Foto: DELFI Aculiecinieks
Naktī uz svētdienu, 17. janvāri, virs Rēzeknes varēja novērot neparastu dabas parādību, kas līdzinājās gaismas stabiem debesīs, portālu "Delfi" par savu novērojumu informēja aculiecinieks Jānis.

"Sākumā domāju, ka tā, iespējams, ir ziemeļblāzma, bet vēlāk sapratu, ka tomēr redzu citu dabas parādību, kas izskatījās tikpat iespaidīgi," rakstīja Jānis.

Parādību Jānis fiksējis ap pulksten 1 naktī.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC), novērotā parādība ir "gaismas stabi", kas ir radniecīgs halo parādībai, bet tā nav ziemeļblāzma.

Tā ir optiska parādība, kad apgaismojums, piemēram, ielu gaismas, prožektori, luksofori, atstarojas ledus kristālu kopās atmosfērā. Tās parasti ir sešstūra formas, skaidroja LVĢMC.

Līdz ar augstumu gaisma tiek izkliedēta iegarenu vertikālu kolonnu formā. "Jo lielāki un vairāk šo kristālu, jo izteiktāks šis efekts kļūst," uzsvēra centrā.

Sūtiet savas reportāžas un par mēneša labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti no "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām e-pastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!