Foto: AP/Scanpix/LETA

Kopš februāra beigām Latvijas sabiedrības mērenu interesi (un arī satraukumu) raisa izmaiņas Krievijas miera laika militārās organizācijas struktūrās, proti, notikusi kārtējā Krievijas kara apgabalu reorganizācija. Novērotājiem šāds Krievijas solis nebija negaidīts, jo par reformas plāniem tika oficiāli ziņots jau 2023. gada decembrī, bet pusoficiāli kopš 2022. gada rudens. Saskaņā ar jauno Putina dekrētu likvidētā Rietumu kara apgabala vietā tiek izveidoti (atjaunoti) divi nosacīti jauni kara apgabali.

Faktiski reformas būtība ir šāda: bijušais Rietumu kara apgabals, kas robežojās arī ar Latviju, tiek sadalīts divos mazākos veidojumos – Maskavas kara apgabalā un Ļeņingradas kara apgabalā. Papildus tam Dienvidu kara apgabalā tiek iekļautas Ukrainas okupētās teritorijas, bet Centrālais, kā arī Austrumu kara apgabals pagaidām izmaiņas nepiedzīvos. Savukārt Ziemeļu flote zaudē kara apgabalam pielīdzināmas pavēlniecības statusu un tiek pakļauta Ļeņingradas kara apgabalam.

Atšķirībā no iepriekšējām reformām 2024. gada februārī notikušo Krievijas kara apgabalu pārkārtošanu nevar skaidrot tikai ar militārās elites interesēm, šoreiz kara apgabalu reorganizācija nepārprotami ir saistīta ar spēku samēra pārskatīšanu Eiropā, kas kļuva aktuāla Krievijai pēc Somijas un Zviedrijas pievienošanās Ziemeļatlantijas aliansei, kā arī Ukrainas okupācijas karaspēka operāciju turpināšanas problēmu dēļ. Pirmais mērķis, ko Kremlis cenšas panākt tieši šobrīd

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!