Foto: Privātais arhīvs
Kas praksē visbiežāk ir noziegumi kibertelpā? Viena no definīcijām saka: "Kiberuzbrukumi plašā nozīmē ir mēģinājumi nozagt, mainīt, atklāt atspējot vai iznīcināt informāciju, izmantojot nesankcionētu piekļuvi datoram vai plašākam datortīklam." Tie var būt individuāli īstenoti uzbrukumi vai valsts koordinētas akcijas. Ir dažāda apjoma un veida uzbrukumi. Viena no izplatītākajām metodēm ir pikšķerēšana (phishing), kur krāpniecībā izmanto viltotu hipersaiti (fake hyperlink), kas tiek parādīta indivīdam kā pazīstams sūtījums, lai nozagtu, piemēram, kredītkartes datus. Sarežģītākas darbības ietver pakalpojumu sistēmas pārpludināšanu, lai ar pārslodzi izraisītu tās avāriju. Aizvien izplatītāks un bīstamāks uzbrukuma veids ir izpirkuma izspiešana, kur tiek izmantota ļoti sarežģīta ļaunprogrammatūra, lai turētu kā ķīlniekus kritiski svarīgus datus vai paralizētu visu sistēmu, līdz tiek samaksāta izpirkuma maksa.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Ruslans Grigs "LV portālam" jau 2022. gadā skaidroja, ka Latviju ir piemeklējusi kiberkrāpšanas sērga. Viņš norādīja, ka klasisko kibernoziegumu skaits 2021. gadā bija pieaudzis aptuveni par 30%. Savukārt krāpšanas gadījumu skaits kibertelpā šajā laikā bija vairāk nekā dubultojies. Tā būtu viena bēda, bet papildus minētajai problēmai vēl ir nacionālās drošības dimensija. Putina režīma laikā FSB un SVR ir paplašinājuši darbību, īstenojot arī izlūkošanas datu vākšanu un tā dēvētos aktīvos pasākumus ārzemēs. Par ārvalstu kiberoperācijām atbild divas FSB apakšnodaļas – 16. centrs (elektroniskā izlūkošana) un 18. centrs (informācijas drošība). FSB apkaro Krievijā īstenotos kibernoziegumus, tāpēc dienestam ir ērti vervēt pieķertos hakerus un izmantot viņu pieredzi FSB mērķu sasniegšanā.

Trauksmainais 2023. gada rudens

Pagājušā gada rudenī un ziemā kļuva zināms, ka Krievijas hakeri meklē piekļuvi serveriem, kuros atrodas Čehijas tehnoloģiju uzņēmuma "JetBrains" izstrādātās programmatūras versijas, lai īstenotu "SolarWinds" stila spiegošanas operācijas. ASV Nacionālās drošības aģentūra, FIB, kibernovērošanas aģentūra CISA, Lielbritānijas Nacionālais kiberdrošības centrs un Polijas Militārās pretizlūkošanas dienests apsūdzēja krievu hakerus, kas pazīstami kā "APT29", "Cozy Bear" vai "Midnight Blizzard", mēģinājumos piekļūt programmatūras izstrādātāju pirmkodam. Jau 2019. gadā tika izmantota līdzīga tehnika, lai apstrādātu ASV programmatūras uzņēmuma "SolarWinds" izstrādāto programmatūru.

Prāgā bāzētais IT milzis "JetBrains" vēstīja, ka 2023. gada septembrī ir novērsis ievainojamību,

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!