Vidzemes apgabaltiesa par Limbažu tirgus pārzines un bijušā pilsētas mēra sievas slepkavību tiesājamajam Imantam Nolbergam ceturtdien piesprieda desmit gadu cietumsodu un policijas uzraudzību uz diviem gadiem. Tiesa nolēma apmierināt arī civilprasību par kādu Nolberga izdarīto zādzību 11 latu apjomā. Viņam arī jāapmaksā aizstāvības advokāta darbs 150 latu apjomā.
Tā kā tiesa 22 gadus veco otrās grupas invalīdu Nolbergu atzinusi par ierobežoti pieskaitāmu, viņam arī piemēros piespiedu ambulatoro ārstēšanos pie psihiatra ieslodzījuma vietā. Soda izciešanu ieskaitīs no viņa aizturēšanas brīža 2000.gada 16.martā. Sods būs jāizcieš slēgta tipa cietumā.

Tiesa, pasludinot spriedumu, ņēmusi vērā Nolberga vaļsirdīgo atzīšanos, kā arī to, ka slepkavība izdarīta ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī un Nolbergs agrāk nav sodīts. Tāpēc piemērots vismazākais sods, kādu par šo nodarījumu paredz likums. Spriedumā teikts, ka Nolbergs slepkavību veicis emocionāli agresīva uzliesmojuma dēļ. Prokurors Jānis Ritums vēl nevarēja pateikt, vai spriedumu pārsūdzēs.

Savukārt Nolberga aizstāve Vija Ritenberga sacīja, ka spriedums esot labi motivēts, un atzina, ka piemērots mazākais iespējamais sods. Viņa kā advokāte neredzot pamatu sprieduma pārsūdzēšanai, tomēr viņai esot jārespektē aizstāvamā vēlme. Nolbergs sarunā advokātei pēc sprieduma noklausīšanās sacīja, ka spriedumu vēlas pārsūdzēt.

Prokurors pieprasījis slepkavībā vainotajam Nolbergam piespriest 16 gadu cietumsodu. Prokurors turpināja uzturēt apsūdzības pret Nolbergu pēc krimināllikuma 117.panta 6.daļas - par slepkavību, kas saistīta ar laupīšanu, un pēc 180. panta - par zādzībām nelielā apjomā, bet neuzturēja vairs apsūdzību pēc 176.panta 4. daļas - par laupīšanu, ja tā izraisījusi smagas sekas.

Apsūdzētais Nolbergs pēdējā vārdā atzinis vainu un to nožēlojis. Viņš lūdza mīkstināt sodu, jo slimojot ar tuberkulozi un psihiskām slimībām, kuras vēlas ārstēt. Pēc aculiecinieces stāstītā, nav varēts saprast, vai Nolbergs īsti izprot ko izdarījis. Limbažu tirgus pārzini Gundegu

Paškēvicu nogalināja 2000.gada marta sākumā viņas dzīvoklī Limbažos ar 58 naža dūrieniem. Policija aizdomās turamo Nolbergu aizturēja pēc vairākām dienām Rīgas dzelzceļa stacijā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrojās, ka Nolbergs ieradies pie Paškēvicas, lai kā bārenis palūgtu drēbes un pārtiku. Paškēvica viņu ielaidusi dzīvoklī un devusies uz virtuvi. Dzīvoklī Nolbergs ieraudzījis uz galda atstātu naudu un centies to paņemt, taču Paškēvica viņam to nav ļāvusi un iesitusi. Tas Nolbergu saniknojis, viņš izrēķinājies ar Paškēvicu suni, bet pēc tam ar nazi sadūris tirgus direktori. 1979.gadā dzimušais Nolbergs lielāko mūža daļu pavadījis ārstniecības iestādēs, ārstējot garīgas slimības un tuberkulozi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!