Foto: DELFI

Līdzekļus no valsts aizņēmušies jau 15 ārvalstīs ārkārtas situācijās nonākušie Latvijas pasu turētāji, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Sīlis.

Interese par materiālās palīdzības piešķiršanu ir salīdzinoši liela, taču katrs konkrētais gadījums tiek rūpīgi izvērtēts, proti, vai persona tiešām ir ārkārtas situācijā, vai personai nav pieejamas citas palīdzības saņemšanas iespējas, varbūt ir radinieki, draugi vai institūcijas, kuras būtas gatavas sniegt finansiālu palīdzību. Tikai tad, ja nav pieejamas citas iespējas saņemt finansiālo palīdzību, tiek lemts par finanšu līdzekļu piešķiršanu.

Materiālā palīdzība ir tikusi piešķirta, lai Latvijas valstspiederīgie no Vācijas, Lielbritānijas un Polijas varētu atgriezties Latvijā. Vairumā gadījumu materiālo palīdzību ir lūguši Latvijas valstspiederīgie, kuri ārvalstīs ir kļuvuši par krāpniecības upuriem. Vairākas personas ir apzagtas, tādējādi zaudējot ne tikai finanšu līdzekļus, bet arī personu apliecinošu dokumentu. Vienam cilvēkam līdzekļi aizdoti, lai viņš pēc atbrīvošanas no apcietinājuma vietas varētu atgriezties Latvijā.

Visos gadījumos, kad pārstāvniecību konsulārās amatpersonas ir sniegušas materiālo palīdzību, ir iegādātas un prasītājam izsniegtas transporta biļetes atpakaļceļam uz Latviju. Vidējā aizdotā summa ir 35 lati, un nevienā gadījumā sniegtās materiālās palīdzības apmērs nav pārsniedzis 100 latus.

Pagaidām neviens valsts piešķirtos līdzekļus nav atmaksājis, jo saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par materiālās palīdzības nodrošināšanas kārtību ārkārtas situācijā ārvalstī nonākušai personai saņemtie naudas līdzekļi valstij ir jāatmaksā trīs mēnešu laikā.

ĀM Latvijas valstspiederīgos aicina ievērot preventīvos pasākumus, lai nenokļūtu ārvalstīs ārkārtas situācijās. Dodoties uz ārvalstīm ceļojumā vai darba meklējumos, nepieciešams paredzēt finanšu līdzekļus arī atpakaļceļam. Rūpīgi jāglabā dokumenti un personīgās mantas. Piekrītot darba piedāvājumam ārvalstīs, nedrīkst uzticēties vilinošiem sludinājumiem interneta vietnēs. Iepriekš noteikti jāpārbauda uzņēmuma dati Valsts nodarbinātības aģentūras mājaslapā, lai pārliecinātos, ka tam ir tiesības vervēt darbiniekus darbam ārvalstīs. Pirms brauciena uz ārvalstīm tam rūpīgi jāsagatavojas, piemēram, ar nepieciešamo kontaktinformāciju, telefona numuriem u.tml. Tāpat ir jāapzinās, ka ārvalstīs iespējams nonākt negaidītās situācijās, kur var būt nepieciešama palīdzība, tai skaitā finansiāla.

Jau ziņots, ka no 1.jūnija sācis darboties palīdzības fonds, no kura līdzekļus var aizņemties ārkārtas situācijās ārvalstīs nonākušie Latvijas pasu turētāji. Šogad fondā pieejami 25 000 latu, bet turpmākajos gados - 50 000 latu, no kuriem līdzekļus varēs aizņemties Latvijas pasu turētāji, kas neparedzētu apstākļu dēļ ir nonākuši ārkārtas situācijā ārvalstīs un finanšu trūkuma dēļ nevar atgriezties Latvijā.

ĀM aprēķinājusi, ka gada laikā varētu saņemt aptuveni 250 materiālās palīdzības lūgumus. Pērn Latvijas pārstāvniecības ārvalstīs saņēmušas 294 Latvijas ceļotāju lūgumus, kas saistīti ar atgriešanos Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!