Foto: LETA

Pie portāla "Delfi" ar sarūgtinājuma pilnu stāstu par valsts iestādēm vērsusies lasītāja Svetlana, kuras iepriekšējais darba devējs viņai neizmaksāja algu 800 eiro apmērā, bet Valsts Darba inspekcija (VDI) esot bijusi pārāk pasīva problēmas risināšanā.

"Vienmēr esmu saņēmusi oficiālu algu. Neslēpšu, man bija žēl, kad skatījos algas lapiņā un redzēju iedaļu "nodokļi". Taču tas man ļāva man iegūt slimības labu, piemēram, pēc operācijas, tāpat arī saņēmu pieklājīgu bezdarbnieka pabalstu," stāsta Svetlana, kura šobrīd ir bez darba, jo mēbeļu veikalu, kurā abas ar kolēģi strādāja, slēdza. Svetlana saņem pieklājīgu bezdarbnieku pabalstu, jo darba devējs maksāja nodokļus.

"Viss jau it kā ir labi, taču darba devējs man palika parādā 800 eiro, bet kolēģei – 400," klāsta Svetlana.

Abas nolēma ar oficiālu iesniegumu vērsties Valsts Darba inspekcijā (VDI), lūdzot palīdzību. Atbildi solīja mēneša laikā, taču atsūtītajā vēstulē iestāde tikai paskaidroja, ka uzņēmumam uz juridisko adresi nosūtīts oficiāls aicinājums ierasties VDI un iesniegt visus saistītos dokumentus, kā arī paskaidrojumu par notikušo.

"Protams, ka šo vēstuli neviens nesaņēma, jo juridiskajā adresē ir veikals, kuru slēdza, bet veikala īpašnieks, Igaunijas pilsonis, aizbrauca strādāt uz Tallinu," teic Svetlana, kurai vēstulē arī bija norādīts, ka VDI inspektoriem lietas izmeklēšanai nepieciešams nedaudz vairāk laika.

Pēc mēneša pienāca otra vēstule, kurā VDI apgalvoja, ka uzņēmumam uz juridisko adresi nosūtīta vēl viena aicinājuma vēstule, kā arī VDI apmeklēja juridisko adresi, taču nevienu nesastapa. "Interesanti gan, vai ne? It kā jau uzreiz nebūtu skaidrs, ka tur neviena nav un neviens uz Darba inspekciju nebrauks," ironizē Svetlana.

VDI viņai ieteica ar prasību izmaksāt algu vērsties tiesā un gaidīt. "Piedodiet, ko man būtu jāgaida? Lai tiesa pret mani attiektos tikpat formāli kā Darba inspekcija?" retoriski vaicā Svetlana. Viņa vēlreiz aizrakstīja VDI inspektoram, ka darba devējs ir Igaunijas pilsonis, kuru ir viegli atrast, jo viņš neslēpjas. "Galu galā mums taču tika solīts, ka meklēs nodokļu parādniekus un nemaksātājus pat Lielbritānijā un citās valstīs, bet šajā gadījumā taču jāmeklē tepat, kaimiņvalstī," neizpratnē ir Svetlana, kurai atbildes vēstulē paskaidrots, ka VDI ir paveikuši visu iespējamo un viņu pienākumos nav kādu meklēt, jo to dara policija. VDI arī aicināja tiesāties. "Bet ko es varu dabūt no firmas, kurai nekā vairs nav?" izmisusi ir Svetlana.

Sieviete arī sākusi nopietni pārdomāt to, vai vispār ir jēga vairs meklēt oficiālu darbu, ja reiz par nodokļiem uzturētie valsts ierēdņi viņai nekādā veidā nevar palīdzēt. Vidēji mēnesī Svetlana nodokļos maksāja ap 500 eiro. "Darba inspekcijas ēka ir piecos stāvos. Cik daudz cilvēku tur sēž un saņem savu algu par manis nopelnīto naudu. Es neapvainoju visas valsts iestādes, es nekad vēl neesmu saskārusies ar tādu attieksmi. Taču VDI, kura radīta, lai aizstāvētu strādājošo intereses, darbs, maigi sakot, ir nejēdzīgs," teic Svetlana, kura nolēmusi meklēt tādu darbu, kas nodrošinās vairāk naudas makā, nevis uz papīra. Ja kāds vaicāšot par pensiju un nākotni, tad Svetlana atbildēšot, ka viņai jau ir 53 un nekādu laimīgo nākotni viņa vairs negaida.

Valsts Darba inspekcijā portālam "Delfi" skaidroja, ka saskaņā ar Darba likumu, ja darba devējs nav sastopams juridiskajā vai faktiskajā adresē, viņam sūta uzaicinājumu. Darba devējam ir pienākums ierasties VDI un iesniegt dokumentus konkrētā laikā. Ja tas netiek darīts, tad VDI amatpersonas var uzsākt administratīvā pārkāpuma lietvedību par amatpersonas prasību nepildīšanu, un darba devējam piemēro administratīvo sodu. "Darbiniekam šajā situācija ir jāvēršas tiesā, lai risinātu jautājumu, kas skar viņa darba tiesību pārkāpumu," skaidroja VDI pārstāve Dace Aleksāne.

Viņa bilda, ka plašāku komentāru par Svetlanas gadījumu sniegt nevar, jo nav iespējams identificēt konkrēto lietu. Aleksāne arī akcentēja, ka VDI funkcija ir uzraudzība un kontrole, nevis individuālu strīdu starp darbinieku un darba devēju risināšana. "Ja šādi strīdi nav izšķirti pašā uzņēmumā, tad tie jārisina tiesā," skaidroja Aleksāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!