Foto: Privātais arhīvs
2024. gadā pasaule kļūs arvien sarežģītāka un to raksturos būtiskas pārmaiņas, lai arī ikdienā šķiet, ka viss rit savu gaitu un mēs adaptējamies arvien jaunam "normālam" stāvoklim. Globālajiem notikumiem ir nozīme Latvijā, faktiski katrā mājsaimniecībā, un mums nebūtu jādomā, ka mēs esam maza valsts, kas tikai vēro. Mūsu uzņēmumiem un institūcijām ir mērķtiecīgi jārīkojas, lai apzināti atrastu savu vietu šajā arvien sarežģītākajā pasaules kartējumā. Ja jūs esat liels enerģijas ražotājs, kas plāno jaunus vēja parkus, tad jums ir svarīgi, kas notiks ar "zaļo kursu". Ja jūs esat IT konsultāciju vai risinājumu uzņēmums vai kompānija, kas strādā tulkošanas jomā, jums ir svarīgi, kas notiks ar mākslīgā intelekta regulējumu. Ja jūs esat uzņēmums, kas daudz reklamējas interneta platformās vai strādā ar pārdošanu tiešsaistē, jums jāseko līdzi, kas notiek ar datu apstrādes vai digitālo tirgu regulējumu. Ja jūs esat jebkurš Latvijas iedzīvotājs, jums ir svarīgi, kas piegādās gāzi un par kādu cenu un cik droši mēs jutīsimies rīt no rīta.

Mūsu uzņēmuma ģeostratēģiskā biznesa grupas eksperti nesen publicēja apjomīgu ziņojumu "2024 Geostrategic Outlook", un šeit ieskicēšu pāris tēmu, kas būs svarīgas šogad pasaules pārmaiņu kontekstā, un aicinu katru padomāt, ko tas nozīmēs Latvijai un mūsu katra darbavietai un mājsaimniecībai. Mans redzējums nebūt nav izsmeļošs un galējs – tas ir tikai ierosinājums apsvērt mūsu valsts un katra rīcību.

Fragmentācija un multipolaritāte

Konfliktu rezultātā mēs redzam, ka ekonomiskā politika tiek arvien vairāk sasaistīta ar ģeopolitiku. Proti, pēc vispārējas globalizācijas tendencēm, kas ievadīja jauno tūkstošgadi, mēs dzīvojam laikā, kad pasaules vadošo valstu vai valstu bloku starptautiskās politikas 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!