Cīņai par tirgus tīrību, pircēju un tirgotāju izglītotību ir nodibināta Latvijas mobilo telefonu tirgotāju asociācija, informēja asociācijas prezidents Aleksandrs Ločmelis. Pagaidām tajā apvienojušās 13 firmas "Trodeks", "ITP Holdings", "Danlat", "Pērkons un dēli", "Elcor", "Teleskans" un citas ar vairāk nekā 50 tirdzniecības vietām. Kandidāta statuss (pārbaudes laiks) piešķirts firmai "Aida Va".
A. Ločmelis atzīst, ka problēma ar tā dēvētajiem subsidētajiem mobilajiem tālruņiem pastāv, taču to sarežģī tas, ka paši ražotāji nav precīzi definējuši, kas ir "kreisais" telefons.

Katrā ziņā pircējiem veikalos vajadzētu būt ļoti uzmanīgiem, bijuši atklāti blefošanas gadījumi, kad, piemēram, uz "Siemens" tālruņa virsū ir Lielbritānijas operatorfirmas "Vodafone" zīme, taču pārdevējs teicis, ka tas esot rūpnīcas nosaukums. Jebkuru neskaidrību gadījumos asociācija ir gatava palīdzēt ar konsultāciju. Interesenti var zvanīt pa tālruni 7801008.

Dažas legālu telefonu atpazīšanas pazīmes: Telefona kārbai ir uzlīme, uz kuras norādīts ražotājfirmas nosaukums un telefona identifikācijas (IMEI) kods. Šis kods ir izlasāms uz iepakojuma kārbas, telefona korpusa iekšpusē (zem akumulatora), kā arī uz telefona ekrāna, nospiežot taustiņus *#06#. "Nokia" uz kastes var būt papildus uzraksts "Latvia"vai "Baltic countries". "Nokia" kastei noteikti jābūt zili zaļajā krāsā. Balta krāsa liek domāt par viltojumu. "Ericsson" uz kastes noteikti ir indekss LV. Jebkurš cits - valsts vai operatorfirmas nosaukums liecina, ka telefons paredzēts darbam citā valstī. Telefona kārbā ir instrukcijas. "Siemens" iepakojumā ir instrukcija angļu valodā, bet pārdevējam ir jādod līdzi arī instrukcija latviešu valodā. "Motorola" instrukcijas ir tikai latviešu valodā. "Nokia" - latviešu, arī krievu un angļu valodā. "Ericsson" instrukcijas ir latviešu, iespējams, arī krievu valodā. Uz telefona vāciņa ir tikai ražotājfirmas logo. Ja uz tā ir kādi citi logo vai uzlīmes, telefons domāts realizācijai citā valstī vai operatorfirmā. Korpusa iekšpusē ir uzlīme ar ražotājfirmas nosaukumu un IMEI kodu. "Ericsson" uz iepakojuma un korpusa iekšpusē atrodas arī KRC kods, kurš sastāv no septiņiem cipariem. Ja šajā skaitļu virknē parādās slīpa šķērssvītra, telefons nav domāts realizācijai Latvijā. "Motorola" uz iepakojuma un korpusa iekšienē ir arī specifisks svītru kod, kura ciparu virknē jābūt A3, jaunākajiem modeļiem uz uzlīmes ir produkta kods, kura numura beigās noteikti ir valsts kods - LVA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!