Foto: Publicitātes foto

Energokompānija "Enefit" ieguldīs piecus miljonus eiro elektroauto uzlādes tīkla attīstībā Latvijā, attīstot Igaunijā pieejamo uzlādes tīklu "Enefit Volt", informēja "Enefit" pārstāvji.

No plānotā finansējuma 500 000 eiro ir Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta CEF līdzfinansējums. Uzņēmuma mērķis ir jau šogad sākt sadarbību ar Latvijas uzņēmumiem par vairāk nekā 100 publisko elektroauto uzlāžu staciju izveidi, lai tuvāko gadu laikā radītu Baltijā plašāko uzlādes tīklu.

Šogad piecās vietās uz Ventspils, Bauskas un Tallinas šosejas plānots izbūvēt desmit "Enefit Volt" ātrās uzlādes stacijas ar maksimāli lielāko iespējamo jaudu - 300 kilovatu. Katrā uzlādes vietā būs divas uzlādes iekārtas, piedāvājot vienlaikus uzlādēt četrus elektroauto. Stacijas tiks izvietotas Latviju, Lietuvu, Igauniju un Poliju savienojošā Eiropas transporta tīklā (TEN-T), vietās, kur elektroauto īpašnieki uzturas ilgstoši un regulāri - pie lielveikaliem, biznesa centriem un viesnīcām. Līdzīgi kā šobrīd Igaunijā, arī Latvijā klienti uzlādes stacijās varēs norēķināties ar "Enefit Volt" lietotni, maksājot par izmantotajām kilovatstundām, nevis uzlādes laiku.

"Enefit" valdes priekšsēdētājs Krists Mertens norāda, ka publiskās uzlādes infrastruktūras attīstība ir noteikta kā viena no uzņēmuma šī gada prioritātēm. "Enefit" ir iecerējusi stratēģiskas iekārtu atrašanās vietas, kur auto īpašnieki transportlīdzekļa uzlādes laikā varēs bez lieka laika tēriņa paveikt arī citus ikdienas uzdevumus. Šobrīd jau tiek slēgti pirmie līgumi par uzlādes staciju izveidi, kuru īstenošanā "Enefit" sadarbosies ar vietējiem veikalu tīkliem, atpūtas vietām un citiem stratēģiskajiem partneriem.

"Enefit Volt" publisko elektroauto uzlādes infrastruktūra šobrīd tiek aktīvi attīstīta Igaunijā, kur uzstādītas 197 publiskās uzlādes stacijas. Šī gada laikā "Enefit" mātesuzņēmums "Eesti Energia" plāno sākt teju 1000 jaunu publisko uzlādes staciju izveidi Baltijā un Polijā, kļūstot par lielāko uzlādes operatoru reģionā. Savukārt Latvijā tuvāko gadu laikā plānots izveidot uzlādes infrastruktūru teritorijās ar visblīvāko elektroauto lietotāju skaitu - primāri Rīgā un Pierīgā, paplašinoties arī Ventspils, Jelgavas, Bauskas un Daugavpils virzienos.

Mertens skaidro, ka "Enefit" kļūs par daļu no starptautiska uzlādes tīkla, kurš būs centralizēti pieejams un ērti lietojams visiem "Enefit Volt" lietotnes klientiem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā.

Līdzās ātrās uzlādes stacijām Latvijā būs pieejamas arī standarta stacijas ar uzlādes jaudu no 22 līdz 240 kilovatiem, pilnībā nodrošinot visu braucēju vajadzības.

Visās "Enefit" uzlādes stacijās Igaunijā jau šobrīd tiek izmantota tikai no atjaunīgajiem energoresursiem ražotā jeb zaļā enerģija, un arī uzlādes stacijās Latvijā tiks piedāvāta iespēja izmantot zaļo enerģiju.

Jau ziņots, ka "Enefit" apgrozījums pagājušajā gadā Latvijā bija 290,6 miljoni eiro, kas ir 2,5 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, aģentūrai LETA norādīja uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 114,88 miljoni eiro un zaudējumi sasniedza 2,54 miljonus eiro. Kompānijas 2022.gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti. Uzņēmums reģistrēts 2006.gadā, un tā pamatkapitāls ir 7,485 miljoni eiro. "Enefit" vienīgais īpašnieks ir Igaunijā reģistrētā "Eesti Energia", liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!