Foto: Māris Stiprais/ Stiprs foto

Jau pavisam drīz Latvijas valsts mežu (LVM) Kalsnavas arborētumā būs vērojama krāšņā peoniju ziedēšana, bet pagaidām kā krāšņas kupenas zied rododendri, ceriņi, kā arī ziedus atvērušas agrīnākās peoniju šķirnes.

Vasarīgajā pastaigā pa LVM Kalsnavas arborētumu devās atsaucīgais fotogrāfs Māris Stiprais, kurš labprāt ar bildēm padalījās ar portālu "Māja&Dārzs".

Kā liecina informācija LVM mājaslapā, Kalsnavas arborētums ir viena no retajām vietām Latvijā, kur var aplūkot vairāk nekā 300 dažādu sugu un šķirņu skuju kokus. Pirmie stādījumi uzsākti 1975. gadā. Kopumā arborētumā ir vairāk kā 20 000 taksonu.

Peonijas Kalsnavā aug jau 15. gadu. Šobrīd LVM Kalsnavas arborētuma kolekcijā apskatāmas 300 dažādu šķirņu peonijas. Ir pat 150 gadus vecas šķirnes pārstāves un gados stipri jaunākas. Tā ir viena no lielākajām publiski pieejamajām peoniju kolekcijām Baltijas valstīs.

Foto: Māris Stiprais/ Stiprs foto

LVM Kalsnavas arborētuma teritorijā ierīkotas ne tikai taciņas, īpašs skujukoku labirints, hortenziju dārzs, rododendru mežs un ūdensrožu dīķi, bet arī skatu tornis, no kura paveras skats uz ainavisko apkārtni.

Foto: Māris Stiprais/ Stiprs foto

LVM Kalsnavas arborētuma darba laiks jūnijā:

  • pirmdienās, otrdienās, trešdienās arborētums ir atvērts no pulksten 10 līdz 18;
  • ceturtdien, piektdien un sestdien atvērts no pulksten 10 līdz 20;
  • svētdienās atvērts no pulksten 10 līdz pulksten 18.

Plašāku informāciju par biļešu cenām var izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!