Tuvojas 2004.gada 1.maijs, datums, no kura būsim iekļāvušies mums līdz šim neierastā ekonomiskā un juridiskā formācijā – Eiropas Savienībā (ja nobalsosim). Daudziem tas šķiet tik vienkārši kā nopirkt biļeti uz teātra izrādi. Sak, nobalsoju un tagad skatīšos, kādu teātri mums rādīs.
Vēl no varas aprindām dzirdam runas par iestāšanās sarunu sadaļu veiksmīgo slēgšanu, lielo pārejas periodu daudzumu un čaklo direktīvu ieviešanas gaitu. Diemžēl gandrīz neko neesam dzirdējuši par to, cik gatava Latvijas valsts publiskā vara ir Eiropas Savienības pamatlikumu – regulu – ieviešanai. Regulas jeb noteikumi tiek piemēroti visās ES dalībvalstīs tieši, un to ieviešanai nav jāizdod vai jākoriģē dalībvalstu likumi, ja vien pati regula to nenosaka. Šie, pēc savas būtības ES likumi visi ar 2004.gada 1.maiju attieksies arī uz Latviju, un ikviens ES valstu uzņēmējs vai iedzīvotājs varēs uz tiem atsaukties savu tiesību īstenošanā. Bez tam, likumdošanas process notiek nepārtraukti un tiek pieņemtas aizvien jaunas regulas.

Neliels piemērs. 2004.gada 8.oktobrī spēkā stājas ES regula Nr. 2157/2001, kas dod tiesības ES dalībvalstu uzņēmējiem dibināt jauna veida uzņēmējsabiedrību – Eiropas kompāniju (Societe Europe) ar īpašu pārvaldes sistēmu un specifisku kompānijas darbības reglamentāciju. Arī ikviens Latvijas uzņēmējs teorētiski 8.oktobrī var doties uz Latvijas Uzņēmumu reģistru un šādu kompāniju piereģistrēt. Vai Uzņēmumu reģistra darbinieki būs tam gatavi? Man kaut kā šķiet, ka viņi pat vēl nenojauš par saviem jaunajiem pienākumiem. Un tāpat var būt ar daudzām citām valsts un pašvaldību iestādēm, kurās ES regulās noteiktajā kārtībā vērsīsies ES dalībvalstu fiziskās un juridiskās personas.

Lai likumus varētu izpildīt, tiem jābūt savlaicīgi pieejamiem Latvijas valsts valodā. Pagaidām vienkopus tulkotas ES regulas nav nedz Interneta mājas lapā likumi.lv, nedz NAISā. Atsevišķas regulas apzinīgākie un cītīgākie Latvijas iedzīvotāji var atrast ministriju un Tulkošanas un terminoloģijas centra mājas lapās, tomēr neesmu pārliecināts, ka tajās atrodamas visas regulas.

Šķiet, ka 2004.gada 1.maiju valsts amatpersonas gatavojas sagaidīt diezgan bezrūpīgi. Vērojot drakonisko attieksmi pret jauniem izdevumu posteņiem nākamā gada budžeta sastādīšanā, gandrīz pilnīgi droši var teikt, ka tajā neatradīsies līdzekļi ierēdņu, tiesnešu un prokuroru izglītošanai, regulu tulkošanai vai citām tamlīdzīgām blēņām, pat ja kāds to būtu ierosinājis. Tā vietā Eiropas Integrācijas biroja mājas lapā plašā klāstā pieejamas spēles un rotaļas par Eiropas Savienību un eiro.

Nesaku, ka 1.maijā iestāsies anarhija un haoss, bet jaunas iespējas tiesas procesiem pret valsti noteikti pavērsies. Vai labāk nebūtu savlaicīgi sagatavot gan sevi, gan līdzpilsoņus jaunajai tiesiskajai situācijai, nevis vēlāk meklēt vainīgos ierēdņus un miljonus tiesas izdevumu segšanai?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!