Foto: DELFI

13. janvārī ap pulksten 14.30 pēc trīs gadus ilgas gaidīšanas man beidzot Somijā izdodas redzēt un nofotografēt saules halo. Ne tik krāšņu kā nesen "Delfi Aculiecinieks" redzēto, bet tomēr.

Daba bija radījusi visus nepieciešamos apstākļus. Saule bija noteiktā leņķī, gaisa temperatūra aptuveni -10 grādi pēc Celsija. Kā arī neliels gaisa mitrums, kas pilsētā pie jūras nav retums. Sals augstu debesīs veidoja mazus kristāliņus.

Saules gaismā baltie stari lūzt, un veidojas varavīksnes krāsu gamma. Veidotais spoguļa efekts rada šo staru sakopojumus, lai mēs varētu priecāties un brīnīties par interesanto skatu. Kreisā sāna viltus saule jeb "saules suns" bija redzama vislabāk. Labās puses saules dārza elements bija vājāks. Augšējais kronis, kas parasti ir visefektīgākais, šoreiz bija slikti redzams.

Nereti šie stari un apļi ir balti un tiek apzīmēti kā parhēlija loks. Tas nozīmē, ka ir spogulīši, bet stari netiek lauzti.

Vēršot fotoaparātu pret sauli, baidījos sabojāt fotoaparāta sensorus. Tāpēc centos maksimāli maz sauli laist objektīvā, tomēr kontrasts bija tik liels, ka pat kadra malā ielaista saule neļāva visu ainu iemūžināt.

Lai prieks un šis mazais brīnums tiek visiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!