Teksts: Līga Švāne

Foto: "Shutterstock"

Nebaidies jautāt: ekspertu ieteikumi veiksmīgai darba intervijai
Tie, kas vismaz reizi mūžā devušies uz darba interviju, noteikti piekritīs, ka gatavošanās pārrunām iet roku rokā ar satraukumu. Protams, gribas sevi parādīt no labākās puses un atstāt profesionālu iespaidu. Tieši bailes no izgāšanās ir galvenais klupšanas akmens, tāpēc ir ļoti svarīgi pirms intervijas pienācīgi sagatavoties – izzināt potenciālo darbavietu, tās darbības sfēru un uzņēmuma vērtības. Tas ļaus sevi parādīt kā kompetentu personu, kurai tiešām rūp vakantais amats un ir vēlme strādāt uzņēmumā. Daudzi darba interviju pat salīdzina ar spēli, kurā, izmantojot zināmu stratēģiju, iespējams palielināt savas iespējas nokļūt nākamajā pārrunu kārtā.
Teksasas universitātes Ostinā profesors Arts Markmens un viens no britu labāk zināmajiem karjeras stratēģiem un karjeras izaugsmes treneriem Džons Līss ir vienisprātis, ka, dodoties uz darba interviju, ir divi svarīgi mērķi, uz kuriem jākoncentrējas:

  • izmantojiet iespēju uzdot jautājumus, lai saprastu, vai šis darbs jums vispār ir piemērots;
  • izmantojiet jautājumus, lai arī pēc intervijas turpinātu pierādīt, ka esat ieinteresēts un piemērots konkrētajai vakancei.
Sarunas veidošana un personalizēti jautājumi
  • Lai intervijā pavadītais laiks tiktu izmantots maksimāli lietderīgi savā labā, vēlams izvairīties no vispārīgiem jautājumiem. Piemēram, tā vietā, lai prasītu, kāda ir tipiska darba diena uzņēmumā, pavaicājiet: kāda būtu mana tipiskā darba diena šajā amatā? Līss uzsver, ka šis ir izcils psiholoģisks triks, kas pārrunu vadītājam intervējamo personu palīdz vizualizēt attiecīgajā amatā un izveidot jau konkrētu tēlu.
  • Savukārt, lai izrādītu savu interesi un veidotos konstruktīva saruna, izceliet lietas, par kurām vēlaties uzzināt vairāk, piemēram, apvaicājieties par pienākumiem, kas, iespējams, nebija norādīti amata aprakstā. Ja sarunas gaitā tiek pieminēts kāds projekts, nekautrējieties apvaicāties, kāda loma tajā būtu jums, ja tiktu pieņemts darbā.
Foto: "Shutterstock"
Kādus jautājumus uzdot intervijas vadītājam

Darba intervijā nevajadzētu uzdot jautājumus, uz kuriem atbildes pavisam vienkārši atrodamas "Google". Eksperti apkopojuši tematus un konkrētus, pārdomātus jautājumus, kas palīdzēs uzlabot savas izredzes un pārrunu vadītāja acīs izcelties uz citu kandidātu fona.

  • Jautājumi par uzņēmumu
    • Kādi ir uzņēmuma izaugsmes un attīstības plāni?
    • Ar kādiem kritērijiem vai paņēmieniem tiks novērtēts mans sniegums?
    • Kā jūs īsumā raksturotu uzņēmuma vērtības?
  • Jautājumi par komandu
    • Kas ir tās prasmes, kuru trūkst pašreizējai komandai un kuras vēlaties redzēt jaunajā darbiniekā?
    • Kādi ir lielākie izaicinājumi, ar kuriem šajā amatā man nāksies saskarties?
    • Ar ko ikdienā man būs visbiežāk jāsadarbojas? Ar kurām nodaļām un struktūrvienībām vēl būs jāsadarbojas?
  • Jautājumi par tavu lomu uzņēmumā
    • Ko jūs no manis kā darbinieka sagaidāt?
    • Kas ir svarīgākais, kas man būtu jāpaveic pirmajos trīs mēnešos?
    • Pēc kāda principa un cik bieži tiek izvērtēts darbinieku sniegums?
    • Kādi rādītāji/kritēriji/mērķi tiek ņemti vērā, izvērtējot manu sniegumu?
  • Jautājumi par profesionālās izaugsmes iespējām
    • Kādas mācību un izaugsmes iespējas ir šajā amatā?
    • Kādas ir karjeras iespējas konkrētajā departamentā/nodaļā?
    • Pēc kāda principa notiek darbinieku paaugstināšana?
  • Noslēdzošie jautājumi
    • Vai ir kas tāds, ko neesmu pavaicājis, bet man vajadzētu zināt?
    • Vai man kaut ko nepieciešams precizēt/paskaidrot par savu kvalifikāciju un pieredzi?
    • Kādi būs nākamie soļi darbā pieņemšanas procesā?

Viens no aktuālākajiem jautājumiem, meklējot jaunas darba iespējas, ir – kā veiksmīgi sevi pierādīt darba intervijā. Savā karjerā pēdējos 10 gados esmu vadījusi vairākus tūkstošus darba interviju un saprotu, ka gatavošanās intervijām kādam var sagādāt trauksmi. Vadoties pēc savas pieredzes, esmu apkopojusi dažus ieteikumus, ko ņemt vērā, lai varētu veiksmīgāk sagatavoties intervijai jau savlaicīgi un atstātu labu iespaidu uz potenciālo darba devēju.

Kristiāna Semikina
EMEA reģiona personāla atlases vadītāja
"EIS" pieredze

Izpēte un sagatavošanās


Pirms dodies uz darba interviju, izpēti uzņēmumu, uz kuru dodies. Iepazīsties ar uzņēmuma mājas lapu, atsauksmēm, kas pieejamas publiski, izzini vairāk par pakalpojumiem vai produktiem, ko kompānija piedāvā. Šīs zināšanas parādīs intervētājam, ka kandidātam patiesi interesē konkrētais uzņēmums. Iepazīsties ar amata vakances aprakstu, lai saprastu lomu, uz kuru pretendē. Iepazīsties ar kompetencēm, kuras uzņēmums sagaida, un apdomā savu atbilstību tām. Kad kandidāts intervijā ir jau zinošs par uzņēmumu, ko pārstāvu, un pašu vakanci, šī saruna ir daudz mērķtiecīgāka. Man kā intervētājam nav jāvelta laiks, lai kandidātu iepazīstinātu ar visu šo informāciju, un es varu veltīt vairāk laika, lai labāk iepazītu pašu cilvēku.


Vizuālais tēls un etiķete


Gan klātienes, gan attālinātajās intervijās ir būtiski parādīt sevi no labākās puses. Ierodies laikā, esi apģērbies profesionāli un jūties pārliecināts par sevi. Ņemot vērā, ka šobrīd arvien biežāk populāras attālinātās intervijas – pārbaudi savienojumu piecas minūtes pirms intervijas, parūpējies par ieslēgtu kameru un novērstiem fona traucēkļiem. Manā pieredzē ir gadījušās intervijas, kur kandidāti sēž tādā tumsā, ka dzīvē nespētu viņus atpazīt. Kā arī, pēc pieredzes varu teikt, ka intervētājs nejutīsies ērti vadīt interviju, ja kandidāts video intervijas laikā staigās pa parku vai brauks ģimenes auto uz kādu galamērķi.


Pieredze un kompetences


Esi sagatavojies pārrunāt iepriekšējās darba pieredzes, uzsverot savus sasniegumus un sarežģītākos izaicinājumus. Intervijas laikā svarīgi parādīt tādas kompetences kā spēja risināt problēmas, spēja sadarboties, pašmotivācija un citas, kas būs minētas darba sludinājumā. Katrai no šīm kompetencēm apdomā kādu konkrētu piemēru savā līdzšinējā pieredzē. Piemēram, ja sludinājumā minēts, ka kandidātam jāpiemīt labām komunikācijas prasmēm, apdomā darba situācijas, kurās tev izdevies atrisināt kādu konfliktu vai arī izdevies vadību pārliecināt par savu viedokli.


Esi patiess un konkrēts


Ņemot vērā, cik daudz darba interviju vada intervētāji, viņi ļoti ātri spēs saprast, vai kandidāts ir atklāts un patiess. Atbildi uz visiem jautājumiem, uz kuriem spēj. Ja nezini atbildi, tā arī pasaki. Labāk esi atklāts par savu pieredzes trūkumu, nevis izplūsti garā stāstījumā, tā cenšoties nezināšanu apslēpt. Ņem vērā, ka personības aspekti bieži vien ir būtiski lēmuma pieņemšanā par labāko kandidātu. Parādi, ka esi motivēts un patiesi ieinteresēts uzņēmumā un vakancē – tas liks intervētājiem atcerēties kandidātu daudz ilgāk.


Tas ir tikai normāli, ja pirms intervijas rodas kaut neliels satraukums. Atceries, ka intervētājs ir patiesi ieinteresēts iepazīties ar savu kandidātu un viņa pieredzi. Ja būsi laicīgi sagatavojies, iepazinies ar uzņēmumu, amata vakanci, ja būsi patiess un atklāts un spēsi konkrēti izstāstīt par savu līdzšinējo pieredzi, parādot savas stiprākās kompetences, nav objektīvu iemeslu intervijai nenotikt veiksmīgi. Rezultāts būs atkarīgs no kandidāta spējas pierādīt savu atbilstību atvērtajai vakancei, no konkurējošo kandidātu spējām un citiem faktoriem, bet arī, noslēdzoties interviju procesam, ja neesi ieguvis piedāvājumu – esi ieguvis jaunu pieredzi intervijās un sarunās, tāpēc atteikums nav jāuztver personīgi, jo katra uzņēmuma specifika atšķiras smalkās niansēs pēc tā, kas tiek meklēts attiecīgajā komandā/ situācijā. Kaut arī pieteicies uz kādu konkrētu pozīciju, nereti atlases speciālisti pēc kāda laika sazinās ar tiem pašiem kandidātiem citu pozīciju ietvaros, kas var būt vairāk atbilstoši kandidāta prasmēm. Esi drošs un piesakies uz amatiem, kuri tev interesē!

Kad esat saņēmis uzaicinājumu ierasties uz tikšanos, nepaslinkojiet pirms tās, tieši pretēji – izpētiet un uzmeklējiet informāciju par konkrēto uzņēmumu, nozari kopumā, par tuvākajiem konkurentiem, ieskatieties, kas šajā jomā notiek pasaulē. Iegūtā informācija ļaus jau pirms tikšanās iegūt priekšstatu, kāda varētu būt organizācijas kultūra, kādi darbinieki tajā strādā, un gūt ieskatu citās svarīgās lietās. Darba intervijas laikā tas ļaus justies pārliecinātākam, zinošākam un kompetentākam, kā arī tas liecinās par to, ka jums ir patiesa interese par šo vakanci. Mūsdienās informācija par organizāciju ir viegli pieejama un vari iepazīties ar potenciālo darbavietu pirms darba uzsākšanas.

Sanita Kuzmina
"Klondaika" Personāla vadītāja
"Entain" PIEREDZE
  • Būtiski ir pie sevis godīgi atbildēt uz jautājumiem, lai uz tiem spētu atbildēt arī darba intervijas laikā. Šādus jautājumus uzdod liela daļa personāla atlases profesionāļu: Kāpēc es vēlos strādāt šajā amatā/vakancē/pozīcijā? Kāpēc mani interesē šī vakance/amats/pozīcija? Jūsu atbildē slēpjas patiesā motivācija, nolūks. Sniegtā atbilde uz šo vai līdzīgu jautājumu ir ārkārtīgi svarīga, un tas daudz ko pasaka par jums kā par cilvēku un personību. Izturieties nopietni pret šo jautājumu, padomājiet, atbildiet sev un tikai tad spēsiet sniegt jēgpilnu atbildi darba intervijas laikā.

  • Mēs esam pieraduši, ka darba intervijas laikā jautājumus uzdod personāla atlases speciālists, taču atceramies – tā ir abpusēja saruna, un arī man kā darba meklētājam ir iespēja uzdod savus jautājumus, lai gūtu atbildes un pārliecinātos, ka šī organizācija, amats un vide ir tā, kurā es sevi redzu. Es aicinātu jūs pirms darba intervijas sagatavot vismaz 5–7 būtiskus jautājumus, ko uzdot intervijas laikā, un šiem jautājumiem nevajadzētu būt tādiem, kuros jautāts tikai par labumiem un ieguvumiem, bet tieši pretēji – jautājumiem ir jābūt saistītiem ar veicamo darbu. Piemēram, kā tiks vērtēts mans darba sniegums pārbaudes laikā? Kādus mērķus man būs jāsasniedz tuvāko 4 mēnešu laikā? Ko jūs sagaidiet no cilvēka, kas ieņems konkrēto amatu? Kādi varētu būtu lielākie izaicinājumi šajā amatā? Kā organizācija ir mainījusies pēdējo 2–3 gadu laikā? Te minu tikai pāris jautājumus, ko var uzdot, tie var būt daudz un dažādi. Noteikti izmantojiet darba interviju kā piemērotu vietu, lai uzdotu arī savus kā darba meklētāja jautājumus, un nereti gadās, ka, saņemot atbildes, mēs dzirdam to, kas mums liek mainīt savu viedokli un plānus attiecībā uz strādāšanu iecerētajā organizācijā. Nekautrējieties uz darba interviju ņemt līdzi nelielu blociņu, kur esat pierakstījis šos jautājumus.

  • Es zinu, ka daļai no mums darba intervijas laikā uzdotie jautājumi par darba samaksu nereti rada apjukumu un domas, vai es pateicu par maz, par daudz, varēju pateikt vairāk... Būtiski ir arī šo jautājumu pirms darba intervijas izpētīt, saprast, kāds ir atalgojums nozarē, cik maksā speciālistiem ar līdzvērtīgām prasmēm/zināšanām, ko saka un rāda pētījumi un ko darba devēji norāda sludinājumos. Ja būsiet arī šo jautājumu izpētījis, tad pilnīgi noteikti jūs spēsiet sevi adekvāti novērtēt un arī nosaukt savas ekspektācijas, un pēc intervijas sevi nešaustīsiet ar domām, ka nosaucāt mazāk vai vairāk.

  • Mūsdienās darba intervijas laikā uzdod pamatā dažādus uzvedības jautājumus. Sniegšu vienu piemēru, kad organizācija vēlas pārliecināties par jūsu iniciatīvu un spēju to realizēt. Piemēram, pastāstiet situāciju, kurā jūs ieteicāt realizēt kādu savu ideju/priekšlikumu attiecībā uz to darbu, ko darījāt? Vai ideja tika realizēta? Kāda bija jūsu loma šīs idejas realizēšanā? Kā ideja tika realizēta? Kādi bija ieguvumi? Kas neizdevās? Darba interviju laikā ir jābūt gatavam runāt un sniegt atbildes par šādiem uzvedības jautājumiem, ar kuru palīdzību personāla atlases speciālists pārliecinās par jūsu atbilstību, jūsu rīcību, pieņemot, ka līdzīga rīcība var sekot arī turpmāk līdzīgās situācijās darba vietā. Esiet gatavi darba intervijas laikā dot piemērus no reālās dzīves, kā esat tādās vai citādākās darba situācijās rīkojies.