Foto: DELFI

Pirms daudziem, daudziem gadiem "Twitter" rakstīju, ka Latgales Mārai drīz vien rokās būs jāieliek kebabs – tieši tik labs man šķita Rēzeknē, Nikodema Rancāna ielā, nobaudāmais "Ausmeņa kebabs". Varbūt tik augstu vērtējumu liku, pateicoties maniem latgalietes radurakstiem, bet, kad dažus gadus vēlāk latgaliskais kebabs parādījās arī Rīgā, tieši "Kebabblogeri" kebabnīcai veltīja daiļrunīgas rindas (kas lasāmas šeit), rakstot par kebabu hierarhijas pirmajām vietām. Tādēļ, viesojoties Latgales pusē, piestāju uz sarunu ar kebabnīcas saimnieku Valteru Murānu, kurš atklāja, cik sastāvdaļu ir karija mērcē, ka vistas gaļu viņi marinē paši, bet sulīgās maizes doniņas tiek ceptas Rīgas filiālē. Protams, runājām arī par nākotnes plāniem, un pagaidām atklāšu vien to, ka tie ir vareni un mutē saskrien siekalas, tos uzzinot.


Latgaliešu hiphops un grafiti

Runājot par skanīgo nosaukumu, Valters stāsta, ka pirms kebabnīcas bija "Ausmeņa records" – hiphopa apvienība, kur viņš ar draugiem rakstījis dziesmas. "Kāds frīstaila procesā pateica vārdu "ausmeņa", un tas likās ļoti foršs nosaukums, kas atspoguļo mūsu kustību, kurā uzaust jaunas idejas, skaņdarbi, videoklipi, grafiti. Kad vēru vaļā kebabnīcu, tas vārds automātiski nāca līdzi," Valters atminas. Gan mūzikas grupai, gan ēstuvei ir viens un tas pats logo, kas atvasināts no Ausekļa zīmes, tās ir kā bultiņas, kas ved uz centru. Tā autors ir Valtera draugs dizainers Ainārs Olūtnieks, kurš plašāk pazīstams ar amizantiem kaķu zīmējumiem "Instagram" vietnē, viņa grafiti rotā arī "Ausmeņa kebaba" sienu, kur attēlots liels cipars 7 par godu 2020. gada vasarā apritējušajai dzimšanas dienai. Ainārs arī daudz palīdzējis telpas iekārtošanā, kā arī citiem darbiem, tādēļ viņam esot īpašā klienta karte, smej Valters.

Vidusskolas gados Valters ne tikai aizrāvās ar muzicēšanu, bet arī grafiti: "Viens no trafaretiem, ko visur pūtām, bija "Ausmeņa" logo, tos var redzēt ne tikai Rēzeknē, bet arī Rīgā. Jā, sanāk tā, ka kebaba vēl nebija, bet logo jau bija visur." Viņa dzimtajā pilsētā ir arī daudzi lielformāta grafiti, bet Valters gan neatklāj, kur tie apskatāmi.

Bet kā tad viss sākās? Valters ir rēzeknietis un, absolvējis Rēzeknes mākslas skolu, devās uz Rīgu, kur trīsarpus gadus strādāja arhitektu birojā. Tad arī viņš iepazinās ar kebabiem: "Vieta, kas man likās ļoti forša, bija "Food Box", ja godīgi, šī kebabnīca mani iedvesmoja uzsākt savu biznesu. Tolaik domāju – mana ēstuve būs tikpat "kruta", bet tikai pēc atvēršanas sāku tā pa īstam mācīties, ko nozīmē vadīt ēdināšanas uzņēmumu," skaidro Valters.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!