Valmieras salāti popularitātes ziņā tur līdzi rasolam. Un spēj izraisīt tieši tikpat karstas diskusijas par pareizo recepti un proporcijām. Katram valmierietim ir sava Valmieras salātu recepte. Vienīgā un pareizā. Šī ir valmierietes Kristīnes ģimenes recepte.

Kad martā gatavoju rakstu par Valmieras salātiem un lūdzu padomu, kādi tad ir tie īstie un pareizie, zem mana ieraksta "Facebook" sākās spraigas diskusijas. Izrādās ir ne tikai pareizais rasols, bet arī Valmieras salāti. Lai arī šiem salātiem sastāvdaļu krietni mazāk nekā rasolam, tak diskusijas tie raisa, ka maz neliekas. Rīvēt vai kapāt, krējums vai majonēze un vēl un vēl!

Valmieriete vairākās paaudzēs Kristīne Auziņa raksta: "Man kā iedzimtai valmierietei tie ir vieni no vismīļākiem salātiem. Siers nedrīkst būt pārāk ass un sāļš, gurķi nedrīkst būt rīvēti, bet gan sagriezti smalkos salmiņos. Savukārt vārītas olas sadalāmas reizinātājos, olu baltumus rīvē tāpat kā sieru, bet dzeltenumus saberž ar dakšiņu, sajauc ar klasisko Provansas majonēzi (un nekādu krējumu vai jogurtu!) un tomātu pastu (pasarg Dievs, nekādi kečupi vai tomātu mērces!) Mazliet melnie pipari un gatavs. Šos salātus samaisa un uzreiz ēd, nevajag ilgstoši glabāt, tamdēļ tos daudzviet pasniedz nesamaisītus."

Vienojos ar Kristīni, ka viņa padalīsies savā ģimenes receptē! Lūk, te tā ir! Olas reizinātājos, liesais siers un nekāda kečupa!

30Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 5
400 g10% siers7 gab.olas5 gab.marinēti, vidēja izmēra gurķi1 gab.majonēze "Francis Provansas"3 ĒKtomātu pasta pēc garšassvaigi malti pipari

Sagatavošana

1

2

Izvāra olas, sadala reizinātājos: atdala baltumus un dzeltenumus atsevišķi, dzeltenumus sasmalcina, ieber atsevišķā traukā, pievieno majonēzi, tomātu mērci, melnos piparus, samaisa.

3

Olu baltumus un sieru sarīvē uz rupjās rīves, smalkos stienīšos sagriež marinētos gurķus, pievieno sieram un olām.

4

Visu pārlej ar sagatavoto mērci, samaisa. Iesaku maisīt īsi pirms likšanas galdā.

"Šo salātu "fīča" ir gurķu griešana (nevis rīvēšana) un mērces pagatavošana, jo man pašai šķiet, ka šādi gatavojot, salātiem ir īstā tekstūra, jo olu dzeltenums neveido tādu kā ķepīgu sajūtu, kāda rodas, ja olas rīvē nesadalot. Savukārt sagriezti gurķi salātos tik ļoti neatsulojas kā rīvēti. Tas, protams, subjektīvi un katra gaumei atšķirīgi." pieredzē dalās Kristīne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!