevi ne bērni, ne skolotāji, ne vecāki, ne ēdinātāji, ne pārējais apkalpojošais personāls.

Bet... Vai mēs savus bērnus , savus dziesmu svētkus droši varējām uzticēt organizācijas komitejai ar Izglītības un zinātnes ministri priekšgalā. Izrādījās, ka nē. Vai tur vainojama neprofesionalitāte, bezatbildība, augstprātība un "viszinība"? To vērtēs jaunizveidotā komisija. Taču fakti runā paši par sevi – bērnu pārslodze un orgkomitejas nespēja vadīt atsevišķus procesus – ar to šie svētki jau iegājuši vēsturē.

Visrūgtākās mieles atstājis "atceltais" gājiens. Tieši šī, manuprāt, nepamatotā lēmuma izraisītais haoss raisa vairākas pārdomas. Izrādās, ka daļa mūsu sabiedrības neuzticas savas valdības pārstāvju pieņemtajiem lēmumiem. Kā citādi lai skaidro situāciju svētku gājiena rītā, kad daļa tautas nolēma: "Ko tā ministre tur pļāpā, mēs zinām labāk un darām pa savam..." un devās gājienā, kurš bija oficiāli izziņots kā atcelts. Un šeit arī pats dīvainākais – līdzīgas domas bija pārņēmušas mūsu jauno prezidentu, kurš devās pēkšņi par "brīvprātīgu" pārdēvētajā gājienā! (Patiesības labad gan jāteic, ka piedalīšanās dziesmu un deju svētkos brīvajā Latvijā vienmēr ir bijusi brīvprātīga!)

Kādu gan vēstījumu mēs šajā situācijā "nolasām"? To, ka liela daļa sabiedrības neuzticas savai valdībai un rīkojas pēc saviem ieskatiem. Neapšaubāmi, šādu situāciju lielā mērā veicina atsevišķu valdības pārstāvju nespēja pieņemt izsvērtus lēmumus un panākt to konsekventu izpildi, kā šajā konkrētajā gadījumā. Mums bija ļoti grūti paskaidrot situāciju saviem viesiem no Nīderlandes, kuri pieraduši, ka valdības institūciju "jā" nozīmē "jā" un "nē" ir "nē"! Īpaši gadījumos, kad pēkšņi lēmumi skar tik daudz iesaistīto personu! Mēs valstiska līmeņa pasākumā, diemžēl, visai pasaulei nodemonstrējām, ka neuzticamies savas valdības pārstāvju lēmumiem, turklāt, ne tikai daļa tautas, bet arī vairākas dažāda līmeņa amatpersonas. Ja tā, tad grūti gaidīt, lai mums kā valstij pilnībā uzticas citi. Un pēc visa notikušā ļoti dīvaina izskatījās izglītības un zinātnes ministres "maldīšanās" atkāpšanās, neatkāpšanās labirintā...

Nobeidzot savas pārdomas gribu pateikt paldies visiem svētku dalībniekiem par izturību un skaistajiem priekšnesumiem. Dziesmu un deju svētkiem Latvijā būt, bet varbūt jau citu organizatoru un koncepcijas veidotāju vadībā. Visam ir savs lietošanas termiņš...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!