Foto: Publicitātes attēli
Palīdzot Uzņēmēji Mieram palīdzības Ukrainai kampaņai ar dažādiem jautājumiem, nonācu pie skaudra secinājuma: šobrīd daudziem ziedotājiem būs jāmaksā arī par ziedojumiem nodokļus! Uzņēmuma ienākuma nodokli (UIN) un Pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Kur ir UIN problēma?

Uzņēmumiem būs jāmaksā UIN par ziedojumu Ukrainai, kam nevar piemērot UIN atlaidi. Nav tāda varianta - nesaņemt UIN atlaidi, bet arī nemaksāt UIN. Ja nav atlaides, jāmaksā UIN. Kā iespējams saņemt atlaidi par ziedojumiem?

UIN atlaide - ja nepārsniedz 5% peļņu; 2% algas; vai 30% no dividenžu UIN.

Nodokļa maksātājs, kas ziedojis SLO, budžeta iestādei, valsts muzejam, ir tiesīgs izvēlēties vienu no šādiem atvieglojumiem:

1) neiekļaut ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 5% no iepriekšējā gada peļņas (var būt neizmaksāta akcionāriem) pēc aprēķinātajiem nodokļiem;

2) neiekļaut ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 2% no iepriekšējā gadā kopējās bruto darba samaksas;

3) samazināt par pārskata gadā aprēķinātajām dividendēm aprēķināto UIN par 85% no ziedotās summas, bet nepārsniedzot 30% no aprēķinātās UIN summas par aprēķinātajām dividendēm.

Kur ir PVN problēma?

PVN (nav atskaitāms par pirkumu) jāmaksā par visu, ko uzņēmumi ziedo 'graudā', jo iegādātās preces nav izmantotas ar PVN apliekamo darījumu veikšanai.

Nepieciešama ātra politiķu rīcība

Tā tam nevajadzētu būt un tam nepieciešams tūlītējs politiķu atbalsts. Nevis ar vārdiem vai karodziņiem soc-tīklos, bet izdarot vienu reāli nepieciešamu darbu, ko tiešām varam izdarīt. Kā Covid 19 pandēmijas laikos - ātri un humāni.

Ziedojumus aicinām veikt šajā kontā: LV32UNLA0050024322055, biedrība "Riga TechGirls", Reģ. Nr.: LV40008250980. Ziedojuma mērķis: UznemejiMieram

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!