Foto: Cehs.lv kolāža

Šķiet, ka mēs pārāk palaidām vaļā grožus un Covid-19 šobrīd gāžas pāri visai pasaulei kā Vezuva izvirdums pāri Pompejai. Vieni kritizē valdību, ka tā pārāk lēni reaģē uz vīrusa izplatības tendencēm, otra daļa uzskata – valdībai nevajadzētu jaukties un ierobežot cilvēku brīvību vispār. Katrā ziņā liela daļa ir nemierā ar šī brīža situāciju.

Kas nepavisam nav pārsteigums, ir šo divu sabiedrības frakciju sastāvs. Lielākā daļa iedzīvotāju ir tādi, kas nevēlas nomirt paši vai pieļaut, ka nomirst kāds no tuviniekiem. Šī frakcija vairāk vai mazāk, bet tomēr pilda speciālistu norādījumus. Ir arī tradicionālais grūtgalvju pulks, kas blēj – vīruss ir radīts laboratorijā vai vispār izdomāts, maskas aizskar viņu cilvēktiesības un Gobzems ir labākais. 

Lai arī viedokļu gamma ir tik plaša kā nekritiska cilvēka pavērtais žoklis populista priekšā, vairumam iesaistīto pušu ir arī kas kopīgs. Proti, visi pēkšņi ir eksperti slimības izplatībā, kā arī masku nēsāšanas un distancēšanās lietderībā. Līdzīga tendence ir vērojama, kad tuvojas praids, – visi ir eksperti LGBT jautājumos –, kad notiek humānā krīze Tuvajos Austrumos – visi ir eksperti bēgļu un migrācijas jautājumos. ASV policija nogalina melnādainu cilvēku – visi ir eksperti rasisma jautājumos. Mobilo tīklu operatori ievieš 5G tehnoloģijas – visi ir eksperti elektromagnētisko viļņu jomā. Nav nācies gan redzēt nevienu ekspertu astronomijā. Kur viņi bija, kad, izmērot gravitācijas viļņus, tika apstiprināta melno caurumu sadursme? Varbūt LIGO varēja ietaupīt miljonus, nolīgstot kādu Latvijas rīkstnieku?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!