Foto: Reuters/Scanpix
Itālijas labējo partiju koalīcija septembrī gaidāmajās vēlēšanās varētu izcīnīt absolūto vairākumu abās parlamenta palātās, liecina otrdien publicētā aptauju rezultātu analīze.

Ja vērtē atbalstu atsevišķām partijām, tad vislielāko balsu skaitu varētu iegūt nacionālkonservatīvā partija "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi") Džordžas Melones vadībā.

Savu priekšvēlēšanu programmu labējie balsta solījumos pazemināt nodokļus, palielināt pensijas un apkarot nelegālo imigrāciju.

Pētījums, ko veicis Kataneo institūts, pamatojoties uz pēdējo aptauju rezultātiem, liecina, ka labējo koalīcija, kurā līdz ar "Fratelli d'Italia" ir Mateo Salvīni vadītā nacionālkonservatīvā "Līga" un kādreizējā premjera Silvio Berluskoni pārstāvētā konservatīvā partija "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!"), varētu izcīnīt 245 no 400 deputātu vietām parlamenta apakšpalātā un 127 no 200 senatoru vietām.

Tikmēr kreiso partiju koalīcija bijušā premjerministra Enriko Letas un viņa pārstāvētās Demokrātiskās partijas (PD) vadībā var cerēt tikai uz 107 deputātu mandātiem un 51 senatora krēslu.

Atlikušās likumdevēju vietas tiks sadalītas starp partijām, kas nav iekļāvušās kādā no abiem lielākajiem politiskajiem blokiem.

Populistiskajai Pieczvaigžņu kustībai (M5S), kas izraisīja līdzšinējās Mario Dragi vadītās nacionālās vienotības valdības krišanu un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, aptaujas sola vien 25 vietas apakšnamā un 12 vietas Senātā.

Konservatīvo uzvaras gadījumā par nākamo Itālijas premjeru, domājams, kļūs Melone.

Vienīgais mierinājums konservatīvo oponentiem varētu būt tas, ka tie, domājams, nespēs iegūt divu trešdaļu vairākumu, kas nepieciešams konstitūcijas grozīšanai, nerīkojot referendumu.

Tajā pašā laikā viena no "Fratelli d'Italia" prioritātēm ir izmaiņas konstitūcijā, kas paredzētu tiešas prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!