Foto: Shutterstock
Būt par vecāku daudzbērnu ģimenē ir izaicinājums, kas prasa daudz izturības, pacietības, mīlestības un ar finansiālo līdzekļu. Lai palīdzētu vecākiem parūpēties par bērniem un apgādāt tos ar visu nepieciešamo, valsts un pašvaldība daudzbērnu ģimenēm piešķir dažādus pabalstus un piedāvā atlaides.

Amerikāņu pētījumi lēš – lai izaudzinātu bērnu, ir nepieciešami 200 000 ASV dolāru (178 587 eiro). Tas, cik daudz naudas nepieciešams, lai izaudzinātu bērnu Latvijā, vēl nav noskaidrots, taču ir skaidrs, ka tā nav maza summa. Turpretim, lai izaudzinātu trīs un vairāk bērnus viņu izglītībā, veselībā, drošībā un labklājībā ir nepieciešams ieguldīt trīsreiz vairāk līdzekļu. Šī iemesla dēļ valsts daudzbērnu ģimenēm sniedz pabalstus un priekšrocības, kas ļauj samazināt vecāku izmaksas.

Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka daudzbērnu ģimene ir ģimene, kurā tiek aprūpēti vismaz trīs bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par daudzbērnu ģimenes bērnu persona uzskatāma līdz 18 gadiem, taču, ja jaunietis pēc pilngadības sasniegšanas nolemj turpināt mācības, tad viņa daudzbērnu ģimenes bērna statuss ilgs līdz 24 gadu vecumam.

Lūk, kādi ir šobrīd pieejamie valsts nodrošinātie atbalsta pasākumi ģimenēm, kuras aprūpē trīs un vairāk bērnus!

Papildatvaļinājums

Darba likums paredz, ka darba devējam ir pienākums piešķirt ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu darbiniekiem, kuriem ir trīs un vairāk bērni vecumā līdz 16 gadiem. Papildatvaļinājuma garums ir trīs darba dienas.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojums

Daudzbērnu ģimene par vienu no tās transportlīdzekļiem gadā maksā tikai 50 procentus no ekspluatācijas nodokļa summas. Ekspluatācijas nodoklis ir jāmaksā par visiem transportlīdzekļiem, izņemot traktortehniku, tādas automobiļu piekabes un puspiekabes, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kilogramus, tramvajus, trolejbusus, bezceļu transportlīdzekļus, sniega motociklus, mopēdus un velosipēdus. Vairāk par transportlīdzekļa eksplutācijas nodokli un tā summu uzzini te.

Samazināts nekustamā īpašuma nodoklis

Nekustamā īpašuma nodokļa summa daudzbērnu ģimenēm ir samazināma par 50 procentiem, ja viens no vecākiem kopā ar vismaz trim bērniem ir deklarējies konkrētajā dzīvesvietā. Taču atvieglojums nevar pārsniegt 500 eiro gadā.

Braukšanas maksas atvieglojums

Uzrādot "3+ Ģimenes karti", daudzbērnu ģimenes locekļi var saņemt atlaidi sabiedriskajā transportā, kas pārvadā pasažierus reģionālās nozīmes maršrutos, 50 procentu apmērā no brauciena biļetes pilnās cenas un 40 procentu apmērā no mēnešbiļetes cenas.

Savukārt bērniem, kuri aug daudzbērnu ģimenē un apmeklē vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādes, uzrādot "3+ Ģimenes karti" , ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 90 procentu apmērā no brauciena biļetes pilnās cenas. Atlaidi 90 procentu apmērā var saņemt arī tie daudzbērnu ģimenes locekļi, kuri pēc pilngadības sasniegšanas turpina mācības vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādēs. Taču atlaide šādā gadījumā pienākas tikai līdz 24 gadu vecumam.

Šobrīd skolēni un studenti līdz 24 gadu vecumam var uzrādīt vecāku Goda ģimenes apliecību, savukārt no 2020. gada 1. janvāra katram ģimenes loceklim būs nepieciešama sava personificēta apliecība. Vairāk par to lasi šeit.

Ģimenes valsts pabalsts un piemaksa

Šī pabalsta apmērs diferencēts atkarībā no bērnu skaita ģimenē un pienākas vienam no vecākiem. Par pirmo bērnu tiek izmaksāti 11,38 eiro mēnesī, par otro – 22,76 eiro, par trešo – 34,14 eiro, bet par ceturto un nākamajiem bērniem pabalsta summa ir 50,07 eiro mēnesī.

No 2018. gada 1. marta pie ģimenes valsts pabalstam tiek piešķirta arī piemaksa. Tā ģimenei pienākas tad, ja tajā tiek audzināti divi vai vairāk bērni vecumā no viena līdz 20 gadiem. Piemaksas apmērs par diviem bērniem ir 10 eiro mēnesī, par trim bērniem 66 eiro mēnesī, savukārt par katru nākamo bērnu ir par 50 eiro lielāks nekā par iepriekšējo, proti, par četriem bērniem – 116 eiro mēnesī, par pieciem bērniem – 166 eiro mēnesī, par sešiem bērniem – 216 eiro mēnesī utt.

Vairāk par to, kādi pabalsti un atvieglojumi pienākas daudzbērnu ģimenes locekļiem, iepazīsties zemāk redzamajā infografikā vai Labklājības ministrijas mājaslapā.

Savukārt to, kādi valsts pabalsti pienākas vecākiem pirms un pēc bērna piedzimšanas lasi šeit. Bet te iepazīsties ar sievietes tiesībām darba vidē pēc grūtniecības iestāšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!