Foto: Privātais arhīvs
Pagājušā gada decembrī Kanādas tiesa pasludināja spriedumu strīdā starp kādu studentu no Ķīnas un Kanādas Imigrācijas, bēgļu un pilsonības dienestu. Tiesa atstāja spēkā Kanādas Imigrācijas, bēgļu un pilsonības dienesta lēmumu neizsniegt Ķīnas studentam vīzu, pamatojoties uz bažām, ka viņš varētu tikt iesaistīts spiegošanā Ķīnas valdības labā.

Ķīnas pilsonis Juekangs Lī tika uzņemts Voterlū Universitātes (University of Waterloo) mehānikas inženierijas doktorantūras programmā. Viņš arī savā pieteikumā universitātei rakstīja, ka pēc doktora grāda iegūšanas plāno atgriezties savā dzimtenē un strādāt, lai "uzlabotu tās veselības sistēmu". Taču viņa studenta vīzas pieteikumu noraidīja Kanādas Imigrācijas, bēgļu un pilsonības dienests. Kā iemeslu vīzas atteikumam dienests norādīja "studenta pastiprināto interesi mikrofluidikā". Tā ir nanotehnoloģijas nozare ar plašu pielietojamību biofarmācijas industrijā. Tāpat Kanādas Imigrācijas, bēgļu un pilsonības dienests vērsa uzmanību uz Rietumos pieaugošajām bažām par studentu un pētnieku kā "netradicionālo informācijas ieguvēju" izmantošanu. Proti, Ķīnas studentiem un pētniekiem Ķīnas valdība dod uzdevumu ārvalstīs mērķtiecīgi iegūt informāciju, kas varētu palīdzēt Ķīnas militāri rūpnieciskajam kompleksam.

Students Lī pārsūdzēja Kanādas Imigrācijas, bēgļu un pilsonības dienesta lēmumu tiesā, kur viņa pārstāvis apgalvoja, ka lēmums neizsniegt Lī vīzu ir balstīts "pārspīlēti plašā spiegošanas definīcijā" un "spekulācijās", nevis faktiskos pierādījumos. Taču Kanādas Federālās tiesas tiesnesis Pols Kremptons lēmumu neizsniegt vīzu Lī atstāja spēkā, to pamatojot ar apsvērumu, ka Ķīna ir "naidīgs aktors" un ka "naidīgi aktori arvien vairāk izmanto netradicionālās metodes, lai iegūtu sensitīvu informāciju Kanādā vai ārvalstīs". Tiesnesis pauda pārliecību, ka Kanādas tiesiskajai izpratnei par to, kas ir "spiegošana", būtu jāattīstās, ņemot vērā jauno realitāti.

Šī notikuma sakarā Kanādā izcēlās publiskas diskusijas par Ķīnas radītajiem draudiem akadēmiskajā vidē. Līdzīgs satraukums jau labu laiku valda Austrālijā saistībā ar Ķīnas pastiprināto uzmanības pievēršanu šai valstij un tās akadēmiskajām aprindām. Arī Kanādas Drošības un izlūkošanas dienesta (The Canadian Security Intelligence Service) vadītājs ir publiski brīdinājis par Ķīnas centieniem nozagt informāciju no Kanādas pētniecības un zinātnes institūtiem. Informācija var būt noderīga Ķīnas militārajai rūpniecībai. Voterlū Universitātes pārstāvis Deivids Džordžs-Košs sacīja, ka universitāte izskata tiesas lēmuma formulējumu, jo tas satur noderīgus norādījumus par valdības sniegto riska interpretāciju, kas palīdzēšot universitātei novērtēt pretendentus nākotnē.

Kā ir pie mums?

Latvijā (un aiz tās robežām) nesen izskanēja vēsts par Tatjanu Ždanoku kā politiķi, kura

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!