Foto: Publicitātes foto
2021. gada teritoriālās reformas rezultātā tika izveidots jauns novads – Dienvidkurzeme –, kas sevī ietver astoņus citus – Nīcu, Durbi, Grobiņu, Aizputi, Vaiņodi, Priekuli, Rucavu un Pāvilostu. Viens lepojas ar dabas parku un pastaigu maršrutu, cits – avotu un baskāju taku, tāpēc Dienvidkurzemes novada apmeklējums būs izcili piemērots dabas mīļotāju brīvdienām. Turpinājumā pastāstīsim nedaudz plašāk par potenciālajiem pieturas punktiem!

Nīca

Dabas parks "Bernāti"

Ikviens aktīvās atpūtas mīļotājs aicināts iepazīt septiņas izziņas takas Nīcas pusē, kur uz tām izvietots 151 vides objekts. Katra no takām veltīta kādai latviešu mitoloģijas dievībai, un tai ir piešķirta sava krāsa – Saules (dzeltenā), Laimas (sarkanā), Pērkona (violetā), Jumīša (oranžā), Māras (zaļā), Mēness (zilā), Dieva (baltā). Katra taka ir unikāla, un tajās iespējams gan aktīvi atpūsties, gan arī iepazīt latviešu mitoloģiju un teikas, kas saistītas ar Nīcas novadu.

Foto: Publicitātes foto

Šeit atrodas arī augstākā Baltijas jūras piekrastes kāpa Latvijā – 37 metru augstā Pūsēnu kāpa, ko paši vietējie nodēvējuši par kalnu.

Papes dabas parks

Nidas augstais purvs, Papes ezers, Baltijas jūras piekraste ar kāpām, savvaļas zirgi, tauru govis un sumbri, trīs dažādas dabas takas – to visu iespējams baudīt Papes dabas parkā, kas atrodas Latvijas dienvidrietumu stūrī. Dabas procesu taku (ap deviņiem kilometriem) un Ezera taku (ap 36 kilometriem) var iziet kājām vai ar velosipēdu – kā nu katram labāk patīk.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat var iziet jauno Orhideju taku, iepazīstot un uzzinot ko vairāk par savvaļas orhidejām. Savukārt rudenī un pavasarī tūkstošiem putnu migrē gar Papes ezeru un jūru. Šī ir vienīgā caurceļojošo putnu novērošanas stacija Latvijā, kur tos vislabāk vērot.

Durbe


Pastaigu taka ap Durbes ezeru

Foto: Publicitātes foto

Gandrīz divus kilometrus garā pastaigu taka ved ne tikai gar Durbes dīķi un pilskalnu, bet arī skatu torni. Skatu tornis pie Durbes ezera ir 10 metru augstumā un paver skatu uz ezera apkārtni un pilsētu. Šī ir laba vieta dažādu putnu sugu vērošanai, kuri mīt ezerā. Daļa no ezera ir iekļauta dabas liegumā "Durbes ezera pļavas", kur noteiktas 28 aizsargājamo putnu sugas.

Grobiņa


Ālandes upes parka taka

Trīs kilometrus garā taka ļauj redzēt Grobiņas pilskalnu, senpilsētu, senkapus, arheoloģiskos pieminekļus un daudz ko citu. Apmeklētāji var uzzināt par leģendām apvītiem nostāstiem, kurus izlasīt uz informatīviem stendiem un citiem atraktīviem elementiem ceļa laikā. Taka ir piemērota gan kājām gājējiem, gan tiem, kuri mīl pārvietoties ar velosipēdu, tajā ērti pārvietoties var arī vecāki ar bērnu ratiņiem un cilvēki ar kustību traucējumiem. Taku baudīt var arī airējoties ar laivu un izvēloties Ālandes upes ceļu.

Foto: Publicitātes foto

Aizpute


Cīravas mežaparks

Šī vieta piedāvā dažādu veidu un garuma takas, kuras katrs var piemērot attiecīgi savām vēlmēm. Mežaparka taka ir aptuveni piecus kilometrus gara, vedot pa līdzenu reljefu. Takas ved gar Durbes upes krastiem, ļaujot baudīt dabas ainavas, nesteidzīgas pastaigas un mežā atrodamo mieru. Parkā izvietoti arī vairāki soliņi un tiltiņi. Vecākiem ar bērniem vai aktīvās atpūtas cienītājiem ieteicams doties uz Bebru taku ar kāpšanas sienām, trošu tiltu, šūpolēm un citām aizraujošām aktivitātēm.

Foto: Publicitātes foto

Kazdangas muižas parks

Apmeklējot vienu no lielākajiem un bagātākajiem muižu parkiem Latvijā, iespējams izvēlēties sev tīkamu pastaigu taku, iekļaujot atsevišķu celiņu, tiltiņu un soliņu sistēmu. Muižas teritorijā ir daudz dīķu un atrodas divi riņķa krusti – katrs no tiem savā Dzirnezera pusē.

Foto: Publicitātes foto

Vaiņode


Embūtes dabas parks


Foto: Publicitātes foto

Viena no noslēpumainākajām Kurzemes vietām, atrodoties starp 10 metrus augstiem pauguriem – Pāverkalnu, Vēreskalnu, Radiņkalnu, Embūtes pilskalnu un Krievu kalnu. Ieejas vārtus simbolizē zobeni ar vairogiem katrā ceļa pusē, radot noslēpumainu sajūtu. Parku ieskauj vairāki avoti un gravas, viduslaiku pilsdrupas, tūrisma taka, pilskalns, skatu platformas un skatu tornis, baznīcas mūri un kultūras mantojumu objektu kopums. Par šīs vietas apkārtni mīt dažādas teikas un leģendas. Lai arī parks ir iecienīts visos gadalaikos, īpaši skaists tas ir rudenī, kad šī vieta tiek dēvēta par Kurzemes mazo Šveici.

Lielbātas avots

Foto: Publicitātes foto

Lielākais Latvijas dzidravots ar bioloģiski aktīvu ūdeni, kurš ne tikai tiek uzskatīts par maģisku vai svētku, bet tādu, kam piemīt dziednieciskas spējas. Tas atrodas sakoptā vidē, un laika gaitā ūdens plūsma ir uzņēmusi apgriezienus, spējot dot unikālu dabas velti – pareizi strukturētu ūdeni. Katram avota apmeklētājam ir brīva pieeja nogaršot spirdzinošo ūdeni, dodoties uz avota izteces akmeni.

Priekule


Mūzikas dabas taka Purmsātos

Ksilofons, spoguļzvani, varavīksnes bungas, vertikālie zvani, marimba – īpašā dabas takā Priekulē, kur šie āra mūzikas instrumenti pieejami arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Tie nodrošina augstu skaņas kvalitāti jebkādos laika apstākļos, un ikviens aicināts mēģināt muzicēt. Taka ir parocīgi izveidota arī cilvēkiem ratiņkrēslos.

Foto: Publicitātes foto

Kalētu Mežaparks "Priediens"

Parkā izveidotas četras takas – sēņu, dzēlēju, dzīvnieku un ārstniecības augu, kur sastopami retu sugu dižkoki. Parka centrālajā vietā atrodas zaļumplacis ar pazīstamu tēlnieku koka skulptūrām. Lokveida taku kopējais garums ir pieci kilometri. Padomāts arī par mazākajiem parka apmeklētājiem, kurus sagaida rotaļu laukums ar šķēršļu joslām, šūpoles, "Priekule miniatūrā" un citas atrakcijas. Kalētu "Priediens" piemērots kājāmgājējiem, velosipēdistiem, nūjotājiem, staigātājiem, skrējējiem un ikvienam citam aktīvās atpūtas piekritējam.

Foto: Publicitātes foto

Rucava


Sajūtu labirints "Saules taka"

Dodoties uz šo labirintu, svarīgi "atstāt" domas ārpusē, nomierināt prātu un būt klusumā pašam ar sevi. Šis maģiskais gājiens ļaus atbrīvoties no ikdienišķām rūpēm un sasprindzinājuma, kas liedz sadzirdēt iekšējo sirdsbalsi.

Foto: Publicitātes foto

Sajūtu taka – Brūnu birzs

Rucavas pusē noteikti vērts iziet relaksējošo, 70 metrus garo baskāju taku, kurā izvietoti daudzveidīgi dabas materiāli pēdu masāžai. Ar basām pēdām var sajust čiekurus, sūnas, egļu skujas, bērza ripas un citas dabas veltes. Starp bērziem iekarināti krāsaini šūpuļtīkli, kuros palasīt kādu grāmatu, klausīties putnu dziesmas vai vienkārši smelties dabas enerģiju un rast brīdi atpūtai.

Foto: Publicitātes foto

Pāvilosta


Mākslinieku rezidence "PAiR"


Foto: Publicitātes foto

Vieta, kur radošumam ļauta vaļa visās tā nozīmēs, nodrošinot laiku, telpu un pētniecībai nepieciešamos resursus. Pulcējot māksliniekus, radošus cilvēkus un dažādu citu jomu pārstāvjus, rezidences mērķis ir veicināt jaunu mākslas formu rašanos. Šeit iespējams aplūkot arī vēl neatklātu Baltijas reģiona laikmetīgās mākslas autoru darba kolekciju. Ikvienam interesantam ir iespēja doties uz rezidenci, lai neierastā vidē baudītu augstvērtīgu mākslu vai radītu to.

Pāvilostas Ziemeļu un Dienvidu mols

Foto: Publicitātes foto

Un kā gan, dodoties uz Pāvilostu, neapmeklēt divus paralēlos molus – Ziemeļu (333 m) un Dienvidu (334 m)?! Lai arī molu celtniecība aizsākās jau tālajā 1878. gadā, kad vācu barons Otto Fridrihs tos sāka būvēt par saviem līdzekļiem, šī vieta joprojām tiek saudzēta un kopta, lai priecētu gan vietējos, gan arī tūristus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!