Foto: Dace Saulīte
Upenes šogad krāšņi padevušās un vilināt vilina arī uz mazām nerātnībām. Varbūt šogad mēģināt ielikt upenes burkā liķierītim? Bet kā lai pagatavo tādu īsti gardu, lai smaržīgs un tīkams? Ar savu metodi dalās jūrmalniece Dace Saulīte.

"Ēteriskās eļļas ūdeni nešķīst, tāpēc liķieru taisīšana ir labākais veids kā saglabāt aromātus," saka Dace. "Tas ir galvenais moments, kāpēc ir vērts taisīt tieši liķieri. Man vēl patīk jauktie liķieri, kur visas vasaras garumā kaut kas tiek pielikts klāt ienākšanās secībā. Tad var sanākt 2022. gada ziemā baudīt 2021. gada vasaru..."

Upeņu liķiera oagatavošanas princips ir vienkāršs, stāsta Dace: pieber trīs litru burku ar ogām, pa vidu saber cukuru un pāri stipru šņabi. Dace izmanto vīra gatavoto ābolu šmakovku.

Foto: Shutterstock

Stiprā dzira vajadzīga apmēram litrs, cukurs – pēc izjūtas. Ja liķieri grib ļoti saldu, tad pēc svara ogas un cukuru jāliek vienādi. Ja ne, tad cik nu dvēsele prasa, saka Dace. "Cik tur uzbērs cukuru, nav tik svarīgi, var vispār nebērt – tad būs balzams."

Jāatceras, ka pilnu burku ar ogām un cukuru bērt nevajag – tad būs grūti burku pa laikam saskalināt, bet to vajag.

Taču Daces Saulītes darinātā upeņu liķiera īpašais knifs ir... persiku kauliņi! Uz trīslitra burku Dace pievieno kādus astoņus neiekaltušus persiku kauliņus. Tie dod īpatnēju, interesantu garšas niansi.

Foto: Shutterstock

Dace stāsta: "Visa sāls īstenībā ir kauliņos, viss pārējais ir vienkārši – galvenais ir atļaut šķīdinātājam izšķīdināt ēteriskās eļļas, kuras ir ogu kauliņos. Tāpēc ogu liķierim jāstāv un jāgatavojas divus mēneši vismaz. Pa laikam, protams, jāsaskalina.

Smiltsērkšķu liķierim jānostāvas pat gadu, kamēr dzerams, nezinu, kāpēc tā. Reiz pagatavojām, pēc diviem mēnešiem pagaršojām un bija ne visai garšīgs. Nobāzām tālāk plauktā, lai stāv – tā teikt, ja nu holēra, karš un bada laiki. Pēc gada liķieris kaut kad tika izvilkts, tikai tāpēc, ka vajadzēja sasildīties... Un – kas par izcilu garšu izrādījās! Bet tas bija tāpēc, ka ilgi nostādināts, persiku kauliņus es lieku tikai upeņu liķierim klāt."

Foto: Shutterstock

"Tasty" atgādina, ka pārlieku liela alkohola lietošana ir bīstama veselībai un ka alkoholisko dzērienu gatavošana un iemalkošana ir tikai pieaugušu, pilngadību sasniegušu un, vēlams, kārtīgi pārsniegušu cilvēku darīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!