Foto: Vida Press
Mēs aicinām valdības visā Eiropas Savienībā (ES) nodrošināt, lai jaunajā ES direktīvā par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē apkarošanu tiktu iekļauta izvarošana.

Neietvert vienu no visbriesmīgākajiem noziegumiem jaunajā direktīvā būtu solis atpakaļ dzimumu līdztiesībā. Tas būtu apvainojums gan sievietēm, gan vīriešiem.

Eiropa stingri nosoda izvarošanas izmantošanu karos un bruņotos konfliktos ārpus ES robežām, tomēr šobrīd sarunās starp Eiropas Parlamentu un ES valstīm par šī tiesību akta galīgo redakciju lielākā daļa dalībvalstu - tostarp Latvija - noraida izvarošanas kriminālnozieguma iekļaušanu direktīvā. Sākotnēji tā tika izstrādāta, lai aizsargātu sievietes tieši no šī nozieguma. Tas ir šokējoši, nepieņemami un regresīvi!

Direktīva ir pirmais ES tiesību akts, kurā ietverta vardarbība kibervidē, sieviešu dzimumorgānu kropļošana, vardarbības novēršana un cietušo aizsardzība.

Sievietēm visā Eiropā ir jābūt pārliecinātām, ka vardarbība pret sievietēm tiek vienlīdz stingri apkarota visās ES dalībvalstīs.

Mums ir nepieciešama drošāka Eiropa, kas risina šo noziegumu novēršanas, kriminālvajāšanas un cietušo aizsardzības jautājumus.

Statistika nemelo - Eiropā pieaug vardarbība pret sievietēm un vardarbības ģimenē. Tāpēc visām ES valstīm ir jāatrod vienota pieeja, lai cīnītos pret šiem šausminošajiem noziegumiem un spētu aizsargāt mūsu iedzīvotājus no tiem.

Brīva pārvietošanās pāri valstu robežām ir viens no četriem ES stūrakmeņiem, tāpēc mums ir jānodrošina, lai sievietes un vīrieši būtu vienlīdz aizsargāti no visa veida vardarbības visās dalībvalstīs.

Mēs aicinām visus ES pilsoņus un viņu valdības nodrošināt, lai šis vēsturiskais un revolucionārais tiesību akts ietvertu izvarošanas kriminālnoziegumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!