Foto: DELFI Aculiecinieks
Piektdien, 6.decembrī, Somija svin savu valsts pastāvēšanas simtotro gadadienu, tāpēc ar sava arhīva fotoreportāžu ar portālu "Delfi" dalījies uzticamais lasītājs Leons Stiprais.

"Šodien Somijā pacelti visi valsts un militārie karogi. Šī varonīgā tauta atzīmē savas valsts pastāvēšanas simtotro gadadienu," portālam "Delfi" raksta Stiprais.

Stiprais atklāj, ka ir bijis somu karavīru kazarmās, ēdnīcā, bruņojuma izstādēs, koncertos un baznīcās, vērojis viņu treniņus un parādes vienpadsmit gadu garumā.

"Tikai šodien, skatoties vecās fotogrāfijas, ievēroju, ka Haminas pilsētas Rezerves virsnieku skolas (somiski-RUK) muzejā stāv vairākas cepures, kuras bija galvā "Dvēseļu putenis" galvenajiem varoņiem. Zinu, ka viens no RUK komandieriem (Auno Kail) tika apbalvots ar Latvijas Triju Zvaigžņu ordeni," ar atmiņām un saviem novērojumiem dalās Stiprais.

Stiprais norāda, ka fotogrāfi, arī amatieri, tiek pielaisti pie tādiem pasākumiem, kur parastais mirstīgais nemaz netiek tuvumā. Tomēr Somijā viņam bija reize, kad nācās skaidroties ar viņu militāro policiju.

"Lieta tāda, ka pie viņu kazarmām stāv pašgājēja lielgabals (ārēji kā tanks). Bija tā diena, kad mastā paceltais karogs stiprā vējā plīvoja paralēli šim vēsturiskajam piemineklim. Vajadzēja uzstādīt lielo zibspuldzi, nostādīt asuma dziļumu uz maksimāli iespējamo un dabūt kadru, kur būtu šis lielgabals un karogs. Jo tāds vējš šeit pūta reti. Centos gan tupus, gan stāvus. Dažādos rakursos.

Tas darīja tramīgu sargkareivi. Tā rezultātā netālu no manis piestāja viņu militārās policijas transports. Kā nu mācēju, tā skaidroju ar savām mazajām somu valodas zināšanām un žestiem, kāpēc tieši šodien un tik pamatīgi fotografēju viņu bāzi. Iedevu savus dokumentus un vizītkarti. Abas puses šķīrās apmierinātas," atceras Stiprais.

Tā viņš saprata, ka visur, kur Somijā gribi fotografēt brīvi, bez traucēkļiem, vajadzētu dabūt akreditāciju vai priekšnieka piekrišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!