pazīstami un sulīgi
Viņas grūstās uz pasaules vadošās vīna valsts pjedestāla augstākā pakāpiena – Itālija un Francija. Objektīvi nav iespējams noteikt, kurā top labākie vīni, cik nu vispār vīnu lietās var lietot jēdzienu "objektivitāte".
Pirmie soļi Itālijas vīnu klāstā
"Bordo!" lepni saka Francija, uz ko Itālijai atbilde gatava: "Toskāna!" "Šampanietis!" dzirkstošu glāzi ceļ Francija. "Prosecco!" uzreiz pieskandina Itālija. "Burgundija!" neatlaižas Francija. "Pjemonta!" savu kārti izvelk Itālija. Un tā varētu turpināt ilgi. Bet viens ir nenoliedzami skaidrs – Itālija pavisam noteikti ir viena no vīna lielvarām, ar tik bagātu un plašu piedāvājumu, ka sev piemērotu itāļu vīnu atradīs gan snobisks kolekcionārs, gan ziņkārīgs iesācējs.

Itālijā nav neviena reģiona, kurā netiktu radīts vīns, – no Alpu kalniem ziemeļos līdz pašam zābaka papēdim dienvidos, un nedrīkst aizmirst arī salas, Sardīniju un jo īpaši Sicīliju. Ja mulstat nosaukumos, klasifikācijā, burtos un etiķetēs, derēs prātīgais vīnziņu ieteikums – atrodiet labu vīna ražotāju, kas piedāvā plašāku vīna klāstu, nevis tikai vienu veidu, un sāciet Itālijas iepazīšanu ar to. Būs gan izvēle, gan kvalitāte!

Viena no šādām vīna darītavām, ar kuras palīdzību var sākt apgūt Itālijas vīnus, ir 1903. gadā Kastellāni ģimenes dibinātā "Castellani SPA", kas atrodas Toskānā. Viņu radītais "Casa Charlize" parāda kopējo itāļu vīna darīšanas kultūru, jo zīmola piedāvājumā ir vīni gan no Itālijas ziemeļiem, gan dienvidiem, gan arī no centrālās Itālijas, turklāt tie aptver visas klasiskās "kategorijas" – sarkanvīns, baltvīns un dzirkstošais vīns.
Itāļu vīni ir ļoti tuvu tam, kādam mūsu izpratnē ir jābūt vīnam. Tie nav tik sīvi un sausi kā franču vīni, nav tik intensīvi un koncentrēti kā spāņu.
Irina Rakeviča, vīnzine
"Cilvēkam, kurš tikko sāk iepazīt vīnus, varbūt pārāk grūti būs uzreiz saprast augstas klases vīnus, toties Itālija ir labs sākums! "Casa Charlize" vīnu piedāvājums ir plašs, bet atpazīstams un klasisks. Itāļu vīna darīšanas vizītkarte!" skaidro vīnzine Irina Rakeviča.

"Jā, "Toskāna" izklausās ļoti grezni un dārgi, bet var atrast demokrātiskus vīnus ikdienas patēriņam," viņa piebilst. "Itālijā un arī "Casa Charlize" izmanto autentiskas vīnogu šķirnes, un visi vīni ir ļoti sulīgi."

Dzirkstošs – tas, protams, ir "Prosecco". Vīns, kas tieši pēdējā laikā iemantojis milzīgu popularitāti un pārliecinoši konkurē ar "smagsvariem" – bagātīgajiem, elegantajiem sarkanvīniem, ar ko daudziem asociējas Itālija.
Ja "Casa Charlize" dzimšanas vieta un mājas ir Toskānā, tad tās sortimentā vienkārši nedrīkst nebūt vīna no šī slavenā reģiona. Lūdzu – "Casa Charlize Cuvee Forte Toscana". Tas radīts no četru šķirņu – 'Sangiovese', 'Cabernet Sauvignon', 'Syrah', 'Merlot' – vīnogām, kas sasniegušas perfektu briedumu, lai atdotu visu savu aromātu. Tumši sarkans, dziļš, pilnmiesīgs, sabalansēts, ar izteiksmīgu tumšo augļu aromātu, kurā dominē ķirši. Spēcīgam vīnam ir nepieciešami atbilstoši spēcīgi sabiedrotie, un šis toskānietis labi jutīsies maltītē, kurā pasniegs sautējumu, medījuma gaļu un izturētus sierus. Jūsu garšas kārpiņas būs sajūsmā!

""Casa Charlize" vīniem nav tik sarežģīti piemeklēt ēdienu, jo vīni nav kompleksi tādā ziņā, ka tos nevajag turēt atvērtus vairākas stundas un dekantēt. Pietiek nedaudz atdzesēt, atvērt un baudīt," saka vīnzine. "Protams, sarkanvīnam no Toskānas labāk piestāvēs gaļas ēdieni, cepta vista. Savukārt "Prosecco" vairāk ir vasarīgs, dzirkstošs vīns pie salātiem. Taču svētkus gribas ne tikai vasarā, bet arī rudens un ziemas laikā, vai ne?"
Itālija ir viens no iecienītākajiem ceļojumu galamērķiem, un arī tās virtuve mums ir ļoti tuva – gandrīz jebkurā restorānā un veikalā ir itāļu produkti, līdz ar to arī itāļu vīna stils mums ir tuvs. Tas ir vīns, kas jābauda kopā ar ēdienu, jo arī itāļiem vīns ir neatņemama daļa no maltītes! Itālijā ēdieniem ļoti daudz pievieno tomātus, dārzeņus, zaļumus, kas mums, latviešiem, ir ļoti tuvs.
Irina Rakeviča, vīnzine
Baltvīnu "Casa Charlize" piedāvājumā pārstāv Itālijas dienvidi un Sicīlija. Auglīga zeme ar nelīdzenām vulkāniskām piekrastēm, ar gaišu, dzirdu jūru, kas rada neatkārtojamus vīnus. "Lielākoties 'Pinot Grigio' vīnogas izmanto ziemeļu vīnos, bet arī Sicīlijā šis vīns izdodas sulīgs un augļains," norāda Irina Rakeviča.

"Casa Charlize Pinot Grigio Siciliane IGT" ir svaigs, elegants pussauss baltvīns ar patīkamu, labi sabalansētu garšu. Aromātā jūtamas ābolu, persiku un dzelteno ziedu notis. Saderēs ar zivi un baltās gaļas ēdieniem.

Vēl viens Itālijas dienvidu pārstāvis, bet no kontinenta, no Apūlijas, – "Primitivo". Lai jūs nemaldina nosaukums, "Primitivo" vīnā nav nekā primitīva, gluži otrādi, tas ir ļoti intensīvs, pilnmiesīgs, izteikti aromātisks. ""Primitivo" varētu būt tas vīns, pie kā ēdiens ir īpaši jāpiemeklē," saka Irina Rakeviča. "Tas noteikti nederēs pie zivs, toties ļoti labi ies kopā ar cepeti, grilētu gaļu, medījumu."
3 slavenākās itāļu vīnogas
Sangiovese
Toskānas vīnu "sirds". Tiek uzskatīts, ka šī vīnogu šķirne ir radusies tieši Toskānā un to pazinuši jau senie etruski. 'Sangiovese' ir pamatā tādiem slaveniem vīniem kā "Chianti", "Brunello" un "Vino Nobile".
Nebbiolo
Itālijas vīna kultūras prestiža pamatu pamats. No šīs šķirnes vīnogām tiek radīti izcilākie itāļu sarkanvīni, "Barolo" un "Barbaresco", kas ir Pjemontas slava un lepnums.
Moscato Bianco
Muskatvīnu prestižu diezgan ievērojami sabojājusi masu industrija ar lētiem un nekvalitatīviem saldiem dzirkstošajiem vīniem, taču no 'Moscato Bianco' top brīnišķīgi, aromātiski deserta vīni. Pameklējiet citos plauktos, būs pārsteigums!

3 nozīmīgākie Itālijas vīna reģioni

Toskāna
Sakām "itāļu vīns", domājam "Toskāna". Lai arī vīnogulāju platības ziņā šis nav lielākais vīna reģions Itālijā (šis gods pieder Sicīlijai ar 111000 hektāriem!), Toskānas vārdu zina pat tie, kas par vīniem interesējas minimāli. "Chianti" reģionu kā tipisku vīna "apelāciju" pirmoreiz noteica vēl 1716. gadā Toskānas hercogs Kozimo III di Mediči.

Pjemonta
Šā reģiona sarkanvīni "Barolo" un "Barbaresco" tiek dēvēti par "karaļu vīnu un vīna karaļiem". Šķiet, ar to viss pateikts...

Veneto
Aiz Sicīlijas un Apūlijas trešais rosīgākais un lielākais Itālijas vīna reģions. Tieši te dzimst un nobriest viens no labākajiem dzirkstošajiem vīniem pasaulē, "Prosecco Valdobiadenne".

Burti, kas jāzina

Apelācijas – tās nosaka, vai vīns atbilst konkrētai ģeogrāfiskajai vietai un garantētam kvalitātes līmenim. Tas parasti tiek norādīts uz etiķetes, un, kā nereti notiek, jo vairāk burtu, jo nopietnāks un dārgāks būs vīns.
D.O.C.G
Denominazione di Origine Controllata e Garantita - ir augstākā kvalitāte
D.O.C.
Denominazione di Origine Controllata
IGT
Indicazione Geografica Tipica
VdT
Vino da Tavola - galda vīns
Cepta vistas fileja ar citronu sviestu itāļu gaumē
Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē
Izbaudi Itālijas garšas!