Foto: DELFI Aculiecinieks
Pirmais cilvēku radītais ziemas vēstnesis šogad tapis Aizkraukles pusē. Sniegavīrs ir nepilnus 17 centimetrus augsts, tapis no 24. oktobra naktī nokritušajām sniegpārslām, ziņo aculiecinieks Edijs Majors.

Par savu veikumu Edijs saka: "Sakarā ar to, ka sniegavīrs ir klasisks ziemas simbols, pirmo baltā gadalaika skulptūru veidoju pēc iespējas tradicionālāku. Tas būvēts no trim lodveida sniega komponentēm, kas veidotas ar rokām (hand - made).

Acis ir radītas no Baltijas bērza oglēm, kamēr atpazīstamākā detaļa - deguns, darināta no sarkana (pantonis 1797, RAL 3018) burkāna (vidēji vēlīna Berlikum tipa šķirne) fragmenta," stāsta Edijs.

Viņš kategoriski atsakās sniegavīru papildināt ar pogām, slotu un spaiņa cepuri, jo tās esot citu kultūru ievazātas tendences, kuras viņš uzskatot par Latvijas tradicionālo sniegavīru pazemojošām. Īpaši slotu.

"Lai gan strādīgi, latvieši nav nekāda kalpu nācija. Aizlaikos sniegavīri tika izdaiļoti ar šķēpiem, zobeniem, greznām rotām. Protams, īsti precīzi to pierādīt nevar, jo arheoloģiskajos izrakumos seno apmetņu vietās, kur tie tika velti un veidoti, tiek atrasti tikai minētie papildelementi un seno skulptoru kauli. Paši sniegavīri, diemžēl, jau sen kā izkusuši," teic Edijs.

Šī gada pirmo sniegavīru iespējams arī nopirkt. Edijs stāsta, ka tēla izveidē esot pielietots tikai roku darbs, ekoloģiski vietējie materiāli un no senčiem mantotas zināšanas (sniega vēlējs 12. paaudzē), tāpēc cena simboliska - tikai 1500 eiro, joko autors.

Mārtiņš no Valkas ziņo par Sniegavīru brālību Valkā. "Pagalmā uzradušies priekšnieki. Mākslas darbu autori nezināmi," raksta Mārtiņš.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Piedāvājam aplūkot arī citu "Delfi" lasītāju saveltos sniegavīrus.

Ja arī tu esi savēlis savu pirmo sniegavīru vai sievu, iemūžini veikumu un sūti "Delfi" aculieciniekam uz aculiecinieks@delfi.lv ar norādi, kurā vietā figūra tapusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!