Smiltenes novada Brantu pagastā sākušas tecēt kļavu sulas, liecina uzņēmuma "Birzī" ieraksts sociālajā vietnē "Facebook". Latvijas Dabas muzejā apliecina, ka kļavu sulu iegūšana februārī ir iespējama.

"Ir sākušas tecēt kļavu sulas. Tiesa, ļoti nelielos apjomos, un drīz uznāks mīnusi, kad noteikti procesi apstāsies," vēstīts uzņēmuma ierakstā "Facebook". "Bet šī ir zīme, ka sulu laiks vairs nav tālu."

Latvijas Dabas muzeja botāniķe Egita Zviedre portālam "Delfi" apstiprina, ka kļavu sulu tecēšana februāra vidū ir normāls process. "Zeme ir salīdzinoši maz aizsalusi, tāpēc, kolīdz temperatūra ir plusos, ir atkusnis, kļavām sula sāk cirkulēt," sacīja botāniķe, piebilstot, ka atsākoties aukstākam laikam un iestājoties salam, sulu cirkulācija mitēsies.

"Cilvēki brīnās, taču pavasaris jau tuvojas. Koki gatavojas pavasarim," norāda speciāliste. Sulu tecēšana kokiem gan esot atkarīga no vietas, kurā tas atrodas. Piemēram, Kurzemē sulas var iegūt ātrāk, nekā Vidzemes augstienē, kur ir vēsāk.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!