Foto: LETA
Krievijas prezidenta Vladimira Putina neprovocētais un netaisnīgais karš pret Ukrainu ir radījis šausminošu vardarbību, daudzas nāves un postu. Pasaule ir bijusi lieciniece kara šausmām, kas redzamas fotogrāfijās no Bučas, Irpiņas, Hostomeļas un citām Ukrainas pilsētām, kuras joprojām kontrolē vai ir aplencis Krievijas karaspēks, piemēram, Mariupoles.

Šī vardarbība ir izpaudusies kā uzbrukumi, kuros tika ievainoti un nogalināti civiliedzīvotāji un iznīcināta civilā infrastruktūra, tostarp slimnīcas, skolas, teātris, kurā patvērās bērni, un dzelzceļa stacija, kā rezultātā ukraiņiem tika radīta nacionāla un kolektīva trauma, kas saglabāsies mūžīgi. Ir arī ticami ziņojumi par brutālu vardarbību: cilvēki nogalināti, izpildot nāvessodu; uz cilvēku ķermeņiem redzamas spīdzināšanas pazīmes; notikusi seksuāla vardarbība pret sievietēm un bērniem.

Šie šausminošie notikumi Ukrainā nav atsevišķi incidenti vai gadījumi, kad karavīri ignorē pavēles un nepakļaujas pavēlēm. Ir ziņojumi par šķietami apzinātu un mērķtiecīgu rīcību, veicot izvarošanas, slepkavības un citas zvērības. Tie, kas ir atbildīgi par šīm zvērībām, un tie, kuri deva pavēles, ir jāsauc pie atbildības.

28. aprīļa uzbrukums un raķešu trieciens Kijivai liecina par klaju nevērību pret civiliedzīvotāju dzīvībām. Apvienoto Nāciju Organizācija 23. maijā ir oficiāli apstiprinājusi vairāk nekā 8400 Ukrainas civiliedzīvotāju nāvi vai ievainojumus, vienlaikus uzsverot, ka faktiskais upuru skaits, visticamāk, ir ievērojami lielāks. Šajos skaitļos nav iekļauta Mariupole, pilsēta, kurā, pēc amatpersonu teiktā, tika nogalināti vairāk nekā 10 000 civiliedzīvotāju. Starp upuriem Mariupolē bija kāda 91 gadu veca holokaustu pārcietusi sieviete, kura gāja bojā pagrabā Krievijas spēku aplenkuma laikā. Pārdzīvojusi nacistu zvērības, todien viņa zaudēja savu dzīvību Krievijas agresijas dēļ.

ASV prezidents Džo Baidens un ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ir nosodījuši Krievijas karaspēka acīmredzamos kara noziegumus Ukrainā. Amerikas Savienotās Valstis, Latvija, Eiropas Savienība, mūsu sabiedrotie un partneri seko līdzi un dokumentē Ukrainā izdarītās zvērības, lai sniegtu informāciju institūcijām, kas strādā, lai vainīgos sauktu pie atbildības. ASV atbalsta starptautiskās izmeklēšanas par izdarītajām zvērībām Ukrainā, tai skaitā Starptautiskās Krimināltiesas, Apvienoto Nāciju Organizācijas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) veiktās izmeklēšanas. Mēs arī atbalstām pilsonisko sabiedrību un nevalstiskās organizācijas, kuras dokumentē cilvēktiesību pārkāpumus.

17. maijā ASV Valsts departaments atklāja jaunu "konfliktu novērošanas" programmu, lai iegūtu, analizētu un padarītu plaši pieejamus pierādījumus par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem un citām zvērībām Ukrainā.

Programma ir paredzēta, lai atbalstītu iespējamās apsūdzības Ukrainas iekšzemes tiesās, trešo pušu valstu tiesās, ASV tiesās un citos atbilstošos tribunālos. Pēc Ukrainas ģenerālprokurora lūguma mēs atbalstām arī starptautisku prokuroru un kara noziegumu ekspertu komandu, kas sniedz padomus un palīdz Ukrainas varas iestādēm ievākt, glabāt un analizēt pierādījumus par zvērībām, lai attiecīgās iestādes varētu uzsākt kriminālvajāšanu.

Mēs palīdzējām izveidot faktu vākšanas pasākumus, izmantojot ANO Cilvēktiesību padomi, kā arī EDSO "Maskavas mehānismu". EDSO faktu vākšanas misija 13. aprīlī publicēja detalizētu un pārliecinošu pārskatu par Krievijas īstenotajiem cilvēktiesību un starptautisko humāno tiesību pārkāpumiem. Pārskatā tika uzskaitīti pierādījumi par tiešu vēršanos pret civiliedzīvotājiem, uzbrukumiem medicīnas iestādēm, izvarošanām, nāvessodu izpildi, laupīšanām un civiliedzīvotāju piespiedu deportāciju uz Krieviju. Ukrainas cilvēktiesību ombuds ir ziņojis, ka Krievijas kareivji ir aizturējuši un atkārtoti izvarojuši desmitiem ukraiņu meiteņu un sieviešu, no kurām dažām ir iestājusies grūtniecība, vienlaikus paziņojot, ka izvarošanu mērķis bija likt upuriem nākotnē atturēties no seksa un nekad vairs nedzemdēt ukraiņu bērnus.

Pastāv spēcīga starptautiskā vienprātība, ka Krievijas rīcība ir nepieņemama un vainīgie nedrīkst palikt nesodīti par kara zvērībām un klaju starptautisko miera un drošības principu pārkāpšanu. Kopā ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem mēs sauksim vainīgos pie atbildības par izdarītajiem kara noziegumiem un citām zvērībām Ukrainā, izmantojot visus mums pieejamos rīkus, tostarp kriminālvajāšanu. Ir ļoti svarīgi, lai starptautiskā sabiedrība turpinātu koordinēti dokumentēt šos pārkāpumus, analizēt pierādījumus un nodrošināt to saglabāšanu un kataloģizāciju.

Mūsu vēstījums Krievijas militārajai un politiskajai vadībai, militārpersonām un karavīriem, kuri veic kara noziegumus un zvērības, ir vienkāršs: pasaule jūs vēro, un jūs tiksiet saukti pie atbildības. Mēs turpināsim piegādāt Ukrainai un tās aizstāvēšanai nepieciešamos ieročus un aprīkojumu, un mēs turpināsim sniegt humāno palīdzību tiem, kurus ir skāris Kremļa brutālais, bezjēdzīgais karš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!