Foto: DELFI

Eiropas Savienības informatīvajā telpā vienotais koptirgus dalībvalstu lēmums par 50 miljardu atbalsta fondu "Ukraine Facility" tiek pasniegts kā satriecoša uzvara pār Ungārijas valdības vadītāju, sauktu par Putina galveno sabiedroto/draugu Eiropā. Mūsmāju politiķu retorikā klausoties, no Viktora Orbāna vispār ticis pilnībā "izlaists gaiss" – turpmāk viņš būšot melns un maziņš. Taču varbūt tieši pats ES politikas "ļaunais zeņķis" ir apņēmīgi un pat prasmīgi panācis viņam piedēvēto sakāvi?

Disklameris-1. Mūsu attieksmē pret Ukrainas cīņu ar agresoru – un visu, kas ar to saistīts vai ap to notiek, – valda melnbalts redzējums. Tas ir pilnīgi pareizi, pašsaprotami un, galvenais, racionāli – nekādu "viss nav tik viennozīmīgi"! Tāpēc lai mūsu atbalstam Ukrainai ir pilnīgi vienalga, kādus brīnumus dzirdam par šīs valsts prezidenta un armijas komandiera savstarpējo attiecību krīzi, jo ģenerālim ir lielāks atbalsts sabiedriskās domas aptaujās...

Taču tas netraucē jebkuram domājošam cilvēkam – to es vairāk gan par tevi, lasītāj/-a! – uz īsu brīdi uzlikt sev Nikolo Makjavelli brilles (pat ja viņam tādu varbūt nemaz nebija), lai ieraudzītu, cik savdabīgs – un pamācošs! – "win-win-win" darījums ir 50 miljardus vērtais lēmums.

***

Ukraina saņems tās civilajai pastāvēšanai izšķiroši svarīgu finansējumu, savukārt ES būs uzskatāmi apliecinājusi, ka ir pārvarējusi agrāko neizlēmību. Nu Brisele var sevi lepni pieteikt kā globālo līderi varonīgās valsts atbalstīšanā (un izrādīt savu morālo pārākumu pār politiskās intrigās iegrimušo Vašingtonu, kurā notiek spēkošanās ar republikāņu "orbāniem").

Ko ieguva Ungārija, kas nupat – kā atzina pats premjerministrs – smagi riskēja kļūt par ES "izstumto",

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!